Σενάρια για έως 10.000 κρούσματα και 60 θανάτους ημερησίως – Τι λέει ο Σαρηγιάννης

Σενάρια για έως 10.000 κρούσματα και 60 θανάτους ημερησίως – Τι λέει ο Σαρηγιάννης

Τους εξήντα θανάτους ημερησίως, τα 7.000–8.000 κρούσματα κορονοϊού σε εβδομαδιαίο μέσο όρο και τα 10.000 κάποιες μέρες της εβδομάδας θα φτάσουμε σε ένα μήνα από σήμερα, στο τέλος του Σεπτεμβρίου, σε περίπτωση που τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους δεν έχουν την προσδοκώμενη αποτελεσματικότητα, δεν αυξηθούν οι αριθμοί των εμβολιασμών και δε γίνεται σωστά η τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας από την κοινωνία.

Την ίδια στιγμή, από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά ο αριθμός των διασωληνωμένων στις μονάδες εντατικής θεραπείας θα πλησιάσει τα τραγικά επίπεδα του δεύτερου κύματος της πανδημίας και θα κυμαίνεται λίγο πάνω από τους 600. Ο εν λόγω αριθμός μπορεί να μην οδηγήσει στην κατάρρευση του συστήματος υγείας, ωστόσο, το τελευταίο θα δεχθεί για μία ακόμα φορά τεράστια πίεση και αν αυτό συμβαίνει για 2-3 συνεχόμενους μήνες, το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο.

Το παραπάνω ιδιαιτέρως απαισιόδοξο σενάριο παρουσίασε στο ethnos.gr o καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο ίδιος τονίζει ότι πρέπει να πειστούν οι πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού με βάση τα λογικά επιχειρήματα της επιστήμης και σημειώνει ότι, αν σήμερα δεν υπήρχε κανένα εμβόλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα έφτανε στην Ελλάδα τις 370.000.

«Δεν είναι κρίμα να συμβεί αυτό, τη στιγμή που μπορούμε να το αποσοβήσουμε; Το θέμα βρίσκεται στη διαχείριση. Είναι σημαντικό να δώσουμε πληροφορίες στον κόσμο για την ασφάλεια που παρέχει η επιστήμη. Προσωπικά διαφωνώ με το ‘’εμβολιαστείτε, για να είστε ελεύθεροι’’. Πρέπει να πούμε ‘’εμβολιαστείτε, για να διατρέχετε λιγότερο κίνδυνο’’. Με αυτό το πλαίσιο θα έχουμε τρομερό όφελος αναφορικά με τους εμβολιασμούς. Αν δεν είχαμε σήμερα κανένα εμβόλιο, θα βρισκόμασταν ημερησίως στην Ελλάδα στα 370.000 κρούσματα, διότι έτσι λειτουργούν οι ιοί, αν τους αφήσεις τελείως ελεύθερους. Αυτό από μόνο του δεν αποτελεί μία συγκλονιστική διαφορά; Κάποια στιγμή πρέπει να αναδείξουμε σωστά την ψυχρή πραγματικότητα», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

«Χρειαζόμαστε ακόμα ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους»

Ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ εκφράζει τον προβληματισμό του, για το αν μπορούν να εφαρμοστούν επαρκώς στην πράξη τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Σημειώνει, παράλληλα, ότι για να έχουμε μία έστω διαχείριση της πανδημίας το επόμενο διάστημα και κυρίως από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, που αναμένεται να δυσκολέψει η κατάσταση, θα πρέπει να εμβολιαστούν πλήρως ακόμα ένα εκατομμύριο άτομα. Ο κ. Σαρηγιάννης χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο στόχο ως εφικτό.

«Για να είναι πανδημία καλύτερο το διάστημα Οκτώβριος – Δεκέμβριος, χρειάζεται να αυξηθούν τα επίπεδα των εμβολιασμών. Θα πρέπει να έχουμε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου ακόμα ένα εκατομμύριο πλήρως εμβολιασμένους σε σχέση με σήμερα. Αυτός ο στόχος είναι εφικτός. Μπορεί ο συγκεκριμένος αριθμός να μην είναι ικανοποιητικός για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά θα βοηθήσει στη διαχείρισή της. Αυτό που με προβληματίζει, είναι το αν μπορούν να εφαρμοστούν επαρκώς στην πράξη τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ώστε να έχουμε την προσδοκώμενη αποτελεσματικότητα. Ως παράδειγμα να αναφέρω τα πανεπιστήμια. Πώς θα εφαρμοστούν σε αυτά τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και πώς θα γίνονται οι έλεγχοι; Υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά για την πράξη και είμαστε όλοι προβληματισμένοι», λέει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

«Αν δεν υπάρχει ξενιστής, ο ιός θα ατονήσει ή θα πεθάνει»

Κατά τον κ. Σαρηγιάννη, δε χρειάζεται να σημειωθεί ανοσία της αγέλης, αφού οι εμβολιασμοί και η σωστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων αποτελούν τρόπους διαχείρισης της διασποράς και κατά συνέπεια της πανδημίας.

«Αν δεν υπάρχει ξενιστής, ο ιός ή θα γίνει ενδημικός και θα τον περνάει ένα κάποιο ποσοστό με κάποια δυσκολία ή θα πεθάνει. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει εμβολιασμούς και τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Εμβολιαζόμαστε για μεγαλύτερη προστασία», σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης. 

ethnos.gr