Μηχάνημα μετατροπής των ξύλων σε πριονίδι

Μηχάνημα μετατροπής των ξύλων σε πριονίδι

 Ένα μηχάνημα για τη μετατροπή των ξύλων σε πριονίδι απέκτησε εδώ και δύο μήνες ο Δήμος Νέας Κυδωνίας. Παράλληλα στο δήμο έφθασε  πρόσφατα ένα μικρό απορριμματοφόρο, ενώ έχει αγορασθεί και ένα μεγαλύτερο τέτοιο όχημα, που θα συμβάλλουν στην αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών.
Ο Δήμαρχος Νέας Κυδωνίας Μανόλης Σταματάκης σημείωσε ότι «Ο Μηχανικός Καταστροφέας Ξύλων παραλήφθηκε από το δήμο μας τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και ήδη χρησιμοποιείται για να αποφευχθούν οι φωτιές στους σωρούς με τα ξύλα που βρίσκονταν σε όλη την έκταση του δήμου.
Το μηχάνημα αυτό κάνει τους κορμούς και τα κλαδιά των δέντρων πριονίδι, που είναι πιο εύκολο να διαχειρισθεί και παράλληλα υπάρχει προστασία του περιβάλλοντος απ’ τους καπνούς που διαχέονταν στην περιοχή.
Σιγά – σιγά πρέπει να μπούμε στη λογική  ότι πρέπει ν’ αποφεύγεται το κάψιμο των κλαδιών και των ξύλων».
Το μηχάνημα αυτό στοίχισε γύρω στα 60.000 ευρώ και αγοράσθηκε με ίδιους πόρους του δήμου.
Εξάλλου ο Δήμος Νέας Κυδωνίας αγόρασε πρόσφατα ένα μικρό απορριμματοφόρο όχημα, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να μπαίνει στους στενούς δρόμους και να μαζεύει από εκεί τα σκουπίδια.
Απόκτησε δε ένα δεύτερο μεγαλύτερο απορριμματοφόρο όχημα, με σκοπό ν’ αναλάβει από τον επόμενο Μάρτιο την αποκομιδή και των ανακυκλώσιμων υλικών, αφενός για την εξοικονόμηση περισσότερων χρημάτων και για την υποβοήθηση του έργου της ΔΕΔΙΣΑ και αφετέρου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών του και των μεγάλων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως σημείωσε ο κ. Σταματάκης, «πήραμε απόφαση ως δημοτικό συμβούλιο να επεκτείνουμε τις υφιστάμενες εργολαβίες και με τη ΔΕΔΙΣΑ και με ιδιώτη Εργολάβο, που έχει αναλάβει την καθαριότητα του δήμου για ένα τρίμηνο και εκτιμούμε ότι μέσα σε αυτό το διάστημα θα λυθεί το πρόβλημα που προκύπτει από το νέο νόμο, που προβλέπει ότι ο κάθε δήμος θα πρέπει ν’ αναλάβει το έργο της καθαριότητας στα όριά του. Γιατί αν δεν λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα θα υπάρξει πρόβλημα με την πρόσληψη του αναγκαίου έκτακτου προσωπικού στο δήμο μας, για τους καλοκαιρινούς μήνες, που ο πληθυσμός του αυξάνεται κατακόρυφα και με την ανάληψη μέρους αυτού του έργου από ιδιώτη εργολάβο.
Επιβάλλεται λοιπόν η πολιτεία, παρακάμπτοντας τις όποιες συντεχνιακές πιέσεις, να νομοθετήσει και να δώσει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να λειτουργούν αυτόνομα, χωρίς τον «εκβιασμό» κάποιων ομάδων, που λειτουργούν συντεχνιακά.
Εμείς έχουμε ζητήσει 20 εργάτες καθαριότητας για το επόμενο διάστημα και αναρωτιέμαι τι θα γίνει αν μας εγκρίνουν 8 ή 10 απ’ αυτούς.
Τη δουλειά των άλλων δέκα ποιος θα την κάνει;»
Μ.Π.