Βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί – Δεν ανοίγουν τα μεγάλα καταστήματα

Βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί – Δεν ανοίγουν τα μεγάλα καταστήματα

Βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί – Δεν ανοίγουν τα μεγάλα καταστήματα

«Είναι βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί», ξεκαθάρισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κάνοντας λόγο για «καμπανάκια» μετά τις εικόνες συνωστισμού σε Harrods και Γαλλία.

Για το τι ακριβώς θα γίνει σε λιανεμπόριο, εκκλησίες και κομμωτήρια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον Alpha, παρέπεμψε σε ανακοινώσεις την Παρασκευή. Ωστόσο έκανε λόγο για διχογνωμία στις τάξεις των λοιμωξιολόγων σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων.

«Είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, δεν πέφτουν ακόμα τα κρούσματα, δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ με τον βαθμό που θα θέλαμε, οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε περαιτέρω άνοιγμα», τόνισε ο κ. Πέτσας.

«Είναι βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε τέτοιο άνοιγμα που να φέρει στην Ελλάδα εικόνες όπως αυτές στο Harrods», είπε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στην περίπτωση που τελικά λειτουργήσει το λιανεμπόριο σε οποιαδήποτε μορφή, ο κ. Πέτσας είπε ότι θα υπάρξει και ελαστικοποίηση του βραδινού ωραρίου για τις μετακινήσεις.

Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση στην αποστολή των SMS για τις μετακινήσεις, κάνοντας λόγο για κρίσιμες εβδομάδες και επαναλαμβάνοντας ότι τα φετινά Χριστούγεννα κάθε οικογένεια θα τα περάσει με άλλη μία που θα επιλέξει.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τρίτο κύμα, καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν. Να δείξουμε όλοι αυτοσυγκράτηση, να προσέξουμε τις επαφές μας. Με την οικογένειά μας, με τον στενό κύκλο μας να μείνουμε σπίτι για να περιορίσουμε τη τη διασπορά», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Εξήγησε ότι αρκετές εβδομάδες μείναμε σε καθεστώς lockdown και ότι θα παραμείνουμε έως τις 7 Ιανουαρίου στις βασικές μας δραστηριότητες. «Είναι αχτίδα αισιοδοξίας το εμβόλιο, ας φροντίσουμε αυτό να γίνει χωρίς προβλήματα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν ανοίγουν τα μεγάλα καταστήματα στις 14 Δεκεμβρίου

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην επίσημη ενημέρωση της Τετάρτης άλλωστε, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της κατάστασης, λέγοντας πως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, οι ΜΕΘ είναι κατηλειμμένες σε ποσοστό 77% και 91% αντίστοιχα.

Με αυτά τα νούμερα, είναι σαφές, ότι -παρά τις πιέσεις από την αγορά- δεν μπορεί να ανοίξει τίποτα, εκτίμηση, την οποία έχει μεταφέρει στην κυβέρνηση η αρμόδια επιτροπή λοιμωξιολόγων.

Αυτήν τη εκτίμηση εξέφρασε μιλώντας στο Νewsbomb.gr, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν γίνεται να συζητάμε για άνοιγμα αγοράς τα Χριστούγεννα, έχοντας υψηλό αριθμό κρουσμάτων και εκατοντάδες διασωληνωμένους ασθενείς.

Η απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι είναι στα χέρια του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο θεωρείται βέβαιο, ότι τα μεγάλα καταστήματα δεν θα ανοίξουν ούτε στις 14 Δεκεμβρίου, καθώς εκτιμάται, ότι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Ερωτηματικό παραμένει, σχετικά με το εάν θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα μικρά, συνοικιακά καταστήματα, ωστόσο η εισήγηση των ειδικών είναι, να μην ανοίξει τίποτα, με τα υπάρχοντα νούμερα.

Πέτσας για τα ελληνοτουρκικά

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις στην Τουρκία, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «δεν πρόκειται να φύγει από τη Σύνοδο αν δεν πάρει κάτι».
Δήλωσε ότι στο τραπέζι υπάρχουν τρία βασικά ζητήματα, όπως η επέκταση των κυρώσεων που είχαν αποφασιστεί τον Οκτώβριο του ’19 για πρόσωπα και εταιρείες που συμμετέχουν στις τουρκικές γεωτρήσεις, η επέκταση του εύρους των κυρώσεων πέραν της εξορυκτικής δραστηριότητας αν ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ βάλει στο χαρτί τις κυρώσεις, αλλά και το τι θα γίνει με το εμπάργκο όπλων στη γείτονα το οποίο έχει θέσει και ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: iefimerida.gr 

[pt_view id=”074c4b0i96″]