Προβλήματα ζητούν λύση στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων

Προβλήματα ζητούν λύση στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων

Σειρά προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων επισημαίνει για μία ακόμη φορά η Ενωση Τουριστικών Καταλυμάτων του νομού και ζητά την επίλυσή τους.

Σε επιστολή της προν τον Δήμο Χανίων, η Ενωση επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι ο τουρισμός «δεν έχει τύχει της ανάλογης φροντίδας τα τελευταία χρόνια» και, αναφέρει επιγραμματικά -απευθυνόμενη στον δήμαρχο Χανίων- ορισμένα προβλήματα, που άπτονται όχι μόνον του τουρισμού αλλά και της ποιότητας ζωής στην πόλη, όπως:

• Ο ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ πέρα από τα όρια της πόλης των Χανιών. Η Ενωση σημειώνει ότι «η αυθαίρετη δόμηση έχει δημιουργήσει τραγικές καταστάσεις από τον Κλαδισό ποταμό μέχρι τον Πλατανιά. Τουριστικά λεωφορεία δεν έχουν που να σταματήσουν, ενοικιαστικά αυτοκίνητα που να παρκάρουν». Η Ενωση τονίζει ότι «υπάρχει επιτακτική ανάγκη επέκτασης του σχεδίου πόλης ανάμεσα στον ΒΟΑΚ και την παραλιακή ζώνη Δυτικά των Χανίων μέχρι τον Πλατανιά».

• ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: Η Ενωση σημειώνει ότι «άλλες περιοχές ευτύχησαν όπως το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο σε παλαιότερες εποχές, ευτύχησαν να δούνε ανάπλαση στο παραλιακό τους μέτωπο. Σε μας εδώ το φιλέτο που θα έδινε νέα ζωή στην πόλη κινδυνεύει. Μιλάμε για την ανάπτυξη του παραλιακού τμήματος από τις εκβολές του Κλαδισού μέχρι την περιοχή Χρυσής Ακτής»..

•ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ: «Ταλανίζει την πόλη μας εδώ και χρόνια σε συνδυασμό με την κακή μας συνήθεια να θέλουμε να διπλοπαρκάρουμε όπου μας αρέσει. Δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα χωρίς την δημιουργία υπόγειων γκαράζ όπως συμβαίνει σε όλες τις Μεσογειακές πόλεις της Ευρώπης».

• Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ: «Έχουμε πεζόδρομους στην παλιά πόλη όπου αδυνατούν να περάσουν όχι μόνο αναπηρικά αμαξίδια και παιδικά καρότσια, αλλά ακόμα και πεζοί με δυσκολία κινούνται από τις αυθαίρετες καταλήψεις».

• Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ: «Οι δρόμοι τόσο μέσα στην πόλη όσο και έξω από αυτήν είναι χιλιοσκαμμένοι και με πολλαπλά μπαλώματα από τις κατά καιρούς παρεμβάσεις – σκαψίματα και χρήζουν άμεσης εκ νέου ασφαλτόστρωσης με καλής ποιότητας άσφαλτο. Χαρακτηριστικά η ΠΕΑ από Κλαδισσό μέχρι Αγ. Μαρίνα, η Λεωφόρος Σούδας και τόσοι άλλοι».

• ΠΛΑΤΕΙΑ 1866: «Αφημένη στην τύχη της με κακοποιημένο το γκαζόν, βρώμικη με εξαφανισμένους τους φοίνικες που ξεράθηκαν με σπασμένες τις πλάκες των πεζοδρομίων που τοποθετήθηκαν κάποιες δεκαετίες πριν… μηδέν».

 ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΔΡΟΜΩΝ: «Στην περιοχή από την γέφυρα Κλαδισού μέχρι τον Πλατανιά η ονοματοδοσία των δρόμων είναι ελλιπής οι περισσότεροι δρόμοι στερούνται ονομάτων με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον προσανατολισμό των τουριστών».

 ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ: «Καλύτερη επεξεργασία των λυμάτων. Φίλτρα οσμής στα αντλιοστάσια ιδίως στο παλιό λιμάνι μπροστά από το θέατρο Μίκης Θεοδωράκης. Δραστηριοποίηση πλωτού Δημοτικού λιμενικού ταμείου για περισυλλογή επιπλεόντων σκουπιδιών στο Βενετσιάνικο λιμάνι».

