Χανιά: Πάσχα με δύο πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα – Πότε έρχονται, πόσο θα μείνουν

Χανιά: Πάσχα με δύο πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα  – Πότε έρχονται, πόσο θα μείνουν

Δεν έρχεται η… ναυτική εβδομάδα, έρχεται η Μεγάλη Εβδομάδα, παρόλα αυτά δύο πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα θα βρεθούν στα Χανιά λίγο πριν το Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr, πρώτο θα δέσει το αμερικανικό «USS Dwight D. Eisenhower», το οποίο αναμένεται να καταπλεύσει στις 28 Απριλίου και να παραμείνει στη Σούδα ως τις 2 Μαΐου. 

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα πάρει το γαλλικό «Charles de Gaulle», το οποίο θα καταπλεύσει στις 2 Μαΐου και θα παραμείνει ως τις 7 Μαΐου.

Συνολικά, πάνω από 7.500 μέλη πληρώματος από τα δύο πλοία αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στα Χανιά το χρονικό διάστημα αυτό.

Το Eisenhower

Πρόκειται για το δεύτερο αεροπλανοφόρο της κλάσης «Νίμιτς», το οποίο καθελκύστηκε το 1975 και εισήλθε σε υπηρεσία το 1977. Παρά την ηλικία του, το πλοίο διατηρεί εντυπωσιακές δυνατότητες, καθώς μπορεί να μεταφέρει μέχρι 90 αεροσκάφη. Έχει πλήρωμα που πλησιάζει τα 5.800 άτομα, εκ των οποίων περίπου 3.400 είναι καθαρά το πλήρωμα του πλοίου, ενώ περίπου 2.400 είναι όσοι υπηρετούν στην αεροπορική πτέρυγα που μεταφέρει.

Έχει μήκος 333 μέτρων, το εκτόπισμά του ξεπερνάει τις 100.000 τόνους αλλά, παρά το μέγεθός του, μπορεί να «πιάσει» ταχύτητα 30 κόμβων, καθώς παράγει ενέργεια από δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες και η συνολική ισχύς στις τέσσερις προπέλες φτάνει τους 260.000 ίππους.

Το «Αϊζενχάουερ» είχε ξαναβρεθεί στη Σούδα το 2021 και μάλιστα τότε το είχε επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Charles de Gaulle

Το «Ντε Γκωλ» είναι το μοναδικό γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο. Έχει πλήρωμα περίπου 1800 ανθρώπων, μήκος 260 μέτρων και φέρει 20 αεροσκάφη Rafale, 2 αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης E-2C Hawkeye και 4 ελικόπτερα.

Είναι σαφώς μικρότερο, καθώς έχει εκτόπισμα 42.500 τόνων, ναυπηγήθηκε τη δεκαετία του 1990 και η πρώτη του αποστολή σημειώθηκε το 2001. Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε αρχικά, μια σειρά αναβαθμίσεων βοήθησε στο να ξεπεραστούν και πλέον το αεροπλανοφόρο υπηρετεί απρόσκοπτα το γαλλικό ναυτικό.

Είχε ξαναβρεθεί στη Σούδα τον Φεβρουάριο το 2023.