Λίμνη Κουρνά

Διεύθυνση

Λίμνη Κουρνά

GPS

35.332108, 24.275525353073Η λίμνη Κουρνά είναι η μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Κρήτης. Βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές των Λευκών Ορέων και σε υψόμετρο 20 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας.

Βρίσκεται 2,5 χλμ. από το ομώνυμο ορεινό χωριό Κουρνάς, 5 χλμ. νότια του παραθαλάσσιου χωρίου Γεωργιούπολη, 43 χλμ. ανατολικά από την πόλη των Χανίων και 20 χλμ. δυτικά από την πόλη του Ρεθύμνου.

Η λίμνη Κουρνά και τα περίχωρά της αποτελούν μια πολύ σημαντική οικολογική περιοχή για την Ελλάδα, καθώς η περιοχή του Αποκόρωνα είναι μια από τις λίγες περιοχές της Κρήτης όπου διατηρείται άφθονο γλυκό νερό όλο το χρόνο.

Το όνομα Κουρνάς πιστεύεται ότι προέρχεται από την αραβική λέξη kurna, που σημαίνει “λίμνη” ή “λουτρό”. Αναφέρεται ως Κορησσία σε αρχαία κείμενα, και πιστεύεται ότι η τοποθεσία είχε κάποτε ένα ιερό αφιερωμένο στην Κορησσία Αθηνά.

Είναι ένα εξαιρετικό σημείο για να χαλαρώσετε και να κάνετε μια βόλτα. Μια βόλτα γύρω από τη γαλάζια λίμνη διαρκεί λιγότερο από μία ώρα το καλοκαίρι (3,5 χλμ.).

Φυσικά υπάρχουν αρκετά υδροποδήλατα όπου μπορείτε να διασχίσετε την λίμνη.

Να τονίσουμε ότι τον χειμώνα η στάθμη των υδάτων ανεβαίνει και ο περίπατος γίνεται δυσκολότερος.

Υπάρχουν καφετέριες και ταβέρνες – εστιατόρια στη μία πλευρά της λίμνης που έχουν θέα στη λίμνη, ωστόσο, έχουν υποβαθμίσει το τοπίο.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η λευκή αμμουδιά, η οποία περιβάλλει πολλά σημεία των όχθεων της λίμνης και εμφανίζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν η στάθμη των υδάτων κατεβαίνει.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να αναδείξει την λίμνη του Κουρνά ως παραθεριστικός προορισμός και πλέον υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες κάθε καλοκαίρι.

Η λίμνη έχει μέγιστο μήκος 1087 μέτρα και μέγιστο πλάτος 880 μέτρα. Έχει μέγιστη έκταση 579 στρεμμάτων, ενώ το μέγιστο βάθος της λίμνης είναι 22.5 μέτρα.

Πώς θα πάτε στη λίμνη Κουρνά

Η πρόσβαση είναι εύκολη από την εθνική οδό Χανίων – Ρεθύμνου, απλώς πρέπει να δώσετε προσοχή στις ταμπέλες καθώς η λίμνη δεν φαίνεται από το δρόμο και μπορείτε εύκολα να χαθείτε.

Λίμνη Κουρνά φωτογραφίες

Η λίμνη Κουρνά από ψηλά
Μόνο από ψηλά μπορείς να δεις την μαγεία της λίμνης Fragos Nikos
Η πλαζ στην λίμνη Κουρνά από ψηλά
Η πλαζ στην λίμνη Κουρνά από ψηλά Χristos Κonstantinidis
Λίμνη Κουρνά
Υπάρχουν αρκετά υδροποδήλατα στην Λίμνη Κουρνά foto mpouzis chania

λιμνη κουρνα πως παω, λιμνη κουρνα ταβερνες, λιμνη κουρνα βαθος

Η φύση των Χανίων