Τι καταστρέφει τις ελιές στα Χανιά -Φόβος μη χαθεί η φετινή ελαιοπαραγωγή

Τι καταστρέφει τις ελιές στα Χανιά -Φόβος μη χαθεί η φετινή ελαιοπαραγωγή

Σε πολλές περιοχές παραγωγοί πηγαίνουν στα χωράφια τους και βλέπουν τις ελιές τους κάτω – Χαμηλή η τιμή του ελαιολάδου και φόβος οτι το χαριστικό χτύπημα θα τη δώσει ο καιρός το επόμενο διάστημα- Τι αναφέρει η υπεύθυνη για την δακοκτονία στα Χανιά και ποια είναι η εικόνα που μεταφέρει από ελαιοτριβεία ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών ελαιουργείων

Μια από τις πιο δύσκολες χρονιές για την ελαιοπαραγωγή φαίνεται οτι θα είναι η φετινή καθώς η μεγάλης έκτασης προσβολή των ελαιοκαρπών από δύο διαφορετικά είδη εντόμων – δάκο και πυρηνοτρήτη – πλήττουν τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου, ενώ όπως λένε ειδικοί, σε μια ενδεχόμενη εκδήλωση σχετικά έντονης κακοκαιρίας το επόμενο διάστημα, το 80% των καρπών θα πέσουν από τα ήδη εξασθενημένα ελαιόδεντρα.

Το τελευταίο δεκαήμερο αυξάνουν οι αναφορές ελαιοπαραγωγών οτι πηγαίνοντας στα χωράφια τους, αντικριζουν τους καρπούς της ελιάς κάτω, μαζί με τα κοτσάνια τους, που φανερώνει οτι τα δέντρα έχουν προσβληθεί από το έντομο πυρηνοτρήτη, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα, παρατηρείται οτι τα ελαιοτριβεία “βγάζουν” ελαιόλαδο αυξημένης οξύτητας κάτι που για όσους ξέρουν, συνεπάγεται ελαιόλαδο χαμηλής ποιότητας. Σε όλα αυτά, προστίθεται η “κατρακύλα” που έχει η τιμή του ελαιολάδου σε σχέση με πέρυσι ενώ υπάρχει ο φόβος οτι το “χαριστικό χτύπημα” στην ελαιοπαραγωγή μπορεί να το δώσει ο καιρός.

Αυτή είναι η εικόνα που μεταφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων, Μιχάλης Χαιρετάκης, ο οποίος δήλωσε στο Flashnews.gr

“Υπάρχει προβλημα με τον δάκο με αποτέλεσμα τα περισσότερα ελαιόλαδα να είναι αυξημένης οξύτητας. Ενώ η ελαιοκομιδή είχε ξεκινήσει με καλές οξύτητες, το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται αύξηση σε αυτό το κομμάτι με αποτέλεσμα να πέφτει η ποιότητα του ελαιολάδου. Δεν ξέρω αν θα αλλάξειι κάτι τις επόμενες ημέρες και τι θα γίνει. Επίσης, μαρτυρίες παραγωγών αναφέρουν οτι πέφτουν πολλές ελιές, όχι από τον δάκο. Βρίσκουν τις ελιές πεσμένες κάτω από το δέντρο, μαζί με το κοτσανάκι τους”, σημείωσε ο κ. Χαιρετάκης προσθέτοντας οτι υπάρχει ένα ακόμη χειρότερο σενάριο

“Αν κάνει κακοκαιρία, αν φυσήξει δυνατός αέρας ή κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο, το 80% της παραγωγής θα πέσει. Σε γενικές γραμμές πιστεύω οτι τα πράγματα δεν θα κυμανθούν σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, δεν θα έχουμε μια μέτρια προς τα πάνω χρονιά, αλλά μια μέτρια προς τα κάτω χρονιά”, εκτιμά ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων.

