Ασφυκτικό πρέσινγκ στους ανεμβολίαστους – Γιατί σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση

Ασφυκτικό πρέσινγκ στους ανεμβολίαστους – Γιατί σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση

Στενεύει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους, καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το ασφυκτικό πρέσινγκ σε όσους αρνούνται να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, με εμπόδια που ορθώνει καθημερινά σε διασκέδαση, μετακινήσεις και χώρους εργασίας.

Είναι προφανές ότι δεδομένης της αδυναμίας να επιβληθεί -για λόγους συνταγματικούς- η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη τακτική της «πειθούς δι’ εξαναγκασμού», έναντι της κατηγορίας εκείνης των πολιτών που αρνούνται ακόμη και τώρα να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού.

Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για προνόμια των εμβολιασμένων αλλά για επιστροφή τους στην κανονικότητα, ενώ, αντιθέτως, οι ανεμβολίαστοι παραμένουν σε καθεστώς που επιβάλλει υγειονομικούς κανόνες.

Βασική παράμετρος στη σκλήρυνση της στάσης της αποτελεί η παραλλαγή Δέλτα, που είναι πιο μεταδοτική από το ίδιο στέλεχος του ιού και εξαπλώνεται ταχύτατα.

Οι φόβοι για έξαρση της πανδημίας το φθινόπωρο είναι διάχυτοι στην επιστημονική κοινότητα διεθνώς, ωστόσο άπαντες «ξορκίζουν» την πιθανότητα νέων γενικευμένων lockdown.

«Καρότο και μαστίγιο»

Έτσι, η κυβέρνηση, ακολουθώντας την τακτική «καρότου και μαστιγίου», απευθύνει από τη μία δημόσιες εκκλήσεις τόσο διά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και των μελών της επιτροπής επιστημόνων, ενώ από την άλλη ανακοινώνει διευκολύνσεις στην καθημερινότητα των εμβολιασμένων και ορθώνει εμπόδια για τους ανεμβολίαστους, στην προσπάθεια να επιτευχθεί ο στόχος του τείχους ανοσίας.

Ενα ακόμη μέτρο στο πλαίσιο του «καρότου» είναι η ανακοίνωση της «Κάρτας Ελευθερίας», μιας προπληρωμένης κάρτας 150 ευρώ, που θα δίνεται από την πολιτεία σε όλους τους νέους 18-25 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί, ή θα εμβολιαστούν στη συνέχεια.

Από την άλλη, χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, επισφράγισε ότι στο εξής θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην καθημερινότητα των εμβολιασμένων και του τμήματος του πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί.

Μπλόκο 1: Χώροι εργασίας και γυμναστήρια

Η αρχή έγινε την περασμένη εβδομάδα, όταν «κλείδωσε» ότι οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δεν θα χρειάζεται πλέον να κάνουν self test.

Να σημειωθεί ότι για να παύσει η υποχρέωση διενέργειας self test θα πρέπει να έχουν περάσει 15 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (δεύτερη δόση ή τη μονή δόση του Johnson & Johnson).

Ακριβώς το ίδιο «προνόμιο» θα έχουν και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια που έχουν εμβολιαστεί. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και αθλούμενοι σε γυμναστήρια θα είναι υποχρεωμένοι -τουλάχιστον έως και τον Σεπτέμβριο, κατά πληροφορίες- να κάνουν self test και να το δηλώνουν στην πλατφόρμα.

Μπλόκο 2: Εστίαση και διασκέδαση

Ένα ακόμη «εμπόδιο» που ενδέχεται να συναντούν στην καθημερινότητά τους, στο εξής, οι ανεμβολίαστοι αφορά την εστίαση και τη διασκέδαση.

Πλέον, από τις 15 Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, θα χωρίζονται σε αμιγείς και μεικτούς χώρους.

Οι δύο αυτές κατηγορίες θα λειτουργούν ως εξής:

Οι αμιγείς χώροι. Πρόκειται για χώρους συνάθροισης στους οποίους θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.
Οι μεικτοί χώροι. Πρόκειται για χώρους συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.
Όπως διευκρινίστηκε, εναπόκειται στον επιχειρηματία να επιλέξει αν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και πελάτες μετά από διενέργεια τεστ.

Παράλληλα, η δήλωση των χώρων -αμιγείς ή μεικτοί- θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα, και τα καταστήματα, ανάλογα με το τι θα επιλέξουν, θα φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.

Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων εκδόθηκε και και ένας οδηγός 20 ερωτήσεων και απαντήσεων για το συγκεκριμένο μέτρο, που έχει εγείρει και αντιδράσεις από την πλευρά των επαγγελματιών.

