Χανιά: Είπαμε τουρισμός αλλά όχι και έτσι (φωτο)

Χανιά: Είπαμε τουρισμός αλλά όχι και έτσι (φωτο)

Τριτοκοσμική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αλμυρίδα Χανίων, από κάποιους που εξακολουθούν να αντιλαμβάνονται τον τουρισμό ως «αρπακτή», και οι οποίοι με την ανοχή ή και την αμέλεια των αρμοδίων λυμαίνονται την περιοχή οδηγώντας την με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση και τον μαρασμό.

Και αν ο χαρακτηρισμός ως τριτοκοσμική ακούγεται υπερβολικός, είναι ακριβώς αυτός που χρησιμοποιήθηκε σε επιστολή που εστάλη στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με κοινοποίηση στον Περιφερειάρχη Κρήτης, τον Αντιπεριφερειάρχη και τους βουλευτές των Χανίων, από το Δήμο Αποκορώνου

Είναι όμως και η περιγραφή που κάνουν αρκετοί ξένοι, κυρίως Ευρωπαίοι, σε email όπως πληροφορηθήκαμε, που στέλνουν στο Δήμο για να διαμαρτυρηθούν για τις διακοπές τους που μετατρέπονται σε μικρή περιπέτεια

Αιτία: Οι ανεξέλεγκτες καταλήψεις του χώρου, του αιγιαλού και της παραλιακής ζώνης από αυθαίρετες κατασκευές, ομπρελοκαθίσματα, πινακίδες και οι παραβάσεις από ταβέρνες και μπαρ, παραβάσεις που “υπόσχονται” ευρώ και φέρνουν αντιδράσεις

Ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας

Πριν από περίπου 10 ημέρες εστάλη στο γραφείο του Εισαγγελέα έγγραφο από το Δήμο Αποκορώνου στο οποίο μεταξύ άλλων, περιγράφεται η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην παραλιακή ζώνη της Αλμυρίδας.

Η επέμβαση του Εισαγγελέα βέβαια από μόνη της δεν μπορεί να κάνει κάτι. Άλλωστε κάτοικοι της περιοχής θυμούνται τα τραγελαφικά που συνέβησαν κατά την περυσινή τουριστική περίοδο, όταν υπήρξε ειδοποίηση για έλεγχο των αρχών στην παραλία. Το βράδυ τα ομπρελοκαθίσματα “έκαναν φτερά” και την επόμενη ημέρα αφού πραγματοποίηθηκε ο έλεγχος, επανατοποθετήθηκαν χωρίς καμία συνέπεια. Το συμβάν μας επιβεβαίωσε και ο Δήμος

Σύμφωνα δε με καταγγελίες, ανάμεσα σε αυτούς που παρανομούν βρίσκονται και αιρετοί, κάνοντας κάποιους να μιλούν ακόμα και για διακριτική μεταχείριση σε ελέγχους που διενεργούν οι αρχές στην περιοχή.

Τα ομπρελοκαθίσματα και ο παραλογισμός του κράτους που μιλάει για “success story”

Χανιά: Είπαμε τουρισμός αλλά όχι και έτσι (φωτο)Φέτος, τα ομπρελοκαθίσματα και οι αυθαίρετες κατασκευές κατέκλυσαν την παραλία της Αλμυρίδας σε τέτοιο βαθμό που πολλές φορές ήταν αδύνατο σε επισκέπτες να απολαύσουν, χωρίς να πληρώσουν, το μπάνιο τους.

Το ερώτημα είναι γιατί ο Δήμος δεν επεμβαίνει και η απάντηση είναι απλή.

Γιατί δεν μπορεί, και μάλιστα δεν μπορεί καθώς η υπόθεση έχει μπλοκάρει στη γραφειοκρατία.

Όπως μας εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Στέλιος Μιχελάκης η Αλμυρίδα μαζί με την Κερά, τα Δράμια και την Κυανή Ακτή, θεωρούνται αρχαιολογικός χώρος. Για να πάρει ο Δήμος άδεια παραχώρησης χρήσης του αιγιαλού και να προχωρήσει σε διαδικασίες ενοικίασης ή δημοπράτησης για αυτές τις περιοχές, χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη των εφοριών αρχαιοτήτων και του ΥΠΕΚΑ. Οι εγκρίσεις δόθηκαν και εστάλησαν στο Υπ. Πολιτισμού όμως η τελική έγκριση από το τελευταίο δεν έχει έρθει ακόμα ενώ η σεζόν τελειώνει!

Έτσι ο Δήμος δεν έχει δικαίωμα σε αυτή τη ζώνη, δεν ανήκει στο Δήμο και δεν μπορεί να τη διαχειριστεί.

«Ο καθένας βάζει λοιπόν όσα ομπρελοκαθίσματα θέλει, όπου θέλει και όποτε θέλει. Δημοπρασίες δεν έχουν γίνει. Θα μπορούσατε να πάτε και εσείς να βάλετε ομπρελοκαθίσματα, και εγώ και ο καθένας» εξηγεί ο κ. Μιχελάκης επισημαίνοντας και έναν ακόμη παραλογισμό του κράτους.

Η έγκριση όταν έρθει θα ισχύει μέχρι 31/12, δηλαδή δώρον – άδωρον.

«Με την επιστολή ζητάμε τουλάχιστον η έγκριση του Υπουργείου να έχει μακροχρόνια διάρκεια. Είναι εξωφρενικό ότι όταν αυτή έρθει θα έχει ισχύ μέχρι τέλος του έτους. Του χρόνου δηλαδή θα ξεκινήσουμε από την ίδια κατάσταση, από το μηδέν και τελικά ωφελούνται οι σαλταδόροι» σημειώνει ο κ. Μιχελάκης

Καταλήψεις από καταστήματα

Χανιά: Είπαμε τουρισμός αλλά όχι και έτσι (φωτο)Η ίδια άναρχη κατάσταση εντοπίζεται και στον παραλιακό δρόμο με ευθύνη των καταστηματαρχών.

Αφήνοντας απέξω ζητήματα αδειών, φοροδιαφυγής, κτλ., οι καταστηματάρχες φαίνεται πως έχουν επιδοθεί σε έναν ανταγωνισμό ποιος θα επεκταθεί περισσότερο στο δρόμο.
Για το σκοπό αυτό επιστρατεύονται πινακίδες, ζαρτινιέρες και γλάστρες, αντικείμενα που δυσκολεύουν την διέλευση του δρόμου.

Στην Αλμυρίδα επίσης έχει εφευρεθεί το “kiosk market”, κάτι ανάμεσα σε περίπτερο και μίνι μάρκετ, το οποίο προκειμένου να χωρέσει όλα τα προϊόντα έχει κάνει πραγματική κατάληψη στο χώρο.

«Εγώ δεν βάζω δυναμίτη στο σπίτι μου» είχε αναφέρει δημοτικός σύμβουλος σε κάτοικο μετά από παράπονα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την παράνομη λειτουργία καταστημάτων.

Στην αρχή του άρθρου αναφέρθηκε ότι η κατάσταση που επικρατεί στην Αλμυρίδα περιγράφεται ως τριτοκοσμική.

Ο χαρακτηρισμός μάλλον είναι λανθασμένος. Γιατί σε τριτοκοσμικές περιοχές οι άνθρωποι, λόγω συνθηκών, δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.
Εμείς εδώ όμως μπορούμε ή μήπως όχι;

Ελένη Ζουμαδάκη – flashnews.gr