Ο Κρητικός Ντάκος είναι η καλύτερη σαλάτα του κόσμου

Ο Κρητικός Ντάκος είναι η καλύτερη σαλάτα του κόσμου

Την κορυφή κατέκτησε ο Κρητικός Ντάκος στην λίστα με τις 100 καλύτερες σαλάτες του κόσμου με βαθμολογία 4,6 στα 5 που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα το Taste Atlas.

Από αυτήν την κορυφή της λίστας φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η χωριάτικη σαλάτα που κατέκτησε την τρίτη θέση πίσω από την Τυνησιακή σαλάτα Mechouia.

Την πεντάδα κλείνουν η κινέζικη Pai Huang Gua και η δροσερή Ovcharska από τη Βουλγαρία.

100 καλύτερες σαλάτες του κόσμου

Φυσικά από την λίστα υπάρχουν και άλλες ελληνικές σαλάτες και συγκεκριμένα στην 13η θέση βρίσκουμε τα αγαπημένα μας χόρτα, ενώ η πατατοσαλάτα βρίσκεται στην 37η θέση, η παντζαροσαλάτα στην 43η θέση, η τονοσαλάτα  στη 49η θέση, οι Ασκορδουλάκοι (βολβοί) στην 64η θέση και κλείνοντας η λαχανοσαλάτα στην 94η θέση.

O Κρητικός Ντάκος

Ο Κρητικός ντάκος

Για τον Κρητικό Ντάκο έγραψε το Taste Atlas: Ο Κρητικός ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ξερό κριθαρένιο παξιμάδι που συνοδεύεται με θρυμματισμένη μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται η μυζήθρα και όχι η φέτα, η οποία συνήθως προορίζεται για τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζετε ελαφρά θαλασσινό αλάτι. Το πιάτο σερβίρεται συνήθως ως μεζές ή ελαφρύ δείπνο.

κεντρική φωτογραφία Akis Petretzikis – περισσότερα άρθρα