Ο 32χρονος συζυγοκτόνος κρίθηκε ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων, αλλά και ύποπτος φυγής
Βαρύτατη είναι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος του καθ’ ομολογία δολοφόνου της άτυχης Καρολάιν στα Γλυκά Νερά. Ο 32χρονος συζυγοκτόνος κρίθηκε μάλιστα ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων αλλά και ύποπτος φυγής, σύμφωνα με το σκεπτικό του εντάλματος που εκδόθηκε για τη σύλληψή του.
Τώρα η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του 32χρονου είναι για δυο κακουργήματα και δυο πλημμελήματα.
Συγκεκριμένα, ο 32χρονος διώκεται για τα εξής κακουργήματα:
-ανθρωποκτονία από πρόθεση, τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και
-κακοποίηση ζώου.
Τα πλημμελήματα για τα οποία του ασκήθηκε δίωξη είναι:
-ψευδής καταγγελία επειδή κατέστησε άλλους ύποπτους των πράξεών του,
-ψευδής κατάθεση κατ´ εξακολούθηση λόγω ψευδών καταθέσεων που έδωσε στις Αρχές.
Το ένταλμα
Οι αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης εις βάρος του 32χρονου, κρίνονταν τον:
-ύποπτο φυγής λόγω της ιδιότητάς του ως πιλότου και της οικονομικής του επιφάνειας.
-ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων εξαιτίας του τρόπου που σκότωσε την Καρολαιν και του τρόπου παραπλάνησε τις αρχές με ψευδή στοιχεία που δείχνουν ότι δεν έχει αναστολές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρανακριτικά ο συζυγοκτόνος ανέφερε μεταξύ άλλωντα εξής: «Δεν ήθελα να τη σκοτώσω, έπαθα σοκ όταν το κατάλαβα, σκέφτηκα το παιδί».
Πώς το κινητό και το smartwatch «έδειξαν» τον δολοφόνο της Καρολάιν
Δεν υπάρχει «τέλειο έγκλημα», ειδικά στην εποχή που ζούμε όπου η τεχνολογία καλπάζει με απίστευτους ρυθμούς και η καθημερινότητα των πολιτών βασίζεται στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphone). Αυτές οι μικρές συσκευές, η προέκταση του εαυτού μας, ήταν που αποκάλυψαν τον δολοφόνο της Καρολάιν.
Από την πρώτη στιγμή, οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση, εφόσον δεν βρήκαν οπτικό υλικό από κάμερες, ξεψάχνισαν τις ηλεκτρονικές συσκευές του ζευγαριού και συγκεκριμένα τα κινητά τηλέφωνα και τα smartwatch. Όλες οι εφαρμογές που είχαν κατεβασμένες θύμα και δράστης, καθώς και δεδομένα πέρασαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των εγκληματολογικών εργαστηρίων και εξετάζονταν σπιθαμή προς σπιθαμή. Τα στοιχεία που προέκυψαν από το κινητό του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου έδειξαν ότι δεν είχε καταθέσει την αλήθεια, αφού η εφαρμογή στο κινητό του που καταγράφει τα βήματα, έδειξε ότι την ώρα που εκείνος είχε ισχυριστεί ότι ήταν δεμένος, περπατούσε.
Ενώ το βιομετρικό ρολόι της Καρολάιν κατέγραψε αυξημένους παλμούς και στη συνέχεια καμία ζωτική ένδειξη πολύ νωρίτερα από το χρόνο που ο πιλότος είχε τοποθετήσει τη δολοφονία της. Πώς όμως οι δυο παραπάνω ηλεκτρονικές συσκευές αποκάλυψαν το στυγερό έγκλημα που έχει παγώσει ακόμη περισσότερο, λόγω της εμπλοκής του συζύγου, το πανελλήνιο;
Σύμφωνα με τον ειδικό ερευνητή Γιώργο Τσούκαλη, όλοι όσοι χρησιμοποιούν εξελιγμένες συσκευές αφήνουν ηλεκτρονικά αποτυπώματα. «Τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ελληνικής αστυνομίας είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Εκεί κατέβασαν όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία από τα κινητά τηλέφωνα και τις συσκευές που χρησιμοποιούσες το ζευγάρι. Τα ηλεκτρονικά αποτυπώματα είχαν παρθεί ακόμη και αν ο δράστης τα είχε διαγράψει. Έτσι αποκαλύφθηκε ότι την ώρα που εκείνος είχε καταθέσει ότι ήταν δεμένος η εφαρμογή που είχε κατεβάσει στο κινητό του έδειχνε ότι βρισκόταν σε κίνηση. Και φυσικά από το smartwatch της Καρολάϊν βρήκαν τον ακριβή χρόνο θανάτου ο οποίος δεν ήταν ο ίδιος με εκείνον που είχε καταθέσει αρχικά ο σύζυγός της. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ακόμη και στο icloud τα στοιχεία και τα δεδομένα αποθηκεύονται και με τους μηχανισμούς που διαθέτουν τα εγκληματολογικά εργαστήρια μπορούν να ανασυρθούν ακόμη και αν ο χρήστης τα έχει διαγράψει. Να φανταστείτε ότι ακόμη και από σκληρό δίσκο υπολογιστή τον οποίο είχαν σπάσει εγκληματίες η αστυνομία κατάφερε να ανακτήσει πολύτιμα στοιχεία στο παρελθόν».
Σύμφωνα με ειδικούς μέσα σε κάθε smartphone υπάρχουν εφαρμογές-πληροφοριοδότες, που δίνουν διαρκώς αναφορά για το στίγμα της συσκευής και του χρήστη της. Έτσι κάποιος που ξέρει είναι σε θέση να γνωρίζει, με ακρίβεια δευτερολέπτου και εκατοστών τις διαδρομές που ακολουθεί κάθε χρήστης ως άτομο. Έτσι ακόμη και αν χρήστης πει ψέματα για το που ήταν συγκεκριμένη ώρα το smartphone του θα μαρτυρήσει την αλήθεια.