Στα ύψη ακόμα τα ενοίκια στα Χανιά

Στα ύψη ακόμα τα ενοίκια στα Χανιά

Αμετάβλητη είναι η εικόνα της κτηματαγοράς στα Χανιά, με τις τιμές των ενοικίων να παραμένουν στα “ύψη”, ελλείψει προσφοράς κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση.

Αυτό, γιατί, αντίθετα με την υπόλοιπη Ελλάδα, στα Χανιά, μόνο ελάχιστα ακίνητα αποδεσμεύτηκαν από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τους ιδιοκτήτες τους να τηρούν στάση αναμονής, όπως εξηγεί στα “Χ.ν” η πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών ν. Χανίων, Λουκία Καλλιγιάννη.

ΔΥΑΡΙΑ ΑΠΟ 350 ΕΥΡΩ

Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτήν τη στιγμή στα Χανιά, για ένα σπίτι δυάρι (ενός υπνοδωματίου) μη επιπλωμένο/εξοπλισμένο τα ενοίκια κυμαίνονται από 350 έως 450 ευρώ, για την ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τα Δικαστήρια και την Χαλέπα, αναλόγως με την ηλικία και την κατάστασή του.

Αντίστοιχα, το ενοίκιο για ένα 4άρι των 100 με 120 τετραγωνικών μέτρων, ξεκινά από 650 ευρώ για τις ίδιες περιοχές. Στο μεταξύ, ως “καινούρια” ενοικιάζονται τα διαμερίσματα 10ετίας, αφού από το 2010 και έπειτα, δεν έχουν ανεγερθεί οικοδομές. “Τώρα βλέπουμε την οικοδομή να κινείται αλλά αυτά που φτιάχνονται δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί” τονίζει η κα Καλλιγιάννη.

ΜΗΝΑΣ “ΚΛΕΙΔΙ” Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

“Ο μήνας Σεπτέμβριος είναι το σημείο που θα καταλάβουμε μερικά πράγματα, όταν θα έρθουν στην πόλη και οι φοιτητές. Εκεί θα φανεί τι αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες, ανάλογα και με το πώς θα πάει ο τουρισμός.” τονίζει η κα Καλλιγιάννη και διαπιστώνει πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία μείωση στα ενοίκια, αφού δεν υπάρχει προσφορά για να καλύψει την ζήτηση: ”Ελάχιστοι είναι εκείνοι που αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν τα ακίνητά τους και όσοι το έκαναν τα ενοικίασαν για μερικούς μήνες, ώσπου να δουν τι θα γίνει”.

Όπως εξηγεί, “λόγω κορονοϊού, η κίνηση είχε “παγώσει” και εξαιτίας της καραντίνας αλλά και επειδή ήταν μια περίοδος μεγάλης αβεβαιότητας. Τώρα όμως χτυπάνε τα τηλέφωνα των μελών του συλλόγου μας διαρκώς, από ενοικιαστές, οικογένειες και όχι μόνο που αναζητούν μικρά και μεγάλα σπίτια”.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΩΝ

Στο μεταξύ, η επερχόμενη συνύπαρξη με επισκέπτες από ξένες χώρες,ανησυχεί ιδιαίτερα τους ενοίκους των πολυκατοικιών,στις οποίες υπάρχουν διαμερίσματα που δίνονται σε τουρίστες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κ. Γιάννη Μπαλίδη, από τη Νέα Χώρα, ο οποίος με επιστολή του στα “Χ.ν” (10/06) διερωτάται για το πώς θα εξασφαλιστεί η τήρηση των πρωτοκόλλων υγιεινής στα εν λόγω διαμερίσματα, πώς θα συγχρωτιστούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους σε κοινόχρηστους χώρους με άτομα εντελώς άγνωστα με πιθανότητα να είναι φορείς του ίου και πώς θα προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες.

Σημειώνεται ότι η AirBnb έχει θεσπίσει για τους οικοδεσπότες το δικό της πρωτόκολλο ασφαλείας για προστασία από τον κορονοϊό, χωρίς όμως να έχει γίνει σαφές το πώς θα διασφαλιστεί η τήρησή του.

Με 10.909 καταλύματα διαθέσιμα σε AirBnb και HomeAway (έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ΙΝΣΕΤΕ, τον Μάιο του 2019) τα Χανιά είναι η δεύτερη -μετά την Αθήνα- πόλη στην Ελλάδα σε αριθμό καταλυμάτων ενώ τα ετήσια έσοδα για τους ιδιοκτήτες υπολογίζονται σε 99εκ. ευρώ για την περυσινή περίοδο.

Πανελλαδική αύξηση στα επαγγελματικά ακίνητα το 2019

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι ονομαστικές τιμές των γραφείων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 4,2% σε σχέση με το 2018 για το σύνολο της Ελλάδος, έναντι αύξησης 6,5% το 2018. Με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, το 2019 οι ονομαστικές τιμές γραφείων υψηλών προδιαγραφών κατέγραψαν μέση ετήσια αύξηση 5,1% στην Αθήνα, 2,7% στη Θεσσαλονίκη και 3,5% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Για το σύνολο του 2019, η μέση ετήσια αύξηση των μισθωμάτων γραφείων σε ονομαστικούς όρους για το σύνολο της Ελλάδος διαμορφώθηκε σε 2,6% (προσωρινά στοιχεία).

Με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, οι αντίστοιχοι μέσοι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης των μισθωμάτων ήταν 2,8% στην Αθήνα, 3,5% στη Θεσσαλονίκη και 2,1% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι ονομαστικές τιμές των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 7,0% σε σχέση με το 2018, για το σύνολο της Ελλάδος, έναντι αύξησης 4,6% το 2018. Ο ο αντίστοιχος μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών ήταν 8,0% για την Αθήνα, 9,4% για τη Θεσσαλονίκη και 4,8% για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Για το σύνολο του 2019, τα μισθώματα των καταστημάτων σε ονομαστικούς όρους για το σύνολο της χώρας κατέγραψαν μέση ετήσια αύξηση 1,3% (προσωρινά στοιχεία).

ΑΠΟ ΑΠΕ/ΜΠΕ