Έξαρση ιώσεων παρατηρείται στο Ν. Χανίων

Έξαρση ιώσεων παρατηρείται στο Ν. Χανίων

Οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας και ιδιαίτερα στα Χανιά αυτή την περίοδο, ευνοούν στα μέγιστα, την έξαρση των ιώσεων σε πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Σημειώνεται λοιπόν μία σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων των ιώσεων, οι οποίες ιώσεις αποδίδονται στους λεγόμενους ιούς του κοινού κρυολογήματος, ενώ αναμένονται και σποραδικά κρούσματα γρίπης. Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνονται είναι υψηλός πυρετός, ο οποίος διαρκεί από τρεις ημέρες έως μια εβδομάδα, βήχα, ερεθισμό στο φάρυγγα, καταρροή, ωτίτιδες και γαστρεντερικές διαταραχές. Με δεδομένο ότι μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά οι γονείς πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι στην περίπτωση που ο πυρετός δεν υποχωρεί, παρά τη χορήγηση αντιπυρετικών, ενώ είναι βασικό να γνωρίζουμε ότι δεν χορηγούνται άλλα φάρμακα στις ιώσεις.
Όπως τόνισε ο Γιατρός – Παθολόγος Μανόλης Παπαδάκης, «νομίζω ότι υπάρχει αυτή τη χρονική περίοδο μία έξαρση ιώσεων του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος όχι μόνο στα Χανιά, αλλά όπως οι πληροφορίες μου λένε, σχεδόν σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτές οι ιώσεις εκδηλώνονται κυρίως με βήχα, με καταρροή από την μύτη, και με βράχωση φωνής πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα αυτά παθαίνουν μια ελαφριά λαρυγγίτιδα.
Ενίοτε δε, παρουσιάζεται και πυρετός. Η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι από 2- έως και 4 ημέρες και εφ’ όσον το άτομο καθίσει στο σπίτι του και προφυλαχθεί, πίνοντας μόνο ζεστά, αποφεύγοντας τα αντιβιοτικά, που η λήψη τους δεν χρειάζεται, αυτά τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν. Βεβαίως αν ο πυρετός είναι πάρα πολύ υψηλός ή παραταθεί ο πυρετός ή τα συμπτώματα, καλό είναι το άτομο να συμβουλεύεται τον γιατρό του, μόνο και μόνο για ν’ αποκλείσει ο τελευταίος ότι δεν συμβαίνει κάτι άλλο».
Ο κ. Παπαδάκης επεσήμανε ότι «αυτή η έξαρση των ιώσεων οφείλεται στις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας και στην υγρασία που υπάρχει, ιδίως στην περιοχή μας. Μία γενική και βασική προφύλαξη που μπορεί να υπάρξει, είναι όσοι νοσούν να αποφεύγουν να κάνουν επισκέψεις σε άλλους ανθρώπους και αυτοί που είναι υγιείς να μην κάνουν αντίστοιχες επισκέψεις σε άτομα που πάσχουν από τις συγκεκριμένες ιώσεις, γιατί η μετάδοση είναι πάρα πολύ εύκολη».
Εξάλλου ο ίδιος ανέφερε ότι «επί του παρόντος, τουλάχιστον κατά τις δικές μου πληροφορίες, δεν έχουν παρουσιασθεί ακόμα κρούσματα πραγματικής γρίπης. Πάντως οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι υπάρχει επιδημία γρίπης στην Πορτογαλία. Βεβαίως επειδή αυτή μπορεί να εξαπλωθεί στο μέλλον και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, καλό είναι αυτοί που δεν έχουν κάνει αντιγριπικά εμβόλια να τα κάνουν σύντομα.
Εφ’ όσον δε, κάποιος έχει κάνει τέτοιο εμβόλιο τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο δεν χρειάζεται να το επαναλάβει.
Το εμβόλιο της γρίπης θα πρέπει να το κάνουν ιδίως τα άτομα που είναι πάνω από 60 ετών και πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως είναι νοσήματα καρδιάς, νεφρών και πνευμόνων, σακχαρώδης διαβήτης και άλλα. Επίσης καλό είναι αυτά τα άτομα που προαναφέραμε να κάνουν και εμβόλιο πνευμονίας, το οποίο δεν γίνεται κάθε χρόνο, όπως της γρίπης, αλλά κάθε πέντε χρόνια».
Σημειώνεται πως η γρίπη έχει βαρύτερα συμπτώματα. Τα κύρια συμπτώματα της γρίπης είναι πυρετός, πονοκέφαλος, αίσθημα κόπωσης, πονόλαιμος, ρινική συμφόρηση και μυαλγίες. Οι περισσότεροι απ’ όσους αρρωσταίνουν γίνονται καλά σε μία έως δύο εβδομάδες, αλλά ορισμένα άτομα μπορούν ν’ αναπτύξουν επιπλοκές, όπως η πνευμονία, η βρογχίτιδα, η ωτίτιδα και η ιγμορίτιδα. Η γρίπη είναι μια μεταδοτική αρρώστια, η οποία προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, πνεύμονες). Με την αυστηρή ιατρική έννοια του όρου είναι διαφορετική από το «κρυολόγημα» ή την «ίωση».
Με δεδομένο ότι ο ιός της γρίπης υφίσταται κάθε χρόνο μικρές αντιγονικές μεταβολές, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφασίζει για την ακριβή σύνθεση των εμβολίων της γρίπης, που θα γίνουν την επόμενη χρονιά. Το εμβόλιο θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα ο καλύτερος χρόνος εμβολιασμού είναι από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου.
Μ.Π.