Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά (φωτο) – Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας

Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά (φωτο) – Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας

Ένας άνδρας 25 ετών, έφτασε στο νοσοκομείο Χανίων, σήμερα το πρωί, με συμπτώματα κορωνοϊού και υποβάλλεται σε εξετάσεις, ενώ έχει ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο νεαρός, ταξίδεψε σε χώρα με υψηλά ποσοστά κρουσμάτων, ενώ είναι το πρώτο ύποπτο κρούσμα που διαχειρίζεται το νοσοκομείο Χανίων.

Ο 25χρονος προσήλθε μόνος του στο νοσοκομείο Χανίων, δεν νοσηλεύεται αλλά υποβάλλεται σε εξετάσεις, ενώ σε περίπτωση που νοσεί από τον ιό, θα εξετασθούν και τα άτομα του κοντινού του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κ. Δημήτρη Αγαπίου, ο νεαρός βρίσκεται στο ίδρυμα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και υποβάλλεται στις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

 Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πιθανόν να βγουν σε δύο 24ωρα.

Λόγω του συγκεκριμένου περιστατικού, όπως δήλωσε ο Υποδιοικητής 7η Υπε, Δημήτρης Αγαπίου, ακυρώνεται η άσκηση ετοιμότητας για τον Κορωνοϊό, η οποία θα γινόταν, σήμερα στις 11 στο Νοσοκομείο Χανίων.

“Το νοσοκομείο είναι έτοιμο, ώστε να αντιμετωπίσει κάποιο κρούσμα κορωνοϊού. Γενικότερα, οι πολίτες πρέπει να είναι ψύχραιμοι, να υπάρχει σωστή και έγκυρη ενημέρωση, επειδή συνεχώς έχουμε αλλαγές των δεδομένων. Ειδικά οι επαγγελματίες υγείας, θα πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς”.

Χωρίς τεστ κορωνοϊού η Κρήτη

Πανέτοιμα τα Νοσοκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές στην Κρήτη για τη διαχείριση κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, βάσει πρωτοκόλλων και οδηγιών από το Υπουργείο Υγείας.

Αυτό όμως που δεν έχει προβλεφθεί από το Υπουργείο είναι η διεξαγωγή τεστ για κορωνοϊό στην Κρήτη. Με τα σημερινά δεδομένα, σε κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να στέλνεται δείγμα από τον ασθενή στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να χάνεται μιάμιση μέρα μέχρι να ξεκαθαρίσει αν νοσεί η όχι. Μοιραία θα προκύψει πρόβλημα με “συσσώρευση” ασθενών, τους οποίους δεν θα έχουν τι να κάνουν τόσο τα νοσοκομεία όσο και οι κλινικές!

Πρέπει λοιπόν άμεσα το Υπουργείο Υγείας να προμηθεύσει με τα κατάλληλα αντιδραστήρια τόσο τα δημόσια νοσοκομεία όσο και τις ιδιωτικές κλινικές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ώστε να μπορούν να γίνονται τα τεστ και να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Το θέμα έχει τεθεί υπ’ όψη του υπουργού Βασίλη Κικίλια και αναμένεται η απάντησή του.

Θνησιμότητα και νοσηρότητα του νέου κορονοϊού

Η πλέον εμπεριστατωμένη μέχρι σήμερα κλινική έρευνα, η οποία έγινε στην Κίνα σε 44.000 χιλιάδες άτομα που είχαν προσβληθεί από τον Covid-19, έδειξε ότι η θνησιμότητα της νέας ασθένειας είναι σχετικά χαμηλή στα παιδιά, τους εφήβους και σε άτομα μέσης ηλικίας, ενώ ανεβαίνει σημαντικά στα υπερήλικα άτομα (άνω των 80 ετών) καθώς και στα άτομα που πάσχουν από πνευμονικές, καρδιακές ασθένειες, διαβήτη και ανοσολογικές παθήσεις.

Η έρευνα έγινε από το κινεζικό κέντρο ελέγχου των παθήσεων (Ccdc) και δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες στο ιατρικό περιοδικό επιδημιολογίας «Chinese Journal of Epidemiology».

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την πιο πρόσφατη έρευνα, ο νέος κορονοϊός προκαλεί μια πολύμορφη από άποψη συμπτωμάτων μολυσματική νόσο που στο 80% των περιπτώσεων έχει μάλλον σχετικά ήπια συμπτώματα και περίπου στο 94% περιπτώσεων τα άτομα που νοσούν την ξεπερνούν χωρίς πολύ σοβαρές επιπλοκές και επίσης, από ό,τι φαίνεται, οι άντρες παρουσιάζουν μεγαλύτερη θνησιμότητα (2,8%) από τις γυναίκες (1,7%).

Παρ’ όλα αυτά η ανησυχία της ιατρικής κοινότητας παγκοσμίως είναι απολύτως δικαιολογημένη, αφού δεν γνωρίζουμε πολλά για τον νέο κορονοϊό, δεν διαθέτουμε καμία αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπισή του, ούτε και μπορούμε να προβλέψουμε την εξέλιξή του στο μέλλον. Και μολονότι ο Covid-19 παρουσιάζει όντως μικρότερη θνησιμότητα από άλλους κορονοϊούς, μπορεί να αναπαράγεται και να διαδίδεται ταχύτερα από αυτούς σε έναν πληθυσμό, με αποτέλεσμα να γίνει ευκολότερα «ενδημικός», δηλαδή να εγκατασταθεί σε έναν πληθυσμό και να είναι διαρκώς παρών με όλες τις αρνητικές εκδηλώσεις που συνεπάγεται η παρουσία του για την υγεία των ανθρώπων.