Τα smartphones προκαλούν… ρυτίδες

Τα smartphones προκαλούν… ρυτίδες

Η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να μας λύνει τα χέρια, προσφέροντας μας επικοινωνιακές δυνατότητες χωρίς προηγούμενο, αλλά σύμφωνα με νέες μελέτες μάς προκαλεί και νέα, δυσεπίλυτα προβλήματα, αφού ως οργανισμοί δεν είμαστε πλασμένοι για να περνάμε τις ώρες μας μπροστά στις οθόνες και στα πληκτρολόγια.

Να όμως που, καθώς οι υπολογιστές μικραίνουν σε διαστάσεις και αρχίζουν να κατακτούν την καθημερινότητά μας και εκτός εργασίας ή σπιτιού, με τη μορφή των φορητών «έξυπνων τηλεφώνων» (smartphones), προκύπτουν νέες βλάβες- εκτός από τα συνηθισμένα αυχενικά σύνδρομα και την τενοντίτιδα από τη χρήση του ποντικιού, γνωστή και ως «σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα».

Ποιες είναι αυτές; Οπως διαβάζουμε σε βρετανικές εφημερίδες, η πιο συχνή είναι η πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων(!) από τη χρήση κινητών με σύνδεση στο Ιnternet, όπως τα δημοφιλή Βlackberry και το iΡhone της Αpple: καθώς αναγκαζόμαστε να κοιτάζουμε για πολλή ώρα τη μικροσκοπική οθόνη τους για να διαβάσουμε τις πληροφορίες που θέλουμε, το πρόσωπο μας συσπάται με τρόπο αφύσικο, δημιουργώντας ρυτίδες γύρω και ανάμεσα στα φρύδια, που αλλιώς δεν θα εμφανίζονταν παρά πολλά χρόνια αργότερα!

Ρυτίδες που αντιμετωπίζονται, όπως επιβεβαιώνει ο γνωστός ειδικός σε θέματα γήρανσης Ζαν-Λουί Σεμπάγκ, μόνο με έγχυση μπότοξ- μια κοσμητική παρέμβαση στην οποία, όπως λέει, έχουν καταφύγει πολλές πελάτισσές του, αφού όπως λέει « δεν υπάρχει κάτοχος smartphone που να μην έχει αναπτύξει τέτοιες ρυτίδες». Παρατήρηση που συνυπογράφουν και επαγγελματίες αισθητικοί, όπως η Νικόλα Τζος: «Εχω παρατηρήσει μεγάλη διαφορά στα πρόσωπα των πελατών μου τους τελευταίους 18 μήνες.Φταίει σίγουρα η συνεχής ενασχόλησή τους με αυτές τις μικροσκοπικές οθόνες» είπε.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η έλευση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων έχει δημιουργήσει και άλλα προβλήματα: το ένα ονομάζεται «σύνδρομο του αντίχειρα» ή… «Βlackberry thumb», επί το αγγλικότερον, και φυσικά προκαλείται από τη συνεχή χρήση του αντίχειρα για την καταγραφή σύντομων μηνυμάτων προς αποστολή στο Facebook, στο Τwitter ή σε κάποιο e-mail. Σοβαρό είναι όμως και το πρόβλημα ξηροφθαλμίας που μας προκαλούν οι σύγχρονες οθόνες- αφού, όπως προκύπτει, «κολλάμε» τόσο πολύ κοιτάζοντάς τες, ώστε τα μάτια μας «ξεχνούν» να ανοιγοκλείνουν με φυσιολογικό ρυθμό!

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=382408&dt=04/02/2011#ixzz1Cz9c7pQb