Πρόστιμα για κάπνισμα σε επιχειρήσεις και πελάτες στα Χανια

Πρόστιμα για κάπνισμα σε επιχειρήσεις και πελάτες στα Χανια

Πρόστιμα για κάπνισμα σε επιχειρήσεις και πελάτες στα Χανια

Τα πρώτα πρόστιμα για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους είναι γεγονός στα Χανιά και ανέρχονται στα 2.000 ευρώ!

Τα πρόστιμα, σύμφωνα με πληροφορίες των «Χ.Ν.», επιβλήθηκαν σε τέσσερις καπνίζοντες – πελάτες των καταστημάτων (από 50 ευρώ ο καθένας) και σε τρεις επιχειρήσεις (600 ευρώ η κάθε μια)!

Ηδη οι εντολές στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας από το Υπουργείο είναι να συνεχίσει εντατικά τους ελέγχους και να ενημερώσει άμεσα για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.

ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Πέμπτης στο κέντρο των Χανίων και συγκεκριμένα στις οδούς Τζανακάκη, Σκαλίδη, Βολουδάκηδων κ.α. από μεικτό κλιμάκιο ελεγκτών της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ. με πολιτική περιβολή.

Στους ελέγχους αυτούς εντοπίστηκαν 4 πελάτες καταστημάτων να καπνίζουν και τους επιβλήθηκε το πρόστιμο των 50 ευρώ.

Μία γυναίκα που εντοπίστηκε να καπνίζει αντέδρασε και δεν θέλησε να δώσει τα στοιχεία της. Ωστόσο, με την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ., την επίδειξη της ταυτότητας των αστυνομικών και στην υπενθύμιση ότι, αν δεν δώσει τα στοιχεία της, θα κινηθεί σε βάρος της η διαδικασία του αυτοφώρου, η γυναίκα συμμορφώθηκε.

Παράλληλα, στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων βεβαιώθηκαν πρόστιμα 600 ευρώ στον καθένα.

Οπως είχε επισημανθεί από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι υποχρεωτική.

Το κάπνισμα δεν επιτρέπεται ακόμα και σε υπαίθριους χώρους καταστημάτων που έχουν τέντες, κατασκευές μεταλλικές ή ξύλινες. Για να επιτρέπεται θα πρέπει οι χώροι να είναι ανοικτοί από δύο τουλάχιστον πλευρές ή την οροφή και μια πλευρά.

Οι έλεγχοι αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα μετά και την καταγγελία στον Αρειο Πάγο της υφυπουργού Υγείας κας Ζ. Μακρή ότι πολλές Περιφέρειες της χώρας δεν έχουν στείλει στοιχεία για ελέγχους και πρόστιμα.

Σημειώνεται ότι η νομοθεσία είναι αυστηρή σε ό,τι αφορά την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, όμως είναι ακόμα πιο αυστηρή σε ό,τι αφορά Νοσοκομεία και σχολεία. Σε αυτά απαγορεύεται εντελώς το κάπνισμα ακόμα και στους υπαίθριους χώρους.

Οι μόνοι που επιτρέπεται να καπνίζουν σε Νοσοκομεία είναι τα άτομα που πάσχουν από ψυχικά νοσήματα.

Για τα Νοσοκομεία και τα σχολεία το πρόστιμο που επιβάλλεται στον πολίτη ξεκινά από τα 100 ευρώ.

Ελεγχοι κατόπιν καταγγελιών

Ανεξάρτητα από τους τακτικούς ελέγχους που κάνουν τα μεικτά κλιμάκια της Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας είναι υποχρεωμένοι να επεμβαίνουν και σε περιπτώσεις καταγγελιών.

Μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι πολλές οι περιπτώσεις που τόσο στη Διεύθυνση Υγείας όσο και στην ΕΛ.ΑΣ. γίνονται καταγγελίες για κάπνισμα σε χώρο που υπάρχει μεγάλη συνάθροιση πολιτών.

www.haniotika-nea.gr