Στα Χανιά ο Μητσοτάκης – Επισκέφτηκε το αεροπλανοφόρο Eisenhower – Πανό διαμαρτυρίας (φωτο)

Στα Χανιά ο Μητσοτάκης – Επισκέφτηκε το αεροπλανοφόρο Eisenhower – Πανό διαμαρτυρίας (φωτο)

Στο θρυλικό αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ USS Dwight D. Eisenhower, που είναι ελλιμενσιμένο στη ναυτική βάση της Σούδας, βρέθηκε το πρωί της Τρίτης (23.03.2021) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όταν έφτασε στο “Αϊζενχάουερ” ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον υποδέχτηκαν ο διοικητής των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική, Ναύαρχος Robert Burke και ο υποναύαρχος Scott Robertson, διοικητής της ομάδας κρούσης της οποίας ηγείται το «Eisenhower».

Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο αεροπλανοφόρο από τον πλοίαρχο Paul Campagna.

«Αυτή την εβδομάδα καθώς εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης σκεφτόμαστε τους δεσμούς που μας ενώνουν με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεσμοί οι οποίοι δεν είναι μόνο κοινωνικοί, πολιτικοί, οικονομικοί, είναι πρωτίστως δεσμοί αξιακοί. Ενθυμούμαστε ότι ο Αδαμάντιος Κοραής αλληλογραφούσε πολύ συχνά με τον Thomas Jefferson», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «η στρατιωτική συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών – Ελλάδος βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά επισκέφθηκε υπόστεγο όπου φυλάσσεται ελικόπτερο MH-60R «Romeo», ένα από τα πλέον σύγχρονα ελικόπτερα του αμερικανικού Ναυτικού. Η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση για την απόκτηση τεσσάρων τέτοιων ελικοπτέρων σε πρώτη φάση, συν ακόμα τρία στη συνέχεια. Τα πρώτα θα παραληφθούν στα μέσα του 2022. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από το πλήρωμα για τις ποικίλες επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροσκάφους και για τον χειρισμό του.

  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός περπάτησε στο κατάστρωμα και στον διάδρομο απονήωσης και προσνήωσης, όπου βρίσκονταν «παρατεταγμένα» μαχητικά αεροπλάνα F/A-18. Ενημερώθηκε για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροπλανοφόρου, τον οπλισμό του και τους μηχανισμούς που διαθέτει για την ασφαλή απονήωση και προσνήωση αεροσκαφών που κινούνται με εξαιρετικά μεγάλες ταχύτητες. Σημειώθηκε επίσης η εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ, με κορωνίδα τη Σούδα, για την προάσπιση κοινών αξιών και συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή.

  

«Θα ήθελα να τονίσω πόσο μεγάλη τιμή είναι για μένα προσωπικά, αλλά και για την εθνική μας αποστολή που έχουμε μαζί μας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και το επιτελείο του, από την Ομάδα Εθνικής Ασφάλειας, στο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower, στη βάση της Σούδας. Η βάση αποτελεί σημείο αναφοράς της αμυντικής μας συνεργασίας. Η στήριξη που προσφέρει η Ελλάδα είναι απαραίτητη για την παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Τονίζω ακόμα την απόφαση του Προέδρου Biden αλλά και την προσωπική του δέσμευση να προάγουμε την σχέση αυτή σε ένα ακόμα υψηλότερο επίπεδο», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, κατά τον χαιρετισμό του ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Φωτογραφίες: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Πανό διαμαρτυρίας για την επίσκεψη Μητσοτάκη, από φοιτητές του Πολυτεχνείου

Πανό διαμαρτυρίας για την ολιγόωρη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Χανιά, με αφορμή την παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου “Αϊζενχάουερ”, ανάρτησαν στην Πύλη της Άμμου φοιτητές του Ενιαίου Συλλόγου του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Παράλληλα, στο πανό υπήρχε και κάλεσμα για το συλλαλητήριο στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Όπως βλέπετε και στη σχετική φωτογραφία, επί τόπου βρέθηκαν άνδρες της Αστυνομίας, προκειμένου να ελέγξουν τι συμβαίνει.