Προσοχή… Έρχονται έλεγχοι μέσω διαδικτύου για όσους δεν δηλώνουν τα εισοδήματα από την Airbnb

Προσοχή… Έρχονται έλεγχοι μέσω διαδικτύου για όσους δεν δηλώνουν τα εισοδήματα από την Airbnb

Διασταυρώσεις και ελέγχους για να εντοπίσει όσους συνεχίζουν να μη δηλώνουν τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, με τους εξής τρεις τρόπους έχει στα σκαριά η ΑΑΔΕ όταν παρέλθει η 30η Νοεμβρίου που λήγει η προθεσμία δήλωσης ακινήτου που είναι ανεβασμένο στις πλατφόρμες Airbnb, booking.com κ.ά.

«Είμαστε ακόμα στη φάση της εγγραφής στο μητρώο (σ.σ. έως το τέλος Νοεμβρίου) και επιδιώκουμε τη συνεργασία μας με τις διάφορες πλατφόρμες», ανέφερε πριν από λίγο στο πλαίσιο του συνεδρίου της Prodexpo ο κ. Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε σχέση με το ηλεκτρονικό μητρώο για τα ακίνητα που διατίθενται προς μίσθωση μέσω των γνωστών διαδικτυακών πλατφορμών. «Οι συζητήσεις μας αφορούν το κομμάτι εκείνο και τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι, παρά τις προειδοποιήσεις, δεν θα μπουν.

Επεξεργαζόμαστε και λύσεις μηχανικής αναζήτησης μέσα στις πλατφόρμες εκείνων που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο. Παρακολουθούμε, μπαίνουμε, βλέπουμε πληρότητες και υπηρεσίες. Ένα άλλο κομμάτι είναι η ανταλλαγή πληροφοριών με αλλοδαπές διοικήσεις, που βοηθούν στους ελέγχους. Είναι σημαντική η οικειοθελής συμμόρφωση. Αργά ή γρήγορα εμείς αυτά που θέλουμε να βρούμε, θα τα βρούμε», ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, προσθέτοντας ότι ο διάλογος υπάρχει με τις εταιρείες. «Αλλά η μία περιμένει την άλλη να δει τι θα κάνει. Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να δίνουν την εντύπωση ότι ανέχονται τη φοροδιαφυγή και προοδευτικά αυτό γίνεται. Ο πρώτος τρόπος να το δείξουν είναι να εκβάλλουν από την πλατφόρμα τους τους ιδιοκτήτες που δε συμμορφώνονται με τη διαδικασία».

Πάντως, ήδη γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι από εφοριακούς, που ψάχνουν καταχωρήσεις ακινήτων στο διαδίκτυο και στη συνέχεια ελέγχουν αν έχει δηλωθεί το ακίνητο και η ενοικίαση. Σε περιπτώσεις όπου ο έλεγχος σε εθνικό επίπεδο δεν επαρκεί, ζητείται η ανταλλαγή πληροφοριών και διεθνής συνεργασία με φορολογικές διοικήσεις άλλων χωρών.

Μόλις τελειώσει η διορία για δήλωση στο Μητρώο Ακινήτων (στις 30 Νοεμβρίου) μέσα στην οποία πρέπει να οριστικοποιήσουν τα ακίνητά τους στο μητρώο οι Διαχειριστές, η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από τις Πλατφόρμες διαμοιρασμού να διαγράψουν όσους δεν κάνει τη δήλωση για να πάρουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων. Με άλλα λόγια, θα τους ζητήσει να «κατεβάσουν» τις αγγελίες όσων δεν συμμορφώθηκαν με το νέο καθεστώς φορολόγησης.

Εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας μηχανισμού (“search robot”) ούτως ώστε να σαρώνονται αυτόματα και άμεσα τα ακίνητα που έχουν ανεβάσει οι ιδιοκτήτες τους στην Ελλάδα, και να διαπιστωθεί ποιοι τα έχουν δηλώσει, αλλά και επιπλέον εάν τυχόν παρέχουν και άλλες υπηρεσίες εκτός από διαμονή και κλινοσκεπάσματα (πχ πρωινό, ξεναγήσεις κλπ) προκειμένου να υπαχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ. Ήδη η Πορτογαλία έχει και χρησιμοποιεί ένα αντίστοιχο σύστημα, και η ΑΑΔΕ έχει ζητήσει την σχετική τεχνογνωσία.

documento.gr