Τέλος εποχής του ελεύθερου κάμπινγκ; – Τι γίνεται στην Γαύδο;

Τέλος εποχής του ελεύθερου κάμπινγκ; – Τι γίνεται στην Γαύδο;

Το ζήτημα του ελεύθερου κάμπινγκ στην Ελλάδα επανέρχεται στην επικαιρότητα κάθε καλοκαίρι και παραμένει ένα θέμα που διχάζει.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είτε λόγω αγάπης και ανάγκης για κοντινή επαφή με τη φύση, είτε επειδή ορισμένοι το ακολουθούν σαν νοοτροπία και τρόπο ζωής, ακόμα και για λόγους καθαρά οικονομικούς, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας επιλέγουν κάθε χρόνο τη λύση του ελεύθερου κάμπιγνκ για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

Βεβαίως αυτό δεν το κάνουν χωρίς ενδοιασμούς, εφόσον είναι γνωστό ότι υπάρχει αντίστοιχη νομοθεσία που απαγορεύει την ελεύθερη κατασκήνωση στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Νόμος 392/1976, (ΦΕΚ Α’ 199/1976), με τίτλο «Περί ιδρύσεως και λειτουργίας χώρων οργανωμένης κατασκηνώσεως (κάμπινγκ) και άλλων τινών διατάξεων», «απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών, δάση, και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από καταστηματάρχες ή ιδιώτες». Η απειληθείσα ποινή ήταν φυλάκιση ή και χρηματική ποινή. Συνεπώς, το εν λόγω αδίκημα ήταν πλημμέλημα

Με τροποποίηση το 2012 -άρθρο 38 του Νόμου 4055/2012 (ΦΕΚ Α’ 51/ 12.3.2012)-το συγκεκριμένο έγκλημα (ελεύθερο camping) κατέστη πταίσμα, με απειληθείσα ποινή κράτηση ή πρόστιμο από 300 έως 3.000 ευρώ. Σήμερα έχει επέλθει τροποποίηση του 4055/12 με τον 4276/14 αρθ. 7 παρ. 18, σύμφωνα με την οποία οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι τρεις (3) μήνες ή με επιβολή προστίμου του κατωτέρω εδαφίου, εφόσον δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή από άλλη διάταξη, διατασσόμενης συγχρόνως υπό του δικαστηρίου της βίαιης αποβολής τους. Συγκεκριμένα, οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους τριακοσίων (300) ευρώ ανά άτομο ή ανά κατασκηνωτικό ή ανά μεταφορικό μέσο, που επιβάλλεται από το βεβαιούν την παράβαση αστυνομικό ή λιμενικό όργανο και εισπράττεται.

Ωστόσο, αρκετά μέρη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δείχνουν επιείκεια και είναι φιλικά προς τους λάτρεις της φύσης και της ελεύθερης κατασκήνωσης, για λόγους οικονομικούς, μεταξύ άλλων, αφού οι κάμπερς στηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και για λόγους κουλτούρας, ιδίως σε περιοχές που είναι άμεσα συνδεδεμένες με το ελεύθερο κάμπινγκ.

Το φετινό καλοκαίρι εντούτοις διαφέρει από τα προηγούμενα. Η επιδημία του κορωνοϊού που έχει εισβάλει για τα καλά στις ζωές μας καλεί τις αρχές των νησιών να αποφασίσουν εκ νέου τι στάση θα κρατήσουν απέναντι στη δραστηριότητα του ελεύθερου κάμπινγκ, γεγονός που ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Τρανό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Ανάφης, ο οποίος μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε υπενθυμίζει στον κόσμο την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά την ελεύθερη κατασκήνωση και επικαλούμενος την επιδημία καλεί όσους σκόπευαν να κατασκηνώσουν το φετινό καλοκαίρι στο νησί, να το ξανασκεφτούν.

Το News 24/7 επικοινώνησε με το Δήμο Γαύδου που αποτελεί αγαπημένος και δημοφιλείς προορισμός για τους λάτρεις της ελεύθερης κατασκήνωσης, μιλώντας με την Δήμαρχο Μανωλία Στεφανάκη σχετικά με τα μέτρα πρόληψης που αφορούν στο συγκεκριμένο κομμάτι και τον βαθμό ή ανοχής ή αυστηρότητας που θα επιδείξουν φέτος, δεδομένης της νέας τουριστικής κανονικότητας στην εποχή της πανδημίας.

“Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια έκτακτη ενημέρωση σχετικά με το ελεύθερο κάμπινγκ στη Γαύδο, δεν γνωρίζουμε εάν θα αλλάξει κάτι για φέτος. Το Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι στιγμής δεν έχει βγάλει κάποια διαφορετική απόφαση. Φυσικά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του τουρισμού μας προέρχεται από το ελεύθερο κάμπινγκ, επομένως εάν κλονιστεί ή απαγορευτεί ρητά, αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τουρισμό μας, δεδομένου και ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθούν πολλά άτομα στο νησί. Είναι λίγα τα δωμάτια που έχουμε εδώ. Οι πιο πολλοί επισκέπτες έρχονται για να κατασκηνώσουν. Ωστόσο, δεν περνάει αποκλειστικά από το χέρι μου το εάν θα λάβουμε κάποια έκτακτη απόφαση για φέτος λόγω του κορονοϊού”, ανέφερε η δήμαρχος του νησιού.

news247.gr