Προβλήματα δίχως τέλος στην παλιά πόλη των Χανίων

Προβλήματα δίχως τέλος στην παλιά πόλη των Χανίων

Αλυτα παραμένουν τα προβλήματα της παλιάς πόλης, ενώ σύμφωνα με τους κατοίκους της η κατάσταση χρόνο με τον χρόνο επιδεινώνεται.

Παράλληλα, σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χθες οι κάτοικοι εξέδωσαν ψήφισμα καταγγέλλοντας τη στάση της Δημοτικής Αρχής, ενώ έκαναν γνωστό ότι θα εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.
Συγκεκριμένα στο ψήφισμα τονίζουν ότι, παρά τις «καλές προθέσεις της σημερινής Δημοτικής Αρχής» η πραγματικότητα στην παλιά πόλη παραμένει ‘τραγική’.

Η άτυπη 20μελής ‘ειδική επιτροπή’ που συστάθηκε με την από 8-8-2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων συνεδρίασε μία και μόνη φορά μετά την παρέλευση 8 μηνών στις 18-4-2013», επισημαίνουν οι κάτοικοι και προσθέτουν ότι η σύσταση της εν λόγω επιτροπής «αποδείχθηκε ότι ήταν ένα τέχνασμα και μόνον για να πάει το θέμα στις καλένδες».

Συνεχίζοντας οι κάτοικοι καταγγέλλουν τη Δημοτική Αρχή «για παράνομη χορήγηση αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στον πυκνοδομημένο ιστό της παλιάς πόλης που είναι και αρχαιολογικός χώρος» κάνοντας λόγο για «νέα πελατειακή πρακτική».

Επίσης, στο ψήφισμά τους καταγγέλλουν την «παράνομη και καταχρηστική παραχώρηση δημόσιου χώρου», την «πλημμελή έως ανύπαρκτη αστυνόμευση στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος», το «κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στους δρόμους, τις πλατείες και τα σοκάκια», αλλά και τον «παράνομο -όπως υποστηρίζουν- αποκλεισμό με κάγκελα και αλυσίδες των κατοίκων από τα σπίτια τους».

Μεταξύ άλλων, οι κάτοικοι γνωστοποιούν επίσης ότι θα αναθέσουν σε δικηγόρο «τη διερεύνηση της δυνατότητας να υποβάλουμε ομαδικές αγωγές κατά του Δήμου και ακόμα ποινικών διώξεων κατά παντός αυτουργού».

Μιλώντας στα ‘Χ.Ν.’, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης Μάρκος Καραβιτάκης τόνισε σχετικά ότι «τα προβλήματα της παλιάς πόλης δεν έχουν επιλυθεί παρά του ό,τι έχουμε χτυπήσει χίλιες δύο πόρτες και όλοι μάς έχουν πει ότι συμμερίζονται την αγωνία σας. Οι κάτοικοι είναι πολύ θυμωμένοι και αγανακτισμένοι με την κατάσταση».
Σε ό,τι αφορά τις νομικές διώξεις ο κ. Καραβιτάκης υπογράμμισε ότι ήδη ο Σύλλογος από πέρυσι το καλοκαίρι έχει προσφύγει στην Εισαγγελία και η διαδικασία βρίσκεται στη φάση των ανακρίσεων.

Ο γραμματέας του Συλλόγου Βασίλης Γιατρουδάκης επεσήμανε σχετικά: «Θεωρώ ότι τα προβλήματα της παλιάς πόλης αντί να λιγοστεύουν διογκώνονται κάθε μέρα και έχει δημιουργηθεί μια χιονοστιβάδα προβλημάτων που θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να αναστραφεί η κατάσταση. Από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε ένδικο μέσο για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα των πολιτών και των ανθρώπων που έχουν μαξιλάρι στην παλιά πόλη. Θέλουμε όμως τη συμπαράσταση και εκείνων που δεν μένουν στην παλιά πόλη και που δεν γνωρίζουν τα προβλήματα από πρώτο χέρι. Σε ό,τι αφορά τους αυτοδιοικητικούς έχω την αίσθηση ότι τα προβλήματα τα γνωρίζουν εκ του μακρόθεν».

haniotika-nea.gr