Στα 2,80 η τιμή του ελαιολάδου όταν πέρυσι τέτοια εποχή ήταν ένα ευρώ πάνω

Την ίδια ώρα, η χαμηλή τιμή ενός σχετικά καλής ποιότητας ελαιολάδου, που παρουσιάζει πτώση ως και ένα ευρώ σε σχέση με την περυσινή χρονιά, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τους ελαιοπαραγωγούς

“Η τιμή του ελαιολάδου είναι σημαντικά μειωμένη. Πέρυσι τέτοια περίοδο η τιμή του ελαιολάδου ήταν στα 3.70, τώρα είναι στα 2.80. Αυτό οφείλεται στις διαφορές προσφοράς – ζήτησης. Δεν υπάρχει ζήτηση για το ελαιόλαδο. Υπάρχουν αρκετά λάδια, ειδικά περυσινά και οι Ιταλοί που είναι ο κύριος όγκος εξαγωγών χύμα ελαιολάδου, δεν ζητάνε λάδια, παρά μόνο πολύ συγκεκριμένης ποιότητας. Για τις ποσότητες που έχουν βγει στα ελαιοτριβεία δεν υπάρχουν πράξεις, συμβόλαιο με καποια εταιρεία (κυρίως Ιταλοί ζητούν) ώστε να φύγει κάποιο βυτίο στο εξωτερικό, οπότε δεν υπάρχει σαφής τιμή του φρέσκου ελαιολάδου”, εξηγεί ο κ. Χαιρετάκης.

Τι συνέβη με το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας – Που εντοπίζεται το πρόβλημα

Πολλοί παραγωγοί εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για το πρόγραμμα δακοκτονίας, αναφέροντας οτι δεν εφαρμόστηκε σωστά και αποδίδουν την μεγάλη εξάπλωση του δάκου της ελιάς, σε αυτό.

Η Μαρία Μυλωνάκη, Διευθύντρια στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Χανίων και υπεύθυνη για το πρόγραμμα δακοκτονίας στα Χανιά, επιβεβαιώνει οτι η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη σε σχέση με την εξάπλωση του δάκου, ωστόσο όπως σημειώνει, πριν καν ξεκινήσουν οι πρώτοι δολωματικοί ψεκασμοί το έντομο είχε αναπτυχθεί σε μεγάλους πληθυσμούς. Ταυτόχρονα, με ευθύνη του Υπουργείου, η πρόσληψη φέτος των τομεαρχών έγινε με την μεγαλύτερη καθυστέρηση από κάθε άλλη χρονιά (στις 20 Αυγούστου έγιναν οι τοποθετήσεις) ενώ και ο αριθμός τους ήταν μειωμένος στο μισό, σε σχέση με το παρελθόν. Ετσι η εποπτεία του προγράμματος δακοκτονίας δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε να είναι με αποτέλεσμα η δακοπροσβολή να μην είναι και η αναμενόμενη.

“Η φετινή χρονιά ήταν αρκετά δύσκολη από την άποψη του δάκου, λόγω κλιματικών συνθηκών γιατί το έντομο υπήρχε σε μεγάλους πληθυσμούς πριν καν ξεκινήσει η δακοκτονία. Επειδή είχαμε ήπιο χειμώνα, υπήρχαν μεγάλοι πληθυσμοί του εντόμου, πριν ξεκινήσει η δακοκτονία. Οι ψεκασμοί ξεκινάνε σύμφωνα με την πήξη του πυρήνα και στα Χανιά έγιναν στην ώρα τους. Ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός έγινε στις 11/6 στην Κίσσαμο. Το θέμα είναι οτι είχαμε μεγάλους πληθυσμούς του δάκου και εξακολουθούσαμε να τους έχουμε και μετα τους δολωματικούς ψεκασμού. Κατα διαστήματα, με σχετικά δελτία τύπου για την ενημέρωση των παραγωγών, τους καλούσαμε αν έχουν μεγάλους πληθυσμούς στα ελαιόδεντρά τους να παρέμβουν ιδιωτικά με ψεκασμούς, πάντα με τη συμβουλή τη δική μας.Γενικότερα μπορώ να πω οτι ήταν μια χρονιά μέσης βεντέμας. Ειχαμε πρόβλημα στην δακοπροσβολή, κάναμε οτι μπορούσαμε”, αναφέρει η κ. Μυλωνάκη, προσθέτοντας οτι η επίπτωση στην ποιότητα του ελαιολάδου ποικίλει

