Σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις από τις σύγχρονες μαζικές καταστροφές

Σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις από τις σύγχρονες μαζικές καταστροφές

«Το φαινόμενο των σύγχρονων μαζικών καταστροφών που παρατηρείτε το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα σημαντικές επιπτώσεις στην ίδια την κοινωνία, στους θεσμούς, τις αξίες της, την ηθική αλλά και την οργάνωση της». Αυτά επεσήμανε μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Ερευνήτρια στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας κ. Νάντια Μπεργιαννάκη- Δερμιτζάκη κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για το μετατραυματικό στρες με θέμα «Μαζικές καταστροφές: ψυχοκοινωνικές αντιδράσεις και σύνδρομα στο άτομο και την κοινωνία» χθες το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, στο πλαίσιο του Α’ κύκλου μαθημάτων του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Χανίων.
Η κ. Δερμιτζάκη τόνισε ότι στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη συχνότητα από φυσικές καταστροφές καθώς η χώρα μας είναι η πέμπτη στον κόσμο όσον αφορά τη σεισμική δραστηριότητα συμπεριλαμβανομένων των πυρκαγιών, των πλημμύρων κ.α Ωστόσο όπως η ίδια επεσήμανε στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα παρατηρείτε και το είδος της σύγχρονης μαζικής καταστροφής.
«Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε μέσα από τα σπίτια μας έναν “πόλεμο” από τις τηλεοράσεις που αυτό μπορεί να μην έχει άμεσα αποτελέσματα στο ψυχισμό μας, έχει όμως έμμεσα και μακροπρόθεσμα. Θα μπορούσε να πούμε ότι πρόκειται για μια μαζική καταστροφή σύγχρονου τύπου» ανέφερε.
Η κ. Δερμιτζάκη έκανε λόγο για πολλές και ποικίλες επιπτώσεις καθώς  μια καταστροφή μεγάλου εύρους διαταράσσει την κοινωνία στο σύνολο της, στις υποδομές της, σε άψυχο άλλα και σε έμψυχο επίπεδο. Αυτομάτως έχουμε την ανάπτυξη των επιμέρους αντιδράσεων των ατόμων, τα οποία όπως ανέφερε, συνιστούν μια κοινωνία και έτσι μια μαζική καταστροφή έχει επιπτώσεις στην ίδια την κοινωνία, στους θεσμούς της, στις αξίες της, στην ηθική της, στην οργάνωση κ.α
Παράλληλα η ίδια επεσήμανε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου και της κοινωνίας μετά από μια μετακαταστροφική περίοδο. «Πολλά πράγματα σχετίζονται με αυτή την μετακαταστροφική κοινωνία διότι αυξάνεται κατά πολύ το άγχος το οποίο έχει σοβαρότατες επιπτώσεις μακροπρόθεσμα που δεν τις λαμβάνουμε υπόψη μας αφού δεν μπορούμε άμεσα να συσχετίσουμε τα γεγονότα. Έτσι δέκα χρόνια μετά μπορεί να προκύψει πρόβλημα με τις συντάξεις, προβλήματα στην σωματική υγεία λόγω αύξησης άγχους, παρανοϊκότητας αλλά και πρόβλημα στο θεσμό της οικογένειας»σημείωσε η κ. Δερμιτζάκη και πρόσθεσε ότι «Εν τέλει μια κοινωνία μπορεί να υποφέρει πάρα πολύ μετά από μια μαζική καταστροφή αν δεν έχει επίγνωση και αν δεν λάβει εγκαίρως τα μέτρα της ώστε πραγματικά να προληφθούν αυτά τα οποία θα προκληθούν από την καταστροφή».
Η κ. Δερμιτζάκη τόνισε ότι ο κύριος τρόπος για να αποτραπεί ο κίνδυνος μιας φυσικής ή κοινωνικής καταστροφής είναι η ψυχολογική υποστήριξη και η προετοιμασία της κοινωνίας για τις αντιδράσεις, τις οποίες ενδεχομένως να δεχτεί. «Επίσης θα μπορούσαμε να οργανώσουμε κατάλληλα και το μετακαταστροφικό περιβάλλον έτσι ώστε πραγματικά να προληφθούν πάρα πολλά από αυτά που θα μπορούσαν να συμβούν» κατέληξε.        Ε.Φ