Τι συμβαίνει στους οίκους ανοχής 10 ημέρες μετά το άνοιγμά τους

Τι συμβαίνει στους οίκους ανοχής 10 ημέρες μετά το άνοιγμά τους

Τι συμβαίνει στους οίκους ανοχής 10 ημέρες μετά το άνοιγμά τους

Στη μετά lockdown εποχή επέστρεψαν από τις 15 Ιουνίου και οι οίκοι ανοχής με τους πελάτες να κάνουν ουρές. Τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό ωστόσο πρακτικά είναι αδύνατο να τηρηθούν.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

Η διευθύντρια του Red Umbrella Athens (RUA), Άννα Κουρουπού μιλάει στο newsbeast.gr για τα προβλήματα τα οποία βιώνουν τα άτομα που εργάζονται στους οίκους ανοχής και το κενό που υπάρχει στο νομικό πλαίσιο αφήνοντας εκτεθειμένες τις εργαζόμενες.

Το συγκεκριμένο επάγγελμα νομικά, όπως επισημαίνει δεν είναι κατοχυρωμένο ως ελεύθερο επάγγελμα και τα άτομα που εργάζονται σε αυτό δεν είναι κατοχυρωμένα με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μάλιστα, εξαιτίας αυτού του κενού, λίγες ήταν οι κοπέλες οι οποίες κατάφεραν να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Οι συστάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης σύμφωνα με όσα τόνισε μιλώντας στο newsbeast.gr η κ. Κουρουπού έγιναν στην ουσία μέσω απλής ανακοίνωσης. Δεν έγινε κάποια επίσημη ενημέρωση στα άτομα τα οποία εργάζονται στο σεξ. Πολλά από αυτά πληροφορήθηκαν τα μέτρα μέσω των ΜΜΕ.

«Τα μέτρα είναι αδύνατο να τηρηθούν»

«Δεν εφικτό να τηρηθούν τα μέτρα. Ο κόσμος που επισκέφτηκε τους οίκους ανοχής ήταν πολύς μετά την άρση του lockdown. Οι συστάσεις στον εν λόγω κλάδο είναι ανεφάρμοστες καθώς η συγκεκριμένη εργασία είναι η μόνη που θέλει τόσο στενή επαφή του επαγγελματία με τον πελάτη» εξηγεί ενώ διερωτάται «αφού οι περισσότεροι μπαίνουν κρυφά στα σπίτια είναι δυνατό να δώσουν τα αληθινά στοιχεία τους ώστε να καταγραφούν στο πελατολόγιο που θα πρέπει να κρατείται από την επιχείρηση»;

«Είναι ατομική ευθύνη του καθενός να προσέξει αφού θέλει να απολαύσει την επαφή. Τα περισσότερα σπίτια είναι παράνομα. Από τους 600 οίκους μόνο οι 5 με 6 είναι νόμιμοι. Τα κορίτσια που εργάζονται μπορεί να έχουν χαρτιά να είναι δηλαδή νόμιμα αλλά τα σπίτια λειτουργούν χωρίς άδεια. Έτσι είναι ακόμη πιο δύσκολο να ελεγχθούν» σημειώνει και προσθέτει: «Μπορεί να πρόκειται για μία νόμιμη εργασία στην Ελλάδα αλλά τα άτομα που εργάζονται σε αυτήν, δεν απολαμβάνουν κανένα απολύτως εργασιακό δικαίωμα».

Αρχικά είχε ειπωθεί πως τα κορίτσια που εργάζονται στο σεξ θα υποβληθούν σε τεστ κορονοϊού αλλά αυτό δεν έγινε καθώς τα έξοδα θα έπρεπε να καλυφθούν από τις εργαζόμενες, όπως δηλώνει η διευθύντρια του Red Umbrella Athens (RUA).

«Βλέπουμε βέβαια πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης μια προσπάθεια ώστε να διορθωθούν κάποια από τα ”κακώς κείμενα” που αφορούν τους οίκους ανοχής και για να συζητηθούν τα ζητήματα θα συνεχιστούν οι συναντήσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με εκπροσώπους των εργαζομένων στη βιομηχανία του σεξ».

«Είναι λογικό να φοβόμαστε»

«Την περίοδο του AIDS ξέραμε τι πρέπει να κάνουμε για να προφυλαχθούμε. Ξέραμε ότι το προφυλακτικό μας προστατεύει. Με τον κορονοϊό όμως δεν είναι το ίδιο. Είναι λογικό να φοβόμαστε για την υγεία μας» αναφέρει η Άννα Κουρουπού.

Οι 10 κανόνες λειτουργίας των οίκων ανοχής

Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν εκ νέου οι οίκοι ανοχής ο ΕΟΔΥ έδωσε στη δημοσιότητα το πρωτόκολλο λειτουργίας τους που περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως είναι η 15 λεπτη παροχή υπηρεσιών, η χρησιμοποίηση εργαλείων μιας χρήσης, αλλά και η χρήση μάσκας.

 1. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πλένουν τα χέρια τους με νερό και υγρό σαπούνι ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα πριν και μετά κάθε πελάτη. Εάν χρειάζεται, εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Αποφυγή περιττής φυσικής επαφής (όπως η χειραψία).
 2. Διατήρηση ανοιχτών παραθύρων και θυρών για είσοδο νωπού αέρα εκτός από τις πόρτες δωματίων όπου παρέχονται σεξουαλικές υπηρεσίες.
 3. Η παροχή υπηρεσιών να μην ξεπερνά τα 15 λεπτά ανά πελάτη.
 4. Δεν επιτρέπεται η παροχή υπηρεσίας με δύο ή περισσότερους πελάτες.
 5. Κατά τη σεξουαλική επαφή, θα πρέπει να εφαρμόζονται σεξουαλικές στάσεις που εξασφαλίζουν απόσταση και όχι πρόσωπο με πρόσωπο επαφή.
 6. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας, πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον ενός αντιβραχίου μεταξύ των κεφαλών των δύο ατόμων.
 7. Χρησιμοποίηση εργαλείων μιας χρήσης, εάν είναι δυνατόν. Απολύμανση εργαλείων εργασίας μεταξύ δύο πελατών. Απαγόρευση χρήσης βρώσιμων σεξουαλικών αντικειμένων.
 8. Συνιστάται η χρήση υφασμάτινης μη ιατρικής μάσκας για όλες τις υπηρεσίες. Η πρακτική αυτή θα μπορούσε να ενταχθεί στο πλαίσιο παιγνίου προκειμένου να καταστεί αποδεκτή κατά τη διάρκεια των ερωτικών πράξεων.
 9. Τήρηση πελατολογίου όπου θα αναγράφεται το μικρό όνομα και τηλέφωνο επικοινωνίας για λόγους εχεμύθειας. Oλοι οι πελάτες ενημερώνονται ότι τα δεδομένα επικοινωνίας τους διατηρούνται για τέσσερις εβδομάδες σε κλειστό φάκελο για τον εντοπισμό και ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος.
 10. Αποφυγή πληρωμής με μετρητά και χρήση πλαστικών καρτών με ανέπαφη συναλλαγή.
 • Το «Red Umbrella Αthens» (RUA) είναι πρωτοβάθμιος φορέας πρόληψης και ενδυνάμωσης εργαζόμενων στο σεξ, στο κέντρο της Αθήνας. Συγκροτήθηκε από το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» και το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας».

newsbeast.gr