Μητρόπολη Χανίων (Παναγία Τριμάρτυρη)

Διεύθυνση

Πλατεία Αθηναγόρα, Χανιά

GPS

35.515216424769, 24.018377065659

Τηλέφωνο

ΙστόςH Μητρόπολη Χανίων (Παναγία Τριμάρτυρη) βρίσκεται στη μέση της οδού Χάληδων στην παλιά πόλη.

Ο καθεδρικός ναός – Μητρόπολη Χανίων χτίστηκε στην ακριβή θέση ενός αρχαίου ναού του 14ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής, ο καθεδρικός ναός των Χανίων μετατράπηκε σε εργοστάσιο σαπουνιού.

Σήμερα, μπορείτε να δείτε το καμπαναριό, το οποίο στέγαζε τα καζάνια στα οποία έβραζαν τα υλικά για την παρασκευή σαπουνιού.

Ωστόσο, με την επιείκεια του Τούρκου Πασά των Χανίων, υπήρχε μια εικόνα της Παναγίας των Εισοδίων σε μια αποθήκη μέσα στο ναό, με μια λάμπα πάντα αναμμένη μπροστά της.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, ένας άνδρας ονόματι Τσέρκαρης εργαζόταν στο σαπωνοποιείο, όταν η Παναγία του εμφανίστηκε σε όραμα και του έδωσε εντολή να φύγει, επειδή αυτό ήταν το σπίτι της και όχι τόπος παρασκευής σαπουνιού.

Ο τεχνίτης απομακρύνθηκε, παίρνοντας μαζί του τη φωτογραφία. Λίγο αργότερα, ο νεαρός του Πασά έπεσε στο πηγάδι στα νότια του ιερού.

Σε απόγνωση, ο Τούρκος πασάς παρακάλεσε την Παναγία να τον βοηθήσει να σώσει το παιδί του, υποσχόμενος να παραδώσει την εκκλησία στους χριστιανούς σε αντάλλαγμα.

Το βρέφος σώθηκε από το πηγάδι και ο Τούρκος Πασάς ακολούθησε την υπόσχεσή του αρχίζοντας να χτίζει τη νέα εκκλησία.

Μητρόπολη Χανίων (Παναγία Τριμάρτυρη)