Αιγυπτιακός φάρος Χανίων

Διεύθυνση

Παλιό λιμάνι Χανίων

GPS

35.51953197754, 24.016655087471



Ο Aιγυπτιακός φάρος Χανίων είναι το σήμα κατατεθέν της Κρήτης ενώ ταυτόχρονα είναι ο πιο πολυφωτογραφημένο φάρος στον κόσμο (δείτε εδώ).

Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της πόλης και θεωρείται από τους παλαιότερους στον κόσμο που διατηρούνται μέχρι σήμερα.

Σχετικά με αυτό το μέρος

Ο φάρος του παλιού λιμανιού των Χανίων έχει ύψος 21 μέτρα και το φως του φαίνεται από απόσταση επτά ναυτικών μιλίων (περίπου 13 χιλιόμετρα). Η εστία του φάρου βρίσκεται σε ύψος 26 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας​.

Ο φάρος αποτελείται από τρία κύρια μέρη: τη βάση, το μεσαίο τμήμα και την κορυφή. Η βάση έχει οκταγωνικό σχήμα, το μεσαίο τμήμα είναι δεκαεξάγωνο και η κορυφή είναι στρογγυλή. Το εσωτερικό του φάρου περιλαμβάνει μια σπειροειδή πέτρινη σκάλα που οδηγεί προς την κορυφή, όπου βρίσκεται το μπαλκόνι με το γυάλινο πυργίσκο​.

Αιγυπτιακός φάρος Χανίων – Ιστορία

Ο Αιγυπτιακός Φάρος στα Χανιά, κατασκευάστηκε πάνω σε φυσικό βράχο από τους Ενετούς προς το τέλος του 16ου αιώνα (1595-1601) και λειτουργούσε ως πυρσός ανοιχτής φλόγας.

Εκείνη την περίοδο οι Ενετοί, λόγω της διαφαινόμενης τουρκικής απειλής, προχώρησαν στην κατασκευή του Ενετικού λιμανιού για να οχυρώσουν την πόλη.

Η κατασκευή τόσο του φάρου όσο και του ενετικού λιμανιού έγινε με ψαμμιτικό ασβεστόλιθο που προήρθε από το παράκτιο ενετικό λατομείο του Σταυρού.

Από το 1645 έως το 1830, η Κρήτη βρισκόταν υπό τουρκική κατοχή και το ενετικό λιμάνι των Χανίων σταμάτησε να χρησιμοποιείτε, με αποτέλεσμα ο φάρος να εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα να υποστεί ανεπανόρθωτες ζημίες.

Το 1830, με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, η Κρήτη παραχωρήθηκε στον Μοχάμεντ Άλη, αντιβασιλέα της Αιγύπτου, ως ανταμοιβή για τη συμβολή του στην καταστολή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Στα τέλη του 18ου αιώνα, το λιμάνι των Χανίων ήταν κέντρο εμπορίου ελαιολάδου με τη Μασσαλία. Το Γαλλικό Προξενείο ανέφερε προβλήματα εισόδου πλοίων και την αδιαφορία των τουρκικών αρχών για τη συντήρηση.

Ο Μοχάμεντ Άλη διέταξε τον Μουσταφά Πασά να αναλάβει τη συντήρηση των λιμανιών με έξοδα της Αιγύπτου. Έτσι, ο φάρος ανεγερθεί πάνω στην Ενετική βάση το 1838 και το 1853 προστέθηκε ανακλαστήρας και το 1864  περιήλθε στην δικαιοδοσία της γαλλικής εταιρίας Οθωμανικών Φάρων.

Ο νέος φάρος Χανίων έχει διαφορετική μορφή από τον αρχικό, θυμίζοντας περισσότερο μιναρέ, τόσο εξωτερικά όσο και με την εσωτερική πέτρινη σκάλα του.

Το 1941 κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκόσμιου πολέμου, οι Γερμανοί κατέστρεψαν το φωτιστικό μηχανισμό του φάρου, όπου επισκευάστηκε και επαναλειτούργησε το 1945.

Μετά τη λήξη του πολέμου, ο φάρος άρχισε να παρουσιάζει σημάδια φθοράς. Το 1962, το φορτηγό πλοίο “Άφοβος” προσέκρουσε στη βορειοδυτική γωνία της βάσης του φάρου, προκαλώντας την αποκόλληση του βόρειου τμήματος της τοιχοποιίας της βάσης.

Τότε ξεκίνησε η συζήτηση αν θα πρέπει το μνημείο να κατεδαφιστεί και να ανακατασκευαστεί ή να επισκευαστεί.  Το υπουργείο πολιτισμού μετά από μελέτη αποφάσισε την στερέωση και συντήρηση του φάρου Χανίων, έτσι ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος της κατάρρευσης του. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1968 και ολοκληρώθηκαν το 1970, τότε ήταν που απέκτησε το μεταλλικό σκελετό.

Ο μεταλλικός σκελετός λόγο διάβρωσης προκάλεσε εκτεταμένα προβλήματα στο φάρο με αποτέλεσμα να πάρει μια μικρή κλήση το άνω μέρος του.

Έτσι μετά από μελέτες αποφασίστηκε η εκτεταμένη ανακατασκευή του φάρου που ξεκίνησε το 2003 και ολοκληρώθηκε το 2006.

Φάρος Χανίων – Πρόσβαση

Για να φτάσετε στο φάρο δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς πρέπει να διασχίσετε όλο τον λιμενοβραχίονα και μετά από τον προμαχώνα του Αγίου Νικολάου του Μώλου θα πρέπει να διασχίσετε μερικά μέτρα κάποια βράχια.

Όπως είναι κατανοητό άτομα με κινητικά προβλήματα είναι ακατόρθωτο να φτάσουν στο φάρος Χανίων.  

Η απόσταση από την αρχή του λιμενοβραχίονα μέχρι το φάρο είναι περίπου 600 μέτρα και θα χρειαστείτε περίπου 8 με 10 λεπτά να φτάσετε.

Προσοχή το βράδυ δεν διαθέτει κάποιο φωτισμό ο λιμενοβραχίονας και θέλει αρκετή προσοχή να μην τραυματιστείτε.

Η πρόσβαση στο εσωτερικό του φάρου είναι απαγορευμένη.  

Αιγυπτιακός φάρος Χανίων

Egyptian lighthouse of Chania at night
Αιγυπτιακός φάρος Χανίων

Αρχαιολογικοί χώροι Χανιά