“Σε κάποιες περιοχές έχουμε και καλές αποδόσεις και μικρές οξύτητες και σε άλλες έχουμε μεγαλύτερες οξύτητες. Περισσότερο στην “κορωνέικη” ελιά έχουμε μικρές οξύτητες ενώ στην “τσουνάτη” ελιά, στην οποία δεν είχαμε βεντέμα φέτος, έχουμε μεγαλύτερες οξύτητες. Γενικά φέτος περιμένουμε παραγωγή 22 με 25 χιλιάδες τόνους, που δείχνει οτι θα είναι μια μέτρια χρονιά”.

Ερωτηθείσα γιατί δεν υπήρξε εντατικοποίηση της δακοκτονίας εφόσων είχε εντοπιστεί από νωρίς το πρόβλημα της υψηλής εξάπλωσης του εντόμου, η κ. Μυλωνάκη επισημαίνει ένα σοβαρό πρόβλημα στην βέλτιστη απόδοση της δακοκτονίας που σχετίζεται με την καθυστέρηση πρόσληψης των τομεαρχών που συντονίζουν το πρόγραμμα και για την οποία ευθύνεται το Υπουργείο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξηγεί η κ. Μυλωνάκη, “η πρόσληψη των τομεαρχών, κάτι που δεν είναι στα δικά μας τα χέρια, έγινε στις 20 Αυγούστου. Είναι πάρα πολύ αργά. Η παρακολούθηση του προγράμματος γινόνταν από την υπηρεσία μας, ωστόσο με την έγκαιρη τοποθέτηση των τομεαρχών το πρόγραμμα θα εκτελούνταν καλύτερα. Ο τομεάρχης κάνει έλεγχο των παγίδων που αλλάζονται ανά πενθήμερο και βεβαια συγκεντρώνει τα αποτελέσματα και υποδεικνύει αν θα πρέπει να γίνει ψεκασμός ή όχι. Ελέγχει τους ψεκασμούς, από την στιγμή της παραγωγής του φαρμάκου αλλά και της πορείας των ψεκαστών. Ο αριθμός των τομεαρχών είναι οι μισοί από οτι είχαμε τα παλιότερα χρόνια που σημαίνει οτι ο κάθε τομεάρχης έχει 25 με 30 χωριά. Εμείς ξεκινήσαμε να συζητάμε για την δακοκτονία του 2018 από τον Νοέμβριο του 2017. Προγραμματισμό και χαρτιά προς το Υπουργείο ειχαμε ξεκινήσει από τότε και είχαν υποσχεθεί οτι φέτος η πρόσληψη των εποπτών θα γίνει νωρίτερα. Αντ’αυτού φέτος οι προσλήψεις έγιναν το αργότερο από κάθε άλλη χρονιά”.

Προσοχή στους παραγωγούς για την παρακράτηση υπέρ της δακοκτονίας στα ελαιουργεία

Η κ. Μυλωνάκη εφιστά την προσοχή στους ελαιοπαραγωγούς καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ελαιουργεία να παρακρατούν περισσότερα χρήματα υπερ της δακοκτονίας και εξηγεί τον τρόπο υπολογισμού και το ποσό της παρακράτησης:

“Η παρακράτηση είναι 2% επί της τιμής παρέμβασης του ελαιολάδου. Είναι μια δεδομένη τιμή που μας τη δίνει το Υπουργείου, άρα η παρακράτηση ανά κιλό ελαιολάδου είναι το 2% της τιμής παρέμβασης, 3 λεπτά το κιλό ή 30 ευρώ ο τόνος. Η παρακράτηση υπερ της δακοκτονίας είναι συγκεκριμένη και δεν γίνεται με την τρέχουσα τιμή. Κάποια ελαιουργεία δεν το εφαρμόζουν, παρακρατώντας περισσότερα χρήματα από τους παραγωγούς”, καταλήγει η κ. Μυλωνάκη.

flashnews.gr