Χανιά: Έτσι θα εορταστεί η επέτειος του “ΟΧΙ” – Όλο το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Χανιά: Έτσι θα εορταστεί η επέτειος του “ΟΧΙ” – Όλο το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022, θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά Εκδηλώσεις για την Εθνική μας Επέτειο, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Α΄ Γ Ε Ν Ι Κ Α

1. Από την 8η πρωινή της 27ης μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2022, ορίζεται γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Δημοτικών καταστημάτων και των καταστημάτων ΝΠΔΔ και ΙΔ και των πλοίων που ναυλοχούν στα λιμάνια Σούδας και Χανίων.

2. Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων, Δημοτικών Καταστημάτων, των Καταστημάτων ΝΠΔΔ και των τραπεζών, τις βραδινές ώρες της 27ης και της 28ης Οκτωβρίου 2022 και των σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της Σούδας.

Β΄ Ε Ι Δ Ι Κ Α

 

ΠΕΜΠΤΗ 27 Οκτωβρίου

Ώρα 11:00

 • Προσκύνημα αντιπροσωπειών της Σπουδάζουσας και Μαθητιώσας Νεολαίας, Προσκόπων και Οδηγών, στο Ηρώο Πεσόντων Μαθητών στον αύλειο χώρο του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων, όπου θα προσέλθουν με επικεφαλής το διδακτικό προσωπικό και τους βαθμοφόρους.
 • Στη τελετή θα παραστούν Εκπρόσωποι των Αρχών.
 • Στην αρχή, θα ψαλεί Επιμνημόσυνη Δέηση και στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων από αντιπροσωπείες Μαθητών Α’/βάθμιας και Β’/βάθμιας Εκπ/σης, Σπουδαστών Ανωτέρων και Ανωτάτων Σχολών, Προσκόπων και Οδηγών.
 • Το Μουσικό Σχολείο Χανίων και η Φιλαρμονική του Δήμου Χανίων θα αποδώσουν τον Εθνικό Ύμνο.
 • Η μετάβαση στο χώρο του Ηρώου, η παράταξη των τμημάτων κλπ, θα γίνει με τη φροντίδα των καθηγητών Φυσικής Αγωγής και των Δ/ντών των Σχολείων, που θα συντονίζονται από τους Υπευθύνους των Ομάδων Φυσικής Αγωγής (Ο.Φ.Α.) των Δ/νσεων Α’/θμιας & Β’/βάθμιας Εκπ/σεων.
 • Επίσης θα γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις στα Σχολεία Α’/βάθμιας και Β’/βάθμιας Εκπαίδευσης, όπως και στις Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές.

Ώρα 13:00
Σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, Οργανισμούς Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, σε ειδικές συγκεντρώσεις και από κατάλληλους ομιλητές θα γίνουν Ομιλίες, με περιεχόμενο την ανάλυση και την προβολή της εθνικής σημασίας της Επετείου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 Οκτωβρίου

ΩΡΑ 07.00

Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών και θα τελεστεί θεία λειτουργία.

Ώρα 08:30

 

Επίσημη Έπαρση της Σημαίας στο Φρούριο Φιρκά.

Ώρα 10:45

 • Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ.κ. Δαμασκηνός.
 • Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει κα Εύη Μαναβάκη, Φιλόλογος, Υποδιευθύντρια του 4ου ΓΕ.Λ. Χανίων.

Ώρα 11:40

 • Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων.
 • Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους Βουλευτές του Νομού, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, τον Δήμαρχο Χανίων, Εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Γενικό Αστυνομικό Δ/ντή Περιφέρειας Κρήτης, την Ένωση Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, εκπροσώπους των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων Αντιστασιακών Οργανώσεων, Πολυτεχνείου Κρήτης, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχ/κών της Σχολής Μηχανικών), Δ/νσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων, Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων, Αποστράτων κι Εφέδρων Αξιωματικών, Επιστημονικών Συλλόγων και Ιδρυμάτων, Επιμελητηρίων Χανίων, Πολιτικών Κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 • Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη Μνήμη των Πεσόντων υπέρ της Πατρίδας.
 • Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Τα στέφανα με ευθύνη των φορέων να ευρίσκονται μια ώρα τουλάχιστον νωρίτερα στο χώρο του Ηρώου, και να έχει δηλωθεί στο Γραφείο Τύπου της Π.Ε. Χανίων το όνομα του εκπροσώπου του Φορέα ή Συλλόγου που θα το καταθέσει, το αργότερο έως τις 27 Οκτωβρίου, (τηλ. 28213-40160). Στεφάνια που δεν θα έχουν δηλωθεί σύμφωνα με τα παραπάνω ΔΕΝ θα εκφωνούνται.

Ώρα 12:00

 • Παρέλαση (στον συνήθη τόπο Παρελάσεων) Σχολείων Α’/βάθμιας & Β’/βάθμιας Εκπαίδευσης, Ανωτέρων και Ανωτάτων Σχολών, Οργανώσεων και Σωματείων, Οδηγών και Προσκόπων, Οργανώσεων με τοπικές ενδυμασίες, και Ενόπλων Δυνάμεων.

Ώρα 17:30

 • Επίσημη Υποστολή της Σημαίας, στο Φρούριο Φιρκά.

Την περιγραφή της παρέλασης θα πραγματοποιήσει η κα Ζαχαρένια Σημανδηράκη, Ειδική Συνεργάτης των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Τον συντονισμό όλων των παραπάνω εκδηλώσεων θα έχουν ο Ειδικός Συνεργάτης σε θέματα Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, κ. Σήφης Μαρκάκης και η Υπεύθυνη Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων της Π.Ε. Χανίων, κα Ρούλα Οικονομάκη.