Σωτήρια η έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση για τα νεοπλασματικά νοσήματα

Σωτήρια η έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση για τα νεοπλασματικά νοσήματα

Σωτήρια μπορεί να αποβεί η έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη των νεοπλασματικών νοσημάτων όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και του μαστού. Μάλιστα την τελευταία δεκαετία έχει μειωθεί κατά 20-30% η θνησιμότητα για τον καρκίνο του μαστού λόγω της έγκαιρης διάγνωσης σε αρχικά στάδια της νόσου. Αυτά τόνισε χθες ο αν. καθηγητής  Παθολογίας – Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Συρίγος κατά τη διάρκεια της διάλεξης με θέμα «Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση των νεοπλασματικών νοσημάτων» που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Δήμου Χανίων στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Συρίγος επεσήμανε το ρόλο της έγκαιρης πρόληψης, αναφέρθηκε στις εξετάσεις που θα πρέπει να γίνονται για τη διάγνωση των συγκεκριμένων παθήσεων, τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες της καθημερινότητας που θα πρέπει να υιοθετήσει κάθε υγιής άνθρωπος ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο .

«Η πρόληψη αποτελεί το παν για την αντιμετώπιση σε πρώτη φάση νεοπλασματικών νοσημάτων» ανέφερε τονίζοντας πως σχετικά με τον καρκίνο του μαστού τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλά καινούργια πράγματα για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη του. Την τελευταία δεκαετία η θνησιμότητα έχει μειωθεί κατά 20%  με 30%,  και το μεγαλύτερο ρόλο παίζει η έγκαιρη διάγνωση,. Η διάγνωση σε πολύ αρχικά στάδια είναι ένας πολύ βασικός κανόνας για όλους τους καρκίνους, όσο πιο νωρίς διαγνωστεί τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία. Στον καρκίνο του μαστού έχουμε πολύ εξελιγμένες μεθόδους, αποτελεσματικές, αξιόπιστες και πρέπει οι γυναίκες να ενημερώνονται για αυτές συνέχεια. Η αυτοεξέταση του μαστού είναι πολύ σημαντική αλλά από μόνη της δεν αρκεί. “
Ωστόσο όσο αν αφορά  τον καρκίνο του πνεύμονα ο κ. Συρίγος τόνισε πως “δυστυχώς δεν υπάρχον εξετάσεις όπως αυτές του μαστού άρα αυτό που λέμε δευτερογενή πρόληψη, είναι αναποτελεσματικός. Η μόνη λύση είναι να μην καπνίζουμε, να προλάβουμε να μην αναπτυχθεί. Αν αναπτυχθεί πολύ δύσκολα τον αντιμετωπίζουμε σε πρώιμο στάδιο”.