• ΑΝΑΔΕΙΞΗ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ: Η Ενωση τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι πλήθος μνημείων «παραμένουν αναξιοποίητα ή καταστρέφονται τελευταίο παράδειγμα η φωτιά στους Ιταλικούς στρατώνες δίπλα στον Δημοτικό Κήπο. Από λόγια έχουμε χορτάσει μελέτες δεν βλέπουμε προκειμένου να υποβληθούν για χρηματοδότηση από κονδύλια που η Ε.Ε. πλουσιοπάροχα δίνει για τέτοιους σκοπούς».

• Η ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ: «Αλλού η παλιά πλακόστρωση του 19 αιώνα αλλού μαρμάρινες γυαλιστερές πλάκες αλλού πλάκες που ήρθαν πρόσφατα από Ιταλία», κ.α.

• ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ: «Οι Δημοτικές τουαλέτες χρειάζονται ανακαίνιση, σήμανση και προπάντων συνεχή καθαριότητα από συνεργεία». Επίσης, η Ενωση αναφέρετα στις διαγραμμίσεις «στις διαβάσεις πεζών που δεν προλαβαίνουν να γίνουν και το άσπρο χρώμα τους εξαφανίζεται, μετά από λίγο γίνονται αόρατε» και προτείνει ο Δήμος να προμηθευτεί πλυστικά μηχανήματα για να κρατά καθαρούς τους δρόμους, στα αδέσποτα ζώα και στην επαιτεία.

Δημοτικά έργα και καθυστερήσεις

Ακόμα η Ενωση αναφέρεται στις καθυστερήσεις σε δημοτικά έργα και επισημαίνει ότι «δυστυχώς έχουμε κακή εμπειρία από την εκτέλεση Δημοτικών έργων που είναι συνυφασμένα με την καθυστέρηση. Όταν βλέπουμε να ξεκινάνε Δημοτικά έργα μπροστά από τις επιχειρήσεις μας από την μια χαιρόμαστε και από την άλλη λέμε ωχ! τι πάθαμε ένας Θεός ξέρει πότε θα τελειώσουν. Γιατί ενώ εμείς πιέζουμε τους εργολάβους που χρησιμοποιούμε στις επιχειρήσεις μας να τελειώνουν το συντομότερο, δουλεύοντας εντατικά ακόμα και Σαββατοκύριακα και ο Δήμος δεν πράττει ανάλογα με ποινικές ρήτρες στην καθυστέρηση των έργων και ταλαιπωρούνται οι Δημότες». Επίσης αναφέρεται στην έλλειψη δικτύου wifi, στη δημιουργία μαρίνας για μικρά σκάφη, στην ανάγκη λειτουργίας γραφείου πληροφοριών τους καλοκαιρινούς μήνες στο λιμάνι των Χανίων, προτείνει να να γίνει εγκατάσταση ενός σταντ με ψηφιακή οθόνη στο αεροδρόμιο Δασκαλογιάννης, κα.. Ακόμα η Ενωση αναφέρεται στις αδελφοποιήσεις πόλεων ενώ καταλήγοντας ζητά «να συζητηθούν τα προβλήματα αυτά στην Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου όπου οι φορείς του Τουρισμού συζητούν τα προβλήματα που ανακύπτουν και προτείνουν λύσεις όπως συμβαίνει με όλα τα γνωμοδοτικά όργανα στις Δημοκρατικές κοινωνίες». Και συμπληρώνει: «Το ίδιο ισχύει και για την Περιφέρεια όπου Αντιπεριφερειάρχης με το χαρτοφυλάκιο Τουρισμού ούτε υπάρχει ούτε φαίνεται στον ορίζοντα παρά την νέα 3ετη θητεία του κ. Αρναουτάκη. Ας λέμε μετά ότι η Κρήτη είναι η ναυαρχίδα του Ελληνικού Τουρισμού, ας κοιτάξουμε τις συμβαίνει σε άλλους τουριστικούς Δήμους των Κυκλάδων όπως Σύρου Θήρας η των Δωδεκανήσων, με τις σημαντικές αρμοδιότητες και πόσο δραστήριοι είναι οι τοπικοί Αντιδήμαρχοι Τουρισμού, διαπιστώσεις από τις εκθέσεις τουρισμού που τους συναντάμε αλλά και από συναδέλφους. μας στις πόλεις αυτές που ανταλλάσουμε απόψεις». Την επιστολή υπογράφουν εκ του Δ.Σ.

Ο πρόεδρος της Ενωσης, Ι. Κουκουράκης και ο γεν. Γραμμ. Εμμ. Κασαπάκης.

Χανιώτικα νέα