Χανιά: Το… success story του αγροτουρισμού στο Βάμο

Χανιά: Το… success story του αγροτουρισμού στο Βάμο

Πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια από τότε που έκαναν την εμφάνισή τους στην έκθεση Philoxenia στη Θεσσαλονίκη.

Η παρουσία τους περιορίστηκε τότε σε μία φωτογραφία με την ταβέρνα που είχαν φτιάξει στο χωριό τους, κρεμασμένη στο περίπτερο της νομαρχίας Χανίων. «Τι πουλάτε εδώ;» τους ρωτούσε ο κόσμος. Κι εκείνοι απαντούσαν: «Τα όνειρά μας».

Το περιστατικό που περιγράφει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Φραντζεσκάκης, σήμερα πρόεδρος του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας (ΣΕΑΓΕ), συνέβη το 1995.
Πολλά άλλαξαν μέχρι σήμερα στο χωριό τους, τον Βάμο.

Το πείσμα και το μεράκι της δικής του ομάδας ήταν μόνο η αρχή για να γίνουν σημαντικά βήματα στον τομέα του αγροτουρισμού, όχι μόνο στην περιοχή τους αλλά και σε όλη την Ελλάδα,.

Το χωριό Βάμος, απέχει περίπου μισή ώρα από το δημοφιλή προορισμό των Χανίων. Με… θέα τα Λευκά Όρη, σήμερα έχει συνολικά 50 ξενώνες εκ των οποίων οι 15 είναι αγροτουριστικοί.

Από τους συνολικά 20 επισκέπτες του χωριού στα μέσα της δεκαετίας του ’90, σήμερα έφτασαν να μετρούν τουλάχιστον 30.000!

«Χωρίς να το καταλάβουμε ούτε καν εμείς οι ίδιοι, μπήκαμε σχεδόν σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς και έγραψαν για μας εκτενή αφιερώματα διάφορα ταξιδιωτικά και άλλα έντυπα, όπως το National Geographic» λέει ο κ. Φραντζεσκάκης.

Πού αποδίδει την επιτυχία; «Στον Βάμο ασχοληθήκαμε πραγματικά με αυτό που σημαίνει αγροτουρισμός. Εκτός φυσικά από το γεγονός ότι αγαπάμε αυτό που κάνουμε και ενώσαμε τις δυνάμεις και τις γνώσεις μας» τονίζει.

Οι περισσότεροι είναι άνθρωποι που επέστρεψαν από μεγάλες πόλεις, με σπουδές και έκαναν… επανεκκίνηση.

«Δεν πρόκειται για μια δραστηριότητα από την οποία πλουτίζει κανείς, Απλώς καταφέρνει να ζει αξιοπρεπώς. Η ενασχόληση με τον αγροτουρισμό βοηθά γενικώς να ζουν τα μικρά χωριά» τονίζει ο κ. Φραντζεσκάκης.

ΦΙΝΛΑΝΔΟΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

Πολλοί αναρωτιούνται πώς είναι να κάνει κάποιος αγροτουρισμό και γιατί να τον επιλέξει. Οι Φινλανδοί πάντως που τα τελευταία χρόνια “ψηφίζουν” τον Βάμο, φαίνεται πως έχουν τις απαντήσεις…

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα; Μπάνιο και γεύμα – έκπληξη σε ερημική παραλία, συμπόσια, φιλοσοφικές συζητήσεις και περιπάτους σε καλντερίμια, διάβασμα βιβλίων για τη φιλοσοφία και την αρχαία Ελλάδα (μεταφρασμένα στην αγγλική γλώσσα) στη σκιά του… φιλοσόφου, κάτω από έναν μεγάλο δρυ. Φυσικά, δεν λείπουν τα τραγούδια, οι χοροί και κυρίως τα παραδοσιακά “ριζίτικα”.

«Όλο το πρόγραμμα βασίζεται στη διατροφή. Για παράδειγμα, μια μέρα επιλέγουμε ως θέμα τη σουπιά. Πάμε μαζί με τους επισκέπτες μας στην Αγορά των Χανίων και επιλέγουμε τα ψάρια. Μετά πηγαίνουμε για λίγο σε ένα κοντινό καπηλειό, πίνουμε κρασί και δοκιμάζουμε μεζέδες. Επιστρέφοντας στο Βάμο, κάνουμε μια στάση σε συγκεκριμένο χωράφι και μαζεύουμε μάραθο. Φτάνουμε στο χωριό και αρχίζουμε όλοι μαζί το μαγείρεμα. Μαγειρεύουμε τις σουπιές με δεκάδες τρόπους. Τις κάνουμε σούπα, ή φτιάχνουμε σουπιές με μάραθο, χρησιμοποιώντας αυτόν που μαζέψαμε» περιγράφει ο κ. Φραντζεσκάκης.

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τον αγροτουρισμό. Έχουν δοθεί πολλά χρήματα, όχι πάντα εκεί που θα έπρεπε. Όλα “βαφτίζονται” κατά καιρούς αγροτουριστικά. Αγροτουρισμός όμως δεν είναι τα πανάκριβα μπουτίκ ξενοδοχεία. Είναι να γίνεσαι κομμάτι της παράδοσης και του πολιτισμού ενός τόπου. Να ανοίγεις το παράθυρο και να σου λέει ο γείτονας καλημέρα, απολαμβάνοντας, φυσικά, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΑΓΕ Νίκος Φραντζεσκάκης.

Ο ΣΕΑΓΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, θέτει συγκεκριμένους όρους: Αγροτουριστικές μονάδες μπορούν να αναπτυχθούν μόνο σε περιοχές της υπαίθρου όπου οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 3.000. Κάθε μονάδα δεν μπορεί να έχει περισσότερες από 40 κλίνες και πρέπει την επιχείρηση να τη λειτουργεί ο ίδιος ο επιχειρηματίας.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Φραντζεσκάκη, ο τομέας του αγροτουρισμού βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Καταλαμβάνει περίπου το 2 με 3% του συνολικού τουριστικού προϊόντος ενώ στη Γαλλία, για παράδειγμα, που ο αγροτουρισμός είναι αναπτυγμένος, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 17 με 18%.

Ο ΣΕΑΓΕ είναι συντονισμένος με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τουρισμού Υπαίθρου “Eurogites” που αποτελεί και το ανώτερο Ευρωπαϊκό Όργανο αναφορικά με τον αγροτουρισμό.
Τον Μάρτιο, ο ΣΕΑΓΕ συμμετέχει στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Βερολίνου έχοντας βάλει πλώρη για μια πιο εξωστρεφή συμπεριφορά. Έχει ήδη δρομολογηθεί, για το έτος που διανύουμε, η ίδρυση Γραφείου για τον Αγροτουρισμό, που θα δώσει το “εναρκτήριο λάκτισμα” για τη διαδικασία της αυτο-αξιολόγησης. Ο δείκτης, για τις κατηγορίες των ξενώνων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΑΓΕ, αντί για το “κλειδί” που έχουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, θα είναι το ρόδι.

www.haniotika-nea.gr