Σεισμός 4,8 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κρήτη

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κρήτη

Μικρές υλικές ζημιές και ανησυχία από τον σεισμό μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε το Ηράκλειο επτά λεπτά μετά τις πέντε το πρωί του Σαββάτου.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε για μία ακόμη φορά στην περιοχή νότια της πόλης του Ηρακλείου

Οι σεισμολόγοι εξακολουθούν να συνιστούν ψυχραιμία, όπως πράττουν στους σεισμούς που το τελευταίο διάστημα ταλαιπωρούν το νησί, ιδιαίτερα το Ηράκλειο και το Αρκαλοχώρι.

Ο καθηγητής σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, αναφέρει πως οι μετασεισμοί θα υπάρχουν, χωρίς να βλέπει λόγους ανησυχίας.

Ήδη, έχουμε δύο μετασεισμούς, εντάσεως 3,5 και 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Πολλοί είναι εκείνοι που καταγράφουν ζημιές, μικρής έκτασης, ωστόσο ανησυχία υπάρχει και για σπίτια και άλλα κτήρια που εμφανίζουν ρωγμές.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχει δεχτεί καμία κλήση για προβλήματα, λόγω του σεισμού.

Την έντονη ανησυχία των κατοίκων του δήμου Μινώα Πεδιαδος εξέφρασε ο δήμαρχος Μ. Φραγκάκης που ήδη ενημέρωσε την Πολιτική Προστασία ενώ όπως υπογράμμισε υπήρξαν πτώσεις αντικειμένων και ρωγμές σε σπίτια

«Ανησύχησε ο κόσμος και φοβήθηκε αρκετά. Από τις μέχρι τώρα αναφορές που έχω, σε κάποια σπίτια έπεσαν αντικείμενα, κορνίζες και μικροσυσκευές. Αυτή τη στιγμή και σε επαφή με όλους τους φορείς και υπηρεσίες δήμου υπάρχουν μόνο κάποιες ρωγμές σε σπίτια παλιά. Έχουμε τοποθετήσει σημάνσεις για επικίνδυνα σημεία και παρακαλώ τους πολίτες να μην περνάνε από εκεί.

Το ευτύχημα είναι ότι δεν έχουμε τραυματισμούς. Δεν ξέρουμε αν είναι ο μεγάλος σεισμός και ας ελπίσουμε να είναι. Σε κάθε περίπτωση συνιστώ, ψυχραιμία και  υπομονή».

Φοβούνται οι κάτοικοι

Τον τελευταίο καιρό επικρατεί μία έντονη αναστάτωση από τους κατοίκους ενώ δεν είναι λίγοι που φοβούνται για τυχόν μεγαλύτερο σεισμό.

«Υπάρχει φόβος στους κατοίκους. Οι σεισμολόγοι λένε, και το ευχόμαστε, πως είναι αυτός ο μεγάλος σεισμός. Ωστόσο επικρατεί αναστάτωση στους κατοίκους υπό τον φόβο κάποιου μεγαλύτερου σεισμού. Μάλιστα, τα ξημερώματα εξαιτίας σεισμού οι κάτοικοι είδαν πολλά αντικείμενα στο σπίτι τους να πέφτουν από τους τοίχους και τα ράφια», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Φραγκάκης.

Αυτή τη στιγμή ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος μαζί με τους συνεργάτες του προχωρούν σε αυτοψία σε περιοχές του δήμου.

«Τα χωριά που έχουμε καταγγελίες είναι από το Αρκαλοχώρι, τη Μουσούτα, το Σαμπά και από το Αρχοντικό. Προχωρούμε σε αυτοψία για να δούμε τι έχει γίνει», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκάκης.

cretalive.gr, neakriti.gr