Τι λέει ο Φιλοζωικός Σύλλογος για τις αγέλες αδέσποτων στα Χανιά

Τι λέει ο Φιλοζωικός Σύλλογος για τις αγέλες αδέσποτων στα Χανιά

Τι λέει ο Φιλοζωικός Σύλλογος για τις αγέλες αδέσποτων στα Χανιά

Την δική του εκδοχή σχετικά με τις αγέλες αδέσποτων που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στο κέντρο των Χανίων, δίνει με ανακοίνωση του ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων».

Ταυτόχρονα επιρρίπτει τις ευθύνες στην ανευθυνότητα ιδιοκτητών δεσποζόμενων οι οποίοι αφήνουν ελεύθερα τα ζώα τους αλλά και στην απουσία προγράμματος στειρώσεων από πλευράς της δημοτικής αρχής.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση με τίτλο “Τι πραγματικά συμβαίνει με τις αγέλες αδέσποτων στα Χανιά…” που υπογράφει η Έφη Τσεκμέζογλου
Πρόεδρος Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η Προστασία των Ζώων», αναφέρει τα εξής:

«Την τελευταία εβδομάδα κυκλοφόρησαν στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο διάφορα δημοσιεύματα για αγέλες επιθετικών σκύλων στο κέντρο των Χανίων.

Δεν αμφισβητούμε τους συμπολίτες μας που κατήγγειλαν το περιστατικό, διαφωνούμε όμως με τον τρομολαγνικό τρόπο που προβλήθηκε το θέμα, στοχοποιώντας μόνο τα αδέσποτα και αφήνοντας στο απυρόβλητο τους πραγματικά υπεύθυνους που δεν είναι άλλοι από τους ανεύθυνους κηδεμόνες ζώων, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των συμπολιτών μας.

Η όλη αναστάτωση στην οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη δημιουργήθηκε επειδή πρόσφατα εγκαταλείφθηκε νεαρή σκυλίτσα με οίστρο, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.
Η φιλικότατη και πεντακάθαρη σκυλίτσα, αφού περιπλανήθηκε στην πόλη, βρήκε καταφύγιο στην οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη. Δυστυχώς όμως προσέλκυσε αρκετά αρσενικά-τα περισσότερα εκ των οποίων δεν ήταν αδέσποτα- με αποτέλεσμα να εγκατασταθούν και αυτά στην περιοχή και να δημιουργούνται καυγάδες κυριαρχίας, εκνευρισμός, και δυσάρεστα περιστατικά με περαστικούς.

Ο σύλλογός μας όταν ενημερώθηκε για το περιστατικό, κινητοποιήθηκε αμέσως και η εξαντλημένη σκυλίτσα φιλοξενείται ήδη και θα χειρουργηθεί καθώς έχει πυομήτρα, το δε κόστος της θεραπείας ανέλαβε τοπική επιχείρηση της πόλης.

Με την απομάκρυνση της σκυλίτσας αποκαταστάθηκε και η ισορροπία στην περιοχή και ο κάθε κατεργάρης «γύρισε στον πάγκο του».

Οι επιπτώσεις από τη ματαίωση των δωρεάν στειρώσεων άρχισαν να είναι πλέον εμφανείς. Πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων ζώων δεν υπάρχει, λόγω της ατολμίας του δήμου Χανίων να υπερασπιστεί το έργο των πραγματικά εθελοντών κτηνιάτρων και των πραγματικά εθελοντών πολιτών, απέναντι στα συντεχνιακά συμφέροντα που επιλέγει να προάγει ο πανελλήνιος κτηνιατρικός σύλλογος και μια μικρή ομάδα κτηνιάτρων στην πόλη μας αλλά και εξ αιτίας ορισμένων “φιλόζωων” που επιλέγουν να άγουν και να φέρονται και να τοποθετούνται δημόσια σε βάρος των ζώων και της τοπικής κοινωνίας. Το βάρος έχει πέσει και πάλι στις πλάτες των φιλόζωων εθελοντών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσουν όλα τα περιστατικά.

Όλοι αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα, δεσμευόμενοι ότι θα αναλάβουν οι ίδιοι να στειρώνουν δωρεάν, έχουν τώρα εξαφανιστεί, ενώ αυτοί που βοηθούν στην πράξη είναι οι συνάδελφοί τους οι οποίοι εξ αρχής θεωρούσαν καλοδεχούμενη κάθε εθελοντική προσφορά, δεδομένου ότι ο αριθμός των αδέσποτων κοντεύει να γίνει μη διαχειρίσιμος.
Η μεγαλύτερη μάστιγα που έχει να αντιμετωπίσει η πόλη μας είναι οι ανεύθυνοι κηδεμόνες που εγκαταλείπουν χωρίς τύψεις τα ζώα τους ή αρνούνται να τα προστατέψουν από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες μέσω του περιορισμού τους ή της στείρωσης και «ξεφορτώνονται» τα κουτάβια σε κάθε γωνιά της πόλης, μετακυλύοντας το δικό τους πρόβλημα στον δήμο και στους φιλόζωους πολίτες.

Είναι αυτοί οι ανεύθυνοι κηδεμόνες που ανοίγουν την πόρτα του σπιτιού τους και αφήνουν το ζώο τους να κάνει «μόνο του» τη βόλτα του και να γυρίσει, μην έχοντας τον έλεγχο για τις πράξεις του.

Γιατί τελικά πόσα είναι τα πραγματικά αδέσποτα, πόσα είναι τα πρώην δεσποζόμενα και πόσα είναι τα δεσποζόμενα που κυκλοφορούν χωρίς εποπτεία;;;

Είναι οι πολίτες που δεν καταγγέλλουν το γείτονα και το γνωστό για να μη «μπλέξουν».

Είναι οι πολίτες που σκορπίζουν δηλητήρια παντού για να λύσουν το πρόβλημα με συνοπτικές διαδικασίες…

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν όλοι είναι ότι το θέμα των αδέσποτων δεν αφορά μόνο τις αρμόδιες αρχές, ούτε τους εθελοντές φιλόζωους, αλλά όλη την τοπική κοινωνία….
Ο σωστός λοιπόν τίτλος στα δημοσιεύματα θα ήταν:

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΤΕ ΔΕ ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΝ ΕΙΤΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ;

Aς μας απαντήσει κάποιος σε αυτό το ερώτημα μια φορά.

Ας αναλάβουν επιτέλους δράση οι αρμόδιοι προς αυτή την κατεύθυνση».

haniotika-nea.gr