Χανιά: «Πώς σε χτύπησε αυτοκίνητο αφού πήγες για καφέ στον πεζόδρομο;» – Εξωφρενικές καταστάσεις στην Παλιά Πόλη

Χανιά: «Πώς σε χτύπησε αυτοκίνητο αφού πήγες για καφέ στον πεζόδρομο;» – Εξωφρενικές καταστάσεις στην Παλιά Πόλη

Καταστάσεις απόλυτης αταξίας σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία οχημάτων και την οργάνωση του δημόσιου χώρου στην Παλιά Πόλη των Χανίων, αναδείχθηκαν μετά το ατύχημα του Σαββάτου, με πρωταγωνιστή έναν 74χρονο επιχειρηματία της περιοχής, ο οποίος κινούμενος με όπισθεν και με ιλλιγγιώδη ταχύτητα, αφού παρέσυρε τραπεζοκαθίσματα και μια ομπρέλα, κατέληξε σε εν λειτουργία καφετέρια, τραυματίζοντας μία εργαζόμενη και δύο πελάτισσες.

Ο 74χρονος καταδικάστηκε στο πλαίσιο του αυτοφώρου σε 26 μήνες φυλάκισης με αναστολή και αφαίρεση διπλώματος για οκτώ μήνες, (ΕΔΩ) ενώ μέσα από την ακροαματική διαδικασία αναδείχτηκε η ανάγκη να μπει τάξη στο «χάος» που φαίνεται να επικρατεί ακόμα στην περιοχή.

Χανιά: Καρέ – καρέ η στιγμή που αυτοκίνητο με ιλιγγιώδη ταχύτητα πέφτει σε πελάτες καφέ (video)

Έβαλε όπισθεν για να αποφύγει τους αστυνομικούς!

Ο 74χρονος στο Δικαστήριο ισχυρήστηκε πως έβαλε όπισθεν για να αποφύγει τροχονομικό έλεγχο καθώς γνώριζε πως στον συγκεκριμένο δρόμο απαγορεύονται τα οχήματα ενώ απέδωσε την υπερβολική ταχύτητα σε μηχανική βλάβη.

Ειδικότερα, οι συνήγοροί του, Ευτύχης Μαυρογένης και Μαριάννα Ψαρουδάκη, υποστήριξαν ότι “κόλλησε το γκάζι” ενώ αμφισβήτησαν ότι οι συγκεκριμένοι δρομοι είναι πεζοδρομοι. Μάλιστα, τόνισαν πως η Πολεοδομία Χανίων δεν έχει απαντήσει στο ερώτημά τους για το εάν οι οδοί Καλλινίκου Σαρπάκη, Ποτιέ και Χρυσάνθου Επισκόπου είναι χαρακτηρισμένοι ως πεζόδρομοι, ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

Από τη μεριά της η δικηγόρος των τραυματιών Μαρικίτα Καλογεράκη σημείωσε πως «όλοι γνωρίζουμε στα Χανιά αν είναι ή δεν είναι πεζόδρομος ο δρόμος αυτός». Η ίδια είχε προσκομίσει στο δικαστήριο φωτογραφίες με το απαγορευτικό σήμα ακριβώς έξω από την καφετέρια όπου εκτυλίχθηκε το συμβάν.

«Πήρα τον άντρα μου και νόμιζα πως ήταν Πρωταπριλιάτικο»

Η πρώτη εκ των τραυματιών, μια 23χρονη φοιτήτρια από την Αθήνα που εργάζεται στην συγκεκριμένη καφετέρια, περιέγραψε το πώς είδε το όχημα με τον ηλιωμένο να παρασύρει καρέκλες, τραπέζια, μια ομπρέλα σκίασης και τελικά και την καρέκλα όπου καθόταν η ίδια, η οποία κατέληξε σε σταντ που βρισκόταν πιο πίσω και από το χτύπημα έπαθε θλάση στον αυχένα.

Η ίδια παρότι παρουσιάστηκε με κολάρο ενώπιον του δικαστηρίου, δήλωσε πως δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη του οδηγού καθώς όπως είπε η τιμωρία του «δεν θα μου δώσει πίσω τις μέρες που δεν κοιμάμαι, τις μέρες που δεν μπορώ να φάω, τις μέρες που χάνω από τη δουλειά μου.