Μπλόκο 3: Οι μετακινήσεις

Το τρίτο «αγκάθι» για τους ανεμβολίαστους σχετίζεται με τις μετακινήσεις. Με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, από τις 5 Ιουλίου οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν στα νησιά είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε -προφανώς οι ανεμβολίαστοι- με πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών ή αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Με rapid και μοριακό και οι πλήρως εμβολιασμένοι, αν δεν έχουν περάσει 14 ημέρες από τη β’ δόση
Ενα από τα ερωτήματα που εκκρεμούσαν είναι το τι ισχύει για όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Σύμφωνα με όσα δήλωσε νωρίτερα η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση, σε ό,τι αφορά τα μέτρα, θεωρούνται «ανεμβολίαστοι» και θα πρέπει να κάνουν και εκείνοι ένα από τα δύο τεστ (PCR ή Rapid) ή να επιδείξουν πιστοποιητικό νόσησης.

Από τη διαδικασία «κόπηκε» το self test, υπό τον φόβο ότι διενεργείται από τον ταξιδιώτη και αφήνει ανοικτό «παράθυρο» ώστε να δηλώνεται ψευδώς ότι διενεργήθηκε ή ότι βγήκε αρνητικό.

Βασικός άξονας του συγκεκριμένου μέτρου είναι να προστατευθούν τα νησιά, που στην πλειονότητά τους δεν έχουν τις υποδομές να «σηκώσουν» μια ραγδαία αύξηση κρουσμάτων -ένα σενάριο πιθανό, λόγω της εκρηκτικής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα.

Μετακινήσεις στα νησιά: Μόνο με αρνητικό τεστ ή εμβόλιο από τις 5 Ιουλίου

Στο πλαίσιο αυτό, από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου για τις μετακινήσεις ενηλίκων προς τα νησιά θα απαιτούνται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapit test τις τελευταίες 48 ώρες.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και εστιάζουν στον ανεμβολίαστο πληθυσμό, η μετακίνηση προς νησί θα γίνεται -για τους ενήλικους- με τους τέσσερις παρακάτω τρόπους:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού
β) πιστοποιητικό νόσησης
γ) αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ (PCR) τις τελευταίες 72 ώρες
δ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες
Να σημειωθεί ότι για τους ανήλικους 12 έως 17 ετών θα γίνονται δεκτά -πέραν των παραπάνω- και τα self test, ενώ τα παιδιά έως 12 ετών θα ταξιδεύουν ελεύθερα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι ακόμη και όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου πρέπει να προσκομίζουν μοριακό ή rapid test αν δεν έχουν παρέλθει οι δύο εβδομάδες από τη δεύτερη δόση.

Οι εξαιρέσεις στις μετακινήσεις

Από το μέτρο εξαιρούνται τα νησιά της Εύβοιας, της Λευκάδας και της Σαλαμίνας, καθώς και όσοι μετακινούνται για μετάβαση στην εργασία τους, οι οποίοι θα συνεχίσουν να κάνουν το εβδομαδιαίο self test.

To self test θα γίνεται δεκτό και για όσους μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης.

Γεραπετρίτης: Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε πλέον καθολικές απαγορεύσεις

Κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν βγει στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να υποστηρίξουν την τακτική πειθούς αλλά και προειδοποιήσεων έναντι των ανεμβολίαστων.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης προανήγγειλε εκστρατεία πειθούς των συμπολιτών μας αλλά, όπως είπε (Real FM 97,8), ναι μεν η κυβέρνηση θα ενισχύσει κατά περίπτωση εκείνους οι οποίοι μπορεί να θίγονται οικονομικά, από την άλλη όμως «δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε πλέον καθολικές απαγορεύσεις». «Το βέβαιο είναι ότι δεν είναι δυνατόν, επειδή ορισμένο μέρος του πληθυσμού συνειδητά επιλέγει να μην εμβολιάζεται, να κρατείται πίσω η κοινωνία, να μην ανακτά πλήρως την ελευθερία της. Δεν είναι δυνατόν η οικονομία να παραμένει περιορισμένη, δεν έχουμε απεριόριστους πόρους έτσι ώστε να μπορούμε να στηρίζουμε μια κλειστή οικονομία επ’ αόριστον», σημείωσε με έμφαση ο κ. Γεραπετρίτης.

Πελώνη: Περιοριστικά μέτρα μόνο για τους ανεμβολίαστους

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν διχάζει και δεν αποκλείει κανέναν, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί, δηλαδή, ένα κομμάτι της κοινωνίας, που είναι δύσπιστο ή που θεωρεί θέμα αρχής να μην εμβολιαστεί, να κρατάει πίσω την υπόλοιπη κοινωνία, σε μία συνθήκη υγειονομικού κινδύνου». Πρόσθεσε δε ότι «περιοριστικά μέτρα, αυστηρά, δημόσιας υγείας για τους ανεμβολίαστους θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο έχουμε πανδημία», αποκλείοντας lockdown, και οριζόντια περιοριστικά μέτρα.

«Απευχόμαστε όλοι τις εξάρσεις. Αν υπάρξουν, όμως, θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα. Οι περιορισμοί θα αφορούν τους ανεμβολίαστους», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σκέρτσος: Τέλος η οικονομική στήριξη σε ανεμβολίαστους

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά οριζόντια μέτρα, εννοώντας ότι τυχόν νέοι περιορισμοί θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους. Ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε, μάλιστα, ότι οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν πλέον μέτρα οικονομικής στήριξης.

Πηγή: iefimerida.gr