Σε αδιέξοδο και οι οίκοι ανοχής στα Χανιά

Σε αδιέξοδο και οι οίκοι ανοχής στα Χανιά

Αντιμέτωποι με το “λουκέτο” βρίσκονται οι οίκοι ανοχής στην πάροδο Μίνωος, με τις εκδιδόμενες γυναίκες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο σημείο να μιλούν στα “Χ.ν.” για μεγάλη μείωση στην προσέλευση πελατών λόγω των υγειονομικών μέτρων. Μια μείωση που είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότερες εξ’ αυτών να βγουν εκτός των ρυθμίσεων για τις 120 δόσεις και πλέον να μην μπορούν να δραστηριοποιηθούν.

«Λειτουργούμε με όλα τα μέτρα ασφαλείας, αντισηπτικά και μάσκες και είναι εμβολιασμένοι όλοι και οι κοπέλες και οι κυρίες που είναι στην υπηρεσία. Ζητάμε από τους πελάτες που έρχονται πιστοποιητικό εμβολιασμού γιατί έτσι μας ζητάει ο νόμος. Οι εννιά στους 10 που έρχονται και τους ζητάμε πιστοποιητικό εμβολιασμού μας λένε “σιγά μην σας το δείξω” και φεύγουν! Και πάνε στις παράνομες που δεν είναι ούτε υγειονομικά ελεγχόμενες, ούτε ζητάνε εμβόλιο» μας εξηγεί η κα Ελένη, ενώ η κα Μαρία σημειώνει πως «έχει πέσει πάρα πολύ η κίνηση, μπορεί και 90% γιατί σου λέει ο άλλος δεν θα δείξω πιστοποιητικό εμβολιασμού για να πάω σε “σπίτι”. Είναι και πολλοί από τους πελάτες που δεν έχουν κάνει εμβόλιο. Με τόσο μεγάλη μείωση της κίνησης πώς θα πληρώσουμε ΦΠΑ, Εφορία, ΙΚΑ, ενοίκια στο σπίτι και εκεί που μένουμε, πώς θα ανταποκριθούμε; Είναι μέρες που έχουμε 2-3 πελάτες».

ΟΙ 120 ΔΟΣΕΙΣ

Πολλές γυναίκες είχαν μπει στη ρύθμιση για πληρωμή με 120 δόσεις των οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο την περίοδο της καραντίνας που οι οίκοι ανοχής ήταν κλειστοί δεν εργάζονταν, δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις δόσεις τους και βγήκαν εκτός της ρύθμισης. «Είχαμε μπει στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις πριν από τέσσερα χρόνια.

Πληρώναμε κανονικά τις δόσεις μας χωρίς κανένα πρόβλημα. Προσωπικά δεν χρώσταγα πουθενά. Είχα κάποια προβλήματα υγείας, δεν μπορούσα να δουλέψω. Μετά μας κλείνουν λόγω και της καραντίνας, δεν μπορούμε να πληρώσουμε και μας λένε ότι είστε εκτός της ρύθμισης τώρα πρέπει να πληρώσετε όλο το ποσό. Και έρχεται και το υγειονομικό και μας ζητάει ενημερότητα για να μας περάσει από γιατρό, για να μας υπογράψει βιβλιάριο για να δουλέψουμε! Μα πώς θα τα βγάλουμε πέρα, πώς θα πληρώσουμε τα χρέη μας αν δεν μπορούμε να δουλέψουμε; Η κατάσταση μας είναι απελπιστική» αναφέρει η κα Ελένη.

Συνολικά στην πάροδο Μίνωος δραστηριοποιούνται 16 γυναίκες και όλες σχεδόν αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Βασική αιτία το ότι έμειναν για τουλάχιστον 4 μήνες κλειστοί οι οίκοι ανοχής και παρότι πήραν ένα μέρος των επιστρεπτέων προκαταβολών, αυτές δεν ήταν ικανές για να καλύψουν τη ζημιά που είχαν υποστεί.

«Δεν λέμε να μην πληρώσουμε, αλλά για να πληρώσουμε πρέπει να μας δώσουν άδεια να δουλέψουμε, τα έξοδα τρέχουν. Είμαστε τόσα χρόνια εδώ, ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα! Μέχρι την επιδημία καμία μας δεν χρώσταγε, είχαμε κάνει τις ρυθμίσεις μας, δεν υπήρχε κανένα θέμα. Τώρα μας βγάζουν έξω από τις 120 δόσεις και δεν μας δίνουν άδεια να δουλέψουμε αν δεν έχουμε ενημερότητα ! Και εμείς είμαστε χρήσιμες στα Χανιά, χωρίς την λειτουργία μας δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα, αυτό δεν το σκέφτονται;» λένε οι γυναίκες που ζητάνε από τις υπηρεσίες να δείξουν την απαραίτητη κατανόηση.

Χανιώτικα νέα