Και όμως υπήρξε σιδηρόδρομος στα Χανιά!

Και όμως υπήρξε σιδηρόδρομος στα Χανιά!

Προ ημερών αναφερθήκαμε σε μια ιδέα – πρόταση για την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου στην Κρήτη (δείτε εδώ).

Στα Χανιά όμως υπήρξε σιδηρόδρομος εκατόν πενήντα χρόνια πριν. Ο φιλοπρόοδος Ρεούφ πασάς που έφτιαξε πολλά στην πόλη μας είχε φτιάξει και μια μικρή σιδηροδρομική γραμμή.

Από το βιβλίο της Ελπίδας Μέλαινα “Περιήγηση στην Κρήτη 1866-1870” των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, 2008, αντιγράφω:

«Εκείνο το φιάσκο δεν εμείωσε καθόλου την ενεργητικότητα του πασά. Η Εξοχότητά του συνέλαβε την ιδέα να παραγγείλει στην Αγγλία μία σιδηροδρομική ατμομηχανή, μερικά βαγόνια και σκευοφόρους και να τα δρομολογήσει -εννοείται χωρίς ράγες- στη διαδρομή Χανιά – Σούδα για μεταφορά επιβατών και αγαθών. Η ατμομηχανή έτρεψε αρχικά σε φυγή ολόκληρους λόχους από βαρυφορτωμένους γαϊδάρους και μουλάρια με την περίεργη εμφάνισή της, εκτός του ότι έπεφτε συνεχώς μέσα σε χαντάκια είτε λόγω της ακαταλληλότητας του δρόμου είτε λόγω αδεξιότητας του γερμανοαμερικανού μηχανοδηγού. Τα ταξίδια της έλαβαν τέλος μέσα στα βάθη κάποιας λακκούβας όπου και έμεινε υπό τη συνοδεία τιμητικής φρουράς έως ότου κατάφεραν να την ανασύρουν. Μία ωραία ημέρα όμως όρμησε μέσα σε ένα γειτονικό χωράφι και εκεί παρέμεινε, αυτή τη φορά χωρίς φρουρά, και παραδόθηκε στη λήθη έως την επιστροφή του Ρεούφ πασά το 1873».

haniotika-nea.gr