Η δεύτερη τραυματίας, αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας η οποία έπινε καφέ στο σημείο μαζί με την -επίσης τραυματία- μητέρα της, σημείωσε πως «το είδα ξαφνικά να έρχεται με ιλλιγγιώδη ταχύτητα και να μπαίνει μέσα στο μαγαζί. Δεν ξέρω τι θα είχε συμβεί αν είχα μαζί το παιδί μου. (…)

Είδα τη μαμά μου κάτω και νόμιζα ότι πέθανε» ενώ όπως ανέφερε, όταν τηλεφώνησε στον σύζυγό της να τον ενημερώσει, εκείνος δεν την πίστεψει, θεωρώντας ότι επρόκειτο για πρωταπριλιάτικο αστείο: « Μου λέει μα πώς σε χτύπησε αυτοκίνητο αφού πήγες για καφέ στον πεζόδρομο. Δεν σε πιστεύω, στείλε μου φωτογραφίες» είπε.

«Περνάνε από κει οι περισσότεροι επιχειρηματίες»

Στην κατάθεσή του ο ιδιοκτήτης της καφετέριας ανέφερε πως από τον συγκεκριμένο δρόμο περνάνε καθημερινά οι περισσότεροι επιχειρηματίες της περιοχής για να παρκάρουν στον λόφο Καστέλι.

Ερωτηθείς από την Πρόεδρο του Δικαστηρίου για το εάν πρόκειται για πεζόδρομο, απάντησε ότι δεν ξέρει ενώ εμφανίστηκε να μην ξέρει ούτε εάν υπάρχει σήμανση απαγόρευσης διέλευσης οχημάτων! Σε εκείνο το σημείο η δικηγόρος υπέρασπισης της κατηγορίας προσκόμισε στο Δικαστήριο σημερινές φωτογραφίες από το σχετικό σήμα ακριβώς απέναντι και στα τρία μέτρα από την επιχείρησή του!

Πάντως, ο ίδιος είπε ότι η τροχαία περνάει από το σημείο και βεβαιώνει παραβάσεις, για να πάρει την απάντηση από την Πρόεδρο ότι «Άρα αν τους γράφει η τροχαία μάλλον απαγορεύεται να περνάνε!»

Να μπουν μπάρες

Από τη μεριά του αυτό που επεσήμανε είναι η ανάγκη να βάλει ο Δήμος μπάρες ή βυθιζόμενα κολονάκια για την απαγόρευση της κυκλοφορίας καθώς όπως είπε συχνά το ωράριο τροφοδοσίας δεν τηρείται, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μήπως φταίει η Google;

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του ελέγχου της κυκλοφορίας σε όλη την παλιά πόλη αλλά και ειδικότερα σε αυτό το πεζοδρομημένο τμήμα, τέθηκε επί τάπητος σε σύσκεψη φορέων στο Δημαρχείο Χανίων.

κεί, η Δημοτική Αρχή ζήτησε από Λιμενικό και Τροχαία την αυστηροποίηση των ελέγχων για την  τήρηρη του ωραρίου τροφοδοσίας με τους εκπροσώπους όμως των κατοίκων και επιχειρηματιών της Παλιάς Πόλης να επισημαίνουν ότι οι συγκεκριμένοι δρόμοι, σχεδόν μια δεκαετία μετά την πεζοδρόμησή τους εξακολουθούν να μην εμφανίζονται ως πεζόδρομοι στους χάρτες της Google.

Το αποτέλεσμα, όπως είπαν, είναι ένα πληθος τουριστών να λαμβάνει λανθασμένες οδηγίες και να εισέρχεται μέσα από αυτούς. Η απάντηση του αντιδημάρχου τουρισμού Νεκτάριου Ψαρουδάκη ήταν ότι ήδη ο Δήμος έχει στείλει το σχετικο αίτημα στην Google χωρίς αποτέλεσμα και πρόκειται να το στείλει εκ νέου.

zarpanews.gr – Φανή Νικηφοράκη