Τουρισμός στα Χανιά: Το παραμύθι έχει και δράκους…Μόνο που αυτή τη φορά είναι αληθινοί!

Τουρισμός στα Χανιά: Το παραμύθι έχει και δράκους…Μόνο που αυτή τη φορά είναι αληθινοί!

Καθημερινά, από ολοένα και περισσότερες πηγές, επιβεβαιώνεται δυστυχώς, το χειρότερο σενάριο για την φετινή τουριστική κίνηση στο Νομό Χανίων.

Τα νέα δεν είναι δυστυχώς διόλου ευχάριστα κυρίως από τη Σκανδιναβική αγορά, που καθορίζει κάθε χρόνο την πορεία της τουριστικής κίνησης στο Νομό Χανίων.

Όπως φαίνεται τελικά οι Σκανδιναβοί, δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορά τους και να ταξιδέψουν για διακοπές αυτό το καλοκαίρι.

Με μία μικρή πιθανότητα, κάτι να αλλάξει τον Αύγουστο από τη Σουηδία, από τις υπόλοιπες Σκανδιναβικές χώρες αλλά και τη Δανία, είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να δούμε ούτε ένα τουρίστα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. 

Σε ένα Νομό στον οποίο το 70% περίπου της τουριστικής κίνησης, προέρχεται από αυτές τις χώρες, είναι κατανοητό ότι το πρόβλημα που προκάλεσε το lockdown, εξαιτίας του κορωνοϊού, γίνεται ακόμη οξύτερο σε σχέση με άλλες περιοχές, που δουλεύουν με άλλες τουριστικές αγορές.

Η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων κα. Αθηνά Χανιωτάκη, ήταν ξεκάθαρη σε ότι αφορά το θέμα, στις δηλώσεις της την Παρασκευή, μετά τη συνάντηση που έγινε στο Δήμο Χανίων, με εκπροσώπους τοπικών φορέων και της Aegean.  

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι Σκανδιναβικές αγορές όπως και η αγορά της Αγγλίας, είναι χαμένες φέτος». Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι ουσιαστικά είναι χαμένη και η τουριστική σεζόν.

Απαντώντας σε ερώτηση του kriti24.gr, η κα. Χανιωτάκη, τόνισε ότι το καλό σενάριο πλέον για το Νομό Χανίων, είναι οι αφίξεις να κινηθούν σε ένα ποσοστό της τάξης του 20%, σε σχέση με την περυσινή σεζόν.

Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει περίπου 200.000 τουρίστες φέτος. Και αν σε κάποιους ο αριθμός φαίνεται πιθανόν μεγάλος, να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι στο Νομό είχαμε περίπου 1.100.000 αφίξεις. Για να υπάρχει και ένα μέτρο σύγκρισης.

Σε ότι αφορά τώρα τις αγορές από τις οποίες προσδοκούμε αφίξεις επισκεπτών, αυτές είναι βασικά η Κύπρος και το Ισραήλ, ενώ πιθανόν να δουλέψουν ακόμη οι αγορές της Πολωνίας και της Ρουμανίας. 

Πλην των δύο πρώτων χωρών, είναι σαφές ότι από τις Βαλκανικές χώρες και την Πολωνία, ακόμη και αν έχουμε αφίξεις, δεν θα πρέπει να υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, σε ότι αφορά τις εισπράξεις, με δεδομένο το χαμηλό βιωτικό επίπεδο στις χώρες αυτές.

Και τώρα τι γίνεται; Η ερώτηση αυτή είναι βασική, για την τοπική οικονομία. Η λογική απάντηση είναι, να προσπαθήσουμε να περισώσουμε ότι μπορούμε. Αυτό προϋποθέτει όμως ότι οι επιχειρήσεις του τουρισμού θα πρέπει φέτος να λειτουργήσουν, με τους επιχειρηματίες, να συνειδητοποιήσουν ότι θα είναι μία χρονιά με «χασούρα» για τα ταμεία τους.

Όπως είπε ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Κώτσογλου, στην ίδια συνάντηση της Παρασκευής, «είναι απολύτως βέβαιο ότι τη φετινή κρίση, όλοι θα την πληρώσουν από λίγο… και το κράτος και οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες και το προσωπικό»

Εδώ υπάρχει ένα ακόμη θέμα. Πέρα από τους επιχειρηματίες, σε διάφορους κλάδους του τουρισμού και τις εστίασης, χιλιάδες είναι και οι Χανιώτες, που εργάζονται στις τουριστικές  επιχειρήσεις και κινδυνεύουν φέτος να μείνουν χωρίς καθόλου δουλειά. 

Όλοι αυτοί αποτελούν βασικό κορμό της τοπικής οικονομίας. Κάθε χρόνο 1 δις ευρώ, από τα περίπου 2,5 δια ευρώ που είναι το συνολικό ΑΕΠ του Νομού, έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό.
   
Αυτό σημαίνει πως με βάση το αναμενόμενο καλό σενάριο στις αφίξεις, κινδυνεύουν φέτος να χαθούν περίπου 800 εκατ. ευρώ από το ΑΕΠ του Νομού Χανίων. 

Με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία, από εδώ και πέρα. 

Συμπέρασμα.

Το μόνο λοιπόν που μένει να γίνει είναι να καταβληθεί προσπάθεια, για να γίνει το καλύτερο δυνατό, με τον πήχη να μπαίνει στο 20% για φέτος. Ο στόχος πρέπει να είναι, στο τέλος της σεζόν, ο Νομός να έχει περάσει, πάνω από αυτόν τον πήχη. 

Όσοι περισσότεροι τουρίστες έρθουν, όσα περισσότερα χρήματα μπουν στα ταμεία, τόσο θα περιοριστεί η, έτσι και αλλιώς, μεγάλη οικονομική αιμορραγία, φέτος. 

Η χρονιά είναι πολύ δύσκολη, αυτό πλέον το γνωρίζουν όλοι. Οι ψευδαισθήσεις τελείωσαν. 

Ας προσπαθήσουν λοιπόν όλοι, ο καθένας από την πλευρά του, από τους τοπικούς φορείς, τους επιχειρηματίες, αλλά και τους εργαζομένους στον τουρισμό, να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης, αλλά και το κόστος, που τους αναλογεί. Το τελευταίο είναι πολύ βασικό και θα πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουν. 

Γιατί μόνο έτσι θα παραμείνει ο Νομός στον τουριστικό χάρτη και θα περιοριστεί, όσο αυτό είναι εφικτό, η οικονομική αιμορραγία…

Κάποιος φίλος έλεγε χαρακτηριστικά για το θέμα: «Το παραμύθι φέτος έχει και δράκους….Μόνο που αυτή τη φορά, οι δράκοι, είναι και αληθινοί…»

Γράφει ο Μανώλης Κονσολάκης kriti24.gr