Τα Χανιά φλερτάρουν με το τοπικό lockdown – Ποια είναι τα επιπλέον μέτρα που λαμβάνονται

Τα Χανιά φλερτάρουν με το τοπικό lockdown – Ποια είναι τα επιπλέον μέτρα που λαμβάνονται

Οι πρώτες περιοχές που φλερτάρουν με τα τοπικά lockdown, στη νέα light εκδοχή τους όπως αυτή περιγράφηκε πριν από λίγες ημέρες, έχουν ήδη κατονομαστεί από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Οι περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς λοιπόν είναι οι εξής: Σύρος, Τροιζηνία, Χανιά και Λέσβος. Ενδεικτικά, την περασμένη Παρασκευή 28 Μαΐου, η Σύρος κατέγραψε 5 κρούσματα, τα Χανιά 17 και η Λέσβος 7. Μια ημέρα νωρίτερα, η Λέσβος μετρούσε 24 κρούσματα, η Σύρος 3 και τα Χανιά 31.

Σημειώνεται ότι κάθε Τετάρτη οι επιδημιολόγοι θα συνεδριάζουν για να εξετάσουν τα δεδομένα ανά περιφέρεια, διαμορφώνοντας τον χάρτη της χώρας.

Η ζέστη που διώχνει τη μάσκα

«Μόλις άνοιξε ο καιρός, ο κόσμος πέταξε τη μάσκα. Αυτή ήταν η εικόνα που επικρατούσε για μέρες στα Χανιά», λέει στο newsit.gr, o λοιμωξιολόγος Αχιλλέας Γκίκας, μόνιμος κάτοικος Κρήτης και μέλος της επιτροπής για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα. Κατά τον ίδιο, η ζέστη και οι συχνές επισκέψεις στην παραλία, ειδικά για τους κατοίκους των νησιών, συνεπικουρούμενης και της κούρασης του κόσμου, οδηγούν πια πολύ εύκολα στο να λησμονούν ή να αρνούνται οι πολίτες να φορέσουν τη μάσκα στους εξωτερικούς δημόσιους χώρους.

Ο κ.Γκίκας ανέφερε ακόμα ότι ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στα Χανιά, με βασικό όπλο τα test που πραγματοποιούν οι κινητές μονάδες . Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως η εικόνα σε αυτή την περιοχή δεν είναι σταθερά κακή αλλά έχει διακυμάνσεις.

Πάντως, ο κ. Γκίκας δεν βλέπει τον τουρισμό που άρχισε να κινείται στο νησί της Κρήτης, πίσω από αυτή την αύξηση των κρουσμάτων και αυτό, γιατί κατά τον ίδιο τα αποτελέσματα των τεστ και ο εμβολιασμός, ως προαπαιτούμενα για την είσοδο των τουριστών στη χώρα μας, είναι ικανοποιητικά μέτρα προστασίας.

Υπενθυμίζεται πως τα μέτρα που θα λαμβάνονται σε περίπτωση που παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων, είναι τα ακόλουθα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 06.00 το πρωί.
  • Η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται αποκλειστικά σε ανοιχτό, υπαίθριο χώρο, με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο. Υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους, απολύμανση καταλόγων στην εναλλαγή των πελατών, απολυμαντικό σε κάθε τραπέζι, υποχρεωτική μάσα από προσωπικό και πελάτες.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, συναυλίες, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο.
  • Στην εστίαση ως 4 άτομα στο κάθε τραπέζι εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (εκεί θα επιτρέπονται 6 άτομα).
  • Αναστολή των οικοδομικών εργασιών.
  • Αναστολή των θρησκευτικών τελετών με εξαίρεση τις κηδείες ως 9 άτομα και τέλεση λειτουργιών μόνο από τους λειτουργούς.

Τι συμβαίνει όμως σε όλες τις παραπάνω περιοχές; Γιατί αυξάνονται εκεί τα κρούσματα; Οι λόγοι απ’ ο, τι φαίνεται είναι διαφορετικοί για κάθε τόπο και πάντως αυτή τη φορά δεν έχουν να κάνουν με το Πάσχα, που σύμφωνα με τους ειδικούς ο, τι ήταν να… δώσει σε κρούσματα, το έδωσε.

Πηγή: newsit.gr