Το «στοίχημα» του τουρισμού και η στρατηγική της κυβέρνησης

Το «στοίχημα» του τουρισμού και η στρατηγική της κυβέρνησης
aeweb

Την ώρα που η οικονομία συνεχίζει να δοκιμάζεται από την μάχη με τον κορωνοϊό, η κυβέρνηση «ποντάρει» στον τουρισμό, ώστε να μετριαστούν σε κάποιο βαθμό οι συνέπειες της πρωτοφανούς αυτής κρίσης που προκαλεί η πανδημία.

Οι ελπίδες για να κερδηθεί το στοίχημα εναπόκεινται στον εμβολιασμό, με την κυβέρνηση να πιέζει την ηγεσία της Ε.Ε. για έγκαιρες διαπραγματεύσεις για συμβόλαια με όλους τους παραγωγούς των επερχόμενων εμβολίων, με στόχο να προλάβουν τυχόν προβλήματα στις προμήθειες και να μην την «ξαναπατήσουν», όπως με την Astra Zeneca.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προωθεί προς πάσα κατεύθυνση την πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα διευκολύνει τις μετακινήσεις των πολιτών.

Προς συμφωνία για «πιστοποιητικό εμβολιασμού» με το Ισραήλ

Το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει στη σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, το μεγάλο ποσοστό εμβολιασμών στο Ισραήλ μπορεί να αποτελέσει τη βάση για διμερή συμφωνία για χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού, που θα βοηθήσει να υπάρξουν ασφαλείς μετακινήσεις.

Στόχος να αποτελέσει όχημα για να ακολουθήσουν και άλλες με χώρες που επίσης «τρέχουν» γοργά τον εμβολιασμό, κάτι που θα δώσει μεγάλη ώθηση στον τουρισμό.

Ελπίδες για διμερή συμφωνία και με Βρετανία και ευρωπαϊκές χώρες

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ανάλογη συμφωνία μπορεί να υπάρξει και με τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία αποτελεί μεγάλη «δεξαμενή» τουριστών για τη χώρα μας.

Στα θετικά νέα είναι ότι τόσο η Δανία, όσο και η Σουηδία στηρίζουν επίσης την δημιουργία ενός ηλεκτρονικού πιστοποιητικού εμβολιασμού για ταξιδιωτική χρήση.

Με το βλέμμα στραμμένο στην έγκαιρη επίτευξη ανοσίας στα νησιά

Επιπλέον η κυβέρνηση «ποντάρει» και στην ανοσοποίηση του πληθυσμού των νησιών και των εργαζόμενων στον ευρύτερο τουριστικό τομέα, ευελπιστώντας να μην υπάρξουν δραματικές αλλαγές στον προγραμματισμό του εμβολιασμού και ως τον Ιούνιο να έχει επιτευχθεί ένα σημαντικό “τείχος” ανοσίας απέναντι στον φονικό ιό.

«Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί σε συμπολίτες μας οι οποίοι απασχολούνται στον ευρύτερο χώρο του τουρισμού και όσο πιο πολύ διαφημίσουμε τα νησιά μας ως ασφαλή νησιά, τόσο πιο ωφελημένοι θα είμαστε συνολικά» δήλωσε ο Πρωθυπουργός από την Ικαρία, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής όλα τρέχουν ικανοποιητικά και δεν υπάρχουν αστοχίες.

«Πιστεύω ότι θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ταξίδια φέτος, με το που θα ξεπεράσουμε και στις ευρωπαϊκές χώρες σε ένα επίπεδο εμβολιασμού» τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

newsit.gr