Κρήτη με όλες τις αισθήσεις – Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ για το νησί (video)

Κρήτη με όλες τις αισθήσεις – Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ για το νησί (video)

Το γερμανικό ταξιδιωτικό κανάλι ARD Reisen δημοσίευσε πρόσφατα ένα μοναδικό εναλλακτικό ντοκιμαντέρ για την Κρήτη με τίτλο «Κρήτη με όλες τις αισθήσεις».

Το ντοκιμαντέρ δεν ασχολείται με τις γνωστά αξιοθέατα που έχει το νησί μας, αλλά με μια άλλη Κρήτη πιο αγνή και παραδοσιακή.

Με πρωταγωνίστρια την Κρητικιά λυράρισα Γεωργία Νταγάκη, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει σε 8 ενότητες τα βότανα, τους καλλιτέχνες, αρχαίες συνταγές και κάνει μια βόλτα στην πόλη του Ρεθύμνου.

Οι ενότητες είναι:

  • Ένα όνειρο για τους συλλέκτες βοτάνων
  • Η Γεωργία Νταγάκη και η λύρα, ένα ιδιαίτερο όργανο
  • Αρχαίες συνταγές από άγρια λαχανικά
  • Το νησί ως καλλιτεχνική έμπνευση
  • Ειδικά σκεύη για ειδικές συνταγές
  • Εκδρομή στα χωράφια με τα βότανα
  • Η πόλη του Ρεθύμνου, πατρίδα της Γεωργίας Νταγάκη
  • Κεραμική τέχνη

Κρήτη με όλες τις αισθήσεις

YouTube video

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας. Το γραφικό τοπίο του νησιού της ανατολικής Μεσογείου είναι η μούσα πολλών κατοίκων του.

Η Κρήτη υπήρξε γενέτειρα και πατρίδα παγκοσμίου φήμης καλλιτεχνών, όπως ο ζωγράφος Ελ Γκρέκο, ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και ο συγγραφέας και νομπελίστας Νίκος Κατσαντζάκης.

Οι πολιτισμοί διασταυρώνονται εδώ και οι αισθήσεις οξύνονται – από τη φύση, την τέχνη και τους ανθρώπους. Ένας ερευνητής της ελληνικής διατροφικής κουλτούρας μαγειρεύει αρχαίες συνταγές κάτω από ελαιόδεντρα σε ανοιχτή φωτιά.

Στα βουνά της Κρήτης ανακαλύπτονται βότανα για το τσάι Μαλοτήρα που φυτρώνουν μόνο σε υψόμετρο 1800 μέτρων. Ο ζωγράφος Άγγελος Σπάρταλης δεν δημιουργεί μόνο ελαιογραφίες, αλλά ασχολείται επίσης με τον κινηματογράφο και την κεραμική.

Στο παραδοσιακό χωριό αγγειοπλαστικής Μαργαρίτες, ο πηλός της Κρήτης πήζει και ψήνεται, όπως ακριβώς κάνουν οι Κρητικοί από τη μινωική εποχή.

Η Γεωργία Νταγάκη παίζει ροκ μουσική με λύρα, ένα αρχαίο όργανο που παλαιότερα στην Κρήτη ήταν αποκλειστικά για τους άνδρες. Το ντοκιμαντέρ της Lourdes Picareta έχει τον πρωτότυπο τίτλο “Κρήτη με όλες τις αισθήσεις”.

Δείτε περισσότερα videos για την Κρήτη

Καταχωρήθηκε σε Videos