Δέκα κρητικά πιάτα εκθειάζει η Αμερικανίδα ταξιδιωτική συντάκτρια Alexis Averbuck στο site BBCGoodFood.com, που ανήκει στον ευρύτερο όμιλο του BBC, αναδεικνύοντάς τα ως τα κορυφαία της κρητικής κουζίνας.
Όπως αναφέρει η συντάκτρια: “Με φιλοσοφία και κουλτούρα αντάξια με αυτή του μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας, η κρητική κουζίνα είναι ιδιαιτέρως εξέχουσα, πολύπλευρη και με δυνατά παραδοσιακά στοιχεία. Η κρητική κουζίνα ξεχωρίζει στην Ελλάδα και διεθνώς για τα μοναδικά συστατικά και τα αρώματά της. Βασισμένη σε απλές τεχνικές, ξεχωρίζει και για την μεγάλη ποικιλία των υλικών που χρησιμοποιούνται στα πιάτα: χόρτα του βoυνού, βολβοί, μοναδικά τυριά, φρέσκα ψάρια και το διεθνώς αναγνωρισμένο ελαιόλαδο”.
Δείτε τι γράφει στο άρθρο της:
Μην φύγετε από την Κρήτη χωρίς να δοκιμάσετε:
Κρητικά Τυριά
Ντάκος
Χοχλιοί μπουμπουριστοί
Δεν είναι μόνο οι Γάλλοι που αντιμετωπίζουν τα σαλιγκάρια ως μια λιχουδιά. Στην κρητική διάλεκτο τα σαλιγκάρια λέγονται χοχλιοί και σε αυτό το πιάτο τηγανίζονται με αλεύρι σε καυτό ελαιόλαδο, «λουσμένοι» με κρασί (ή ξύδι). Μερικοί προσθέτουν λίγο άγριο δεντρολίβανο. Στην Κρήτη οι χοχλιοί μαζεύονται ένας ένας με τα χέρια και μαγειρεύονται ζωντανοί
Καλιτσούνια
Αρνί με σταμναγκάθι
Γαμοπίλαφο
Aσκορδουλάκοι (βολβοί)
Μέρος της μαγείας της κρητικής διατροφής είναι τα συστατικά που συγκεντρώνονται από τα βουνά και τα χωριά. Οι βολβοί των βουνών, ή αλλιώς ασκορδουλάκοι είναι άγριοι βολβοί που μαζεύουν οι Κρητικοί και τα τρώνε σαν φρέσκια σαλάτα, με λάδι και ξύδι ή λεμόνι. Γίνονται επίσης και τουρσί ή μαγειρεύονται και με διάφορους άλλους τρόπους πάντα με ντόπιο ελαιόλαδο.
Καπνιστό χοιρινό (απάκι)
Δεν είναι εύκολο να αντιγράψει κανείς στην υπόλοιπη Ελλάδα, αυτό το πιάτο με το χυμώδες καπνιστό χοιρινό, που χρειάζεται αρκετές μέρες για να ετοιμαστεί. Λωρίδες χοιρινού μαρινάρονται σε ξύδι και μετά καπνίζονται σε φωτιά με φασκόμηλο, δάφνη ή δεντρολίβανο. Ο καπνός συνεχώς ανατροφοδοτείται για να κρατήσει το κρέας το άρωμα των βοτάνων. Το τελικό προϊόν, καπνιστό με γεύση φρέσκων βοτάνων, σερβίρεται αργότερα κρύο, σε λεπτές φέτες.
Σφακιανές πίτες
Τσικουδιά ή ρακή
zarpanews.gr