Θλίψη και οδύνη έφυγε από την ζωή μια αγωνίστρια της Κρήτης

Θλίψη και οδύνη έφυγε από την ζωή μια αγωνίστρια της Κρήτης

Οδύνη σκόρπισε στον Άγιο Βασίλειο ο θάνατος της Φωτεινής Νικητάκη, μίας γυναίκας που πρωτοστάτησε σε πολλούς αγώνες και δράσεις της περιοχής.

Η Φωτεινή Νικητάκη έφυγε πριν λίγες μέρες και άφησε πίσω της κενό και θλίψη σε όσους την γνώρισαν και είχαν την ευκαιρία να ζήσουν, να συνεργαστούν και να δώσουν μάχες μαζί. Έχοντας ιδιαίτερη αγάπη στον πολιτισμό, αλλά και στο περιβάλλον και στην ιστορία του τόπου της, η Φωτεινή Νικητάκη είχε πρωτοστατήσει στους αγώνες του Συλλόγου Καλής Συκιάς «Ο Τσιλίβδικας», αλλά και στις προσπάθειες για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Την αποχαιρέτησε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, Αριστομένης Συγγελάκης, αλλά και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αγίου Βασιλείου Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπάκης, ο οποίος στον αποχαιρετιστήριο λόγο του αναφέρει:

«Υπάρχουν άνθρωποι των οποίων την παρουσία στη ζωή σου δεν μπορείς να την λησμονήσεις.

Ακόμη και όταν φύγουν, η ίδια σου η ύπαρξη σου μαρτυρεί το πέρασμα τους και μάλιστα όταν συμβαίνει να έσπειραν μέσα σου και καλλιέργησαν τον σπόρο της εκτίμησης και αγάπης, τότε όσα και να πεις, αισθάνεσαι ότι δεν είπες τίποτα…. και τότε το δάκρυ σμίγει με τη θύμηση και φτιάχνει την ευγνωμοσύνη!

Είναι δύσκολος πολύ ένας τόσο απρόσμενος αποχαιρετισμός σε τόσο νέο άνθρωπο και πολύ περισσότερο σε μια ακριβή φίλη. Τα λόγια είναι φτωχά και απέραντη η θλίψη.

Όσο και να είσαι προετοιμασμένος να δεχτείς το θάνατο, τελικά πάντα σε πιάνει απροετοίμαστο.

Το άγγελμα της είδησης του θανάτου της Φωτεινής μας γέμισε θλίψη και βαθιά συγκίνηση σε μας όλους που την γνωρίσαμε στον χώρο του Πολιτισμού, τους φίλους της, τους συγχωριανούς της και πολύ περισσότερο τα αγαπημένα της πρόσωπα!

Θρηνούμε σήμερα όλοι όσοι αγωνιστήκαμε, συνεργάστηκε, χαρήκαμε, συγκινηθήκαμε και πορευτήκαμε μαζί της στα πολιτιστικά δρώμενα τόσο της Κρήτης όσο και τοπικά με τους πολιτιστικούς συλλόγους.

Η Φωτεινή ξεχώριζε για το Ήθος της, την Ευγένεια της, τον ακέραιο χαρακτήρα της!

Ήταν άνθρωπος με διακριτικότητα, συνεργάσιμη, με λόγο μεστό και αποτελεσματική στις πράξεις προχωρούσε με σταθερά βήματα σε όλη την διάρκεια του σύντομου βίου της.

Ήταν πάνω από όλα μαχήτρια σε μικρούς και μεγάλους αγώνες και έτσι αντιμετώπισε με θάρρος και αξιοπρέπεια το πρόβλημα της υγείας της μέχρι τέλους!

Αγαπούσε με πάθος το χωριό της και αυτό το έδειξε έμπρακτα με τον αγώνα και την προσφορά της, με τις προσπάθειες που κατέβαλε στον πολιτιστικό σύλλογο, να αναδείξει την σπουδαία ιστορική διαχρονικότητα του, με αποκορύφωμα το Ολοκαύτωμα της Καλής Συκιάς από τους Ναζί και το Μεγαλείο της Θυσίας των Γυναικών.

Κατέβαλε προσπάθειες μαζί με την Πρόεδρο του συλλόγου Βάσω Βαμιάκη αλλά και όλα τα εκλεκτά Μέλη του Πολιτιστικού συλλόγου και με την βοήθεια των χωριανών και του Δήμου να ανακατασκευαστεί το κτίριο του πολιτιστικού συλλόγου σε ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο που θα αποτελεί την Κιβωτό της διάσωσης και ανάδειξης του πλούσιου ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος του τόπου τους.

Μεγάλη και η συμβολή της στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα της Καλής Συκιάς από τους Γερμανούς!

Πέρα όμως από τα επιτεύγματα και την προσφορά της στις κοινωφελείς αυτές δράσεις του Πολιτισμού, μεγάλη ήταν και η διάκριση της στην δημιουργία της δικής της οικογένειας που δυστυχώς δεν πρόλαβε να χαρεί, αφήνοντας πίσω της τον αγαπημένο σύζυγό της Αλέξανδρο, και την μονάκριβη και μικρή σε ηλικία Κόρη τους Ιωάννα που αγαπούσε θυσιαστικά και τώρα θα συνεχίσουν να πορεύονται μόνοι τους τον δρόμο της ζωής τους κρατώντας βαθιά στην ψυχή τους την όμορφη εικόνα της και τις χρήσιμες διδαχές της για εντιμότητα, ανιδιοτέλεια, Ανθρωπιά και ταπεινότητα.

Αισθανόμαστε όλοι εμείς βαθιά οδύνη για την απώλεια της, αλλά και προνομιούχοι που είχαμε την τύχη να την γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε.

Ας αναπαύσει ο Θεός την ψυχή σου και να δώσει στην οικογένεια σου υγεία και δύναμη, για να διατηρήσουν την μνήμη σου ζωντανή!

Καλό σου ταξίδι φίλη μας Φωτεινή και μείνε ήσυχη μνήμη σου θα μας υπαγορεύει πως έχουμε χρέος να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτά που υπηρέτησες ….για τον Πολιτισμό μας»!