Αντιδράσεις για την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων

Αντιδράσεις για την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση του Υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά στην κοινή ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές Χανίων Στέλιος Νικηφοράκης και Ρεθύμνου Όλγα Κεφαλογιάννη, για το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την επιχειρούμενη ανάμιξη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων στα θέματα που αφορούν στις παλιές πόλεις Χανίων και Ρεθύμνης αλλά και σε οικισμούς της υπαίθρου. Οι δύο Βουλευτές αφού αναλύουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εν λόγω υπηρεσία η οποία εδρεύει στο Ηράκλειο, ρωτούν τον κ.Σαμαρά για το τι προτίθεται να κάνει ούτως ώστε να μην αλλάξει το καθεστώς που υπήρχε, ώστε να παραμείνει αρμόδια για όλα τα θέματα των διατηρητέων κτιρίων η 28η Εφορία Βυζαντινών Μνημείων και προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Υπενθυμίζεται πως ο “ν.Κ.” είχε αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα με εκτεταμένο ρεπορτάζ από τις 12/12/2008 όταν στη συνεδρίαση των επιτροπών για την προγραμματική σύμβαση της Παλιάς Πόλης των Χανίων, ο αντιδήμαρχος Άρης Παπαδογιάννης είχε δηλώσει: «Υπάρχει ένα έγγραφο το οποίο συζητήθηκε και αποφασίσαμε ότι το ΥΠ.ΠΟ. πρέπει να αποφασίσει για το ποιες είναι οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών του, αλλά είναι ένα ζήτημα που θα το θέσουμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς με το έγγραφο αυτό προβλέπεται ο έλεγχος από το Ηράκλειο, από την Εφορία Νεότερων, κάποιων αποφάσεων και βεβαίως αυτό μας βρίσκει αντίθετους…». Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της 28ης Εφορίας Βυζαντινών μνημείων Μιχάλης Ανδριανάκης επεσήμανε: «Τον τελευταίο καιρό τέθηκε αναρμοδίως ένα θέμα πρόσθετης διαδικασίας ελέγχου της Παλιάς πόλης από την Εφορία Νεότερων Μνημείων, το οποίο νομίζω ότι δεν έχει αντικείμενο, εκτός των κηρυγμένων νεότερων μνημείων, τα οποία είναι λίγα και συγκεκριμένα».
Την ίδια ημέρα σε αναλυτική του επιστολή προς τον τότε Υπ.Πολιτισμού Μιχ.Λιάπη και το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ, εξέφραζε την πλήρη αντίθεσή του στην εμπλοκή της Υπηρεσίας Νεότερων μνημείων, αναλύοντας όλα τα προβλήματα και την ταλαιπωρία που έχει προκαλέσει η προσπάθεια ανάμειξης της υπηρεσίας αυτής στα Χανιά και στο Ρέθυμνο και ζητούσε να παραμείνει ως έχει το σημερινό καθεστώς.
 Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην κοινή τους ερώτηση οι Βουλευτές Στέλιος Νικηφοράκης και Όλγα Κεφαλογιάννη «Το πρόβλημα αυτό υπήρχε παλαιότερα, πριν το διαχωρισμό της 13ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, όταν οι πολίτες των Χανίων και του Ρεθύμνου ήταν υποχρεωμένοι να στέλνουν τις υποθέσεις τους για έγκριση και υπογραφή στην τότε έδρα της υπηρεσίας στο Ηράκλειο γεγονός που δημιουργούσε εντονότατες διαμαρτυρίες. Λύθηκε όμως το 2003 όταν ιδρύθηκε η 28η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων οπότε και όλα τα προβλήματα αντιμετωπίζονταν επιτόπου. Η απαίτηση της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης να επανέλθει  το καθεστώς παραπομπής των θεμάτων στο Ηράκλειο, επικαλούμενη συναρμοδιότητα της με της 28η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προσθέτει άνευ λόγου ταλαιπωρίας στους πολίτες…».
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το οργανόγραμμα του Υπ.Πολιτισμού η Υπηρεσία νεωτέρων Μνημείων Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο είναι αρμόδια για τα μετά του 1830 κτίρια της Κρήτης αλλά με περιορισμούς. Για παράδειγμα η εν λόγω υπηρεσία φέρεται ως αρμόδια για την χορήγηση εγκρίσεων εργασιών επισκευής, συντήρησης ή οποιασδήποτε εξωτερικής ή εσωτερικής διαρρύθμισης μόνο σε κηρυγμένα ως διατηρητέα μνημεία, κτίρια και όχι σε όλα τα κτίρια που χρονολογούνται από το 1830 και εντεύθεν. Τέτοια κτίρια είναι μεταξύ άλλων, η Δημοτική Αγορά των Χανίων, το Νομαρχιακό μέγαρο Χανίων, η οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου, το σπίτι της Βαρόνης Σβαρτζ στην Χαλέπα κ.α. Επιπλέον αποτελεί κοινή θέση όλων των φορέων πως η εν λόγω Υπηρεσία δεν έχει την παραμικρή δουλειά με τις παλιές πόλεις Χανίων και Ρεθύμνης για τις οποίες είναι αρμόδια η 28η Εφορία Βυζαντινών μνημείων, η οποία και διαθέτει σχετικά γραφεία και στις δύο πόλεις.
ΝΑΠ.Σ.