Πληροφορίες για τα Χανιά που μάλλον δεν τις έχεις ξανακούσει!

Πληροφορίες για τα Χανιά που μάλλον δεν τις έχεις ξανακούσει!

Με ένα μίνι αφιέρωμα το ταξιδιωτικό portal, travelstyle.gr, ασχολήθηκε με τα Χανιά και με όλες εκείνες τις πτυχές που μπορεί να είναι οι περισσότερες γνωστές στους ντόπιους, αλλά οι επισκέπτες της πόλης συνήθως δε γνωρίζουν.

Έτσι το αφιέρωμα με τίτλο: “Πληροφορίες για τα Χανιά που δεν τις έχεις ξανακούσει ποτέ!” του ταξιδιωτικού portal, παρουσιάζει μια διαφορετική και αρκετά ενδιαφέρουσα εικόνα των Χανίων.

Σας παραθέτουμε το μινι αφιέρωμα για να μαθαίνουν οι επισκέπτες και να “φρεσκάρουν” τη μνήμη οι ντόπιοι.

“Ελάτε να κάνουμε παρέα ένα ταξίδι στη «Βενετία της Ανατολής» μέσα από retro φωτογραφίες που μαρτυρούν από μόνες τους την ιστορία των Χανίων.

1081 TH 21 BW

Το ήξερες ότι…

-τα Χανιά πήραν το όνομά τους από το προελληνικό τοπωνύμιο Αλχανιά; Οι Άραβες, μπερδεμένοι από το αρχαίο «αλ», που είναι ίδιο με το άρθρο τους, το μετέτρεψαν σε Al Hanim. Το ξαναπήραμε εμείς, το μεταφράσαμε πιστά και προέκυψε η ονομασία Χανιά.

-το τέμενος του Κιουτσούκ Χασάν ή Γιαλί Τζαμισί που βρίσκεται στο λιμάνι των Χανιών στέγαζε για πολλά χρόνια το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων; Πλέον αναπαλαιωμένο, φιλοξενεί εκδηλώσεις και διάφορες εκθέσεις.

-στο φρούριο Φιρκά στο Παλιό Λιμάνι υψώθηκε η σημαία του νησιού μετά την επανάσταση του 1898, που σήμανε την αυτονομία του; Βέβαια, τη θέση της πήρε λίγα χρόνια αργότερα η γαλανόλευκη, όταν έγινε το 1913 η ένωση με την Ελλάδα.

-τα Ταμπακαριά πήραν το όνομα τους από τα δεκάδες βυρσοδεψεία που λειτουργούσαν εκεί στα μέσα του 19ου αιώνα;

-το Μεϊντάνι είναι η παλαιότερη από τις πλατείες της Χαλέπας; Μάλιστα εκεί συνυπήρχαν ένα τζαμί, ένα τούρκικο σχολείο και ένα ελληνικό, στο οποίο φοίτησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

-ο ναός του Αγ. Ρόκκου στη Σπλάντζια, δείγμα βενετσιάνικου μανιερισμού του 1630, χτίστηκε έπειτα από επιδημία πανώλης; Ο λόγος ήταν για να τιμηθεί ο άγιος-προστάτης της ασθένειας.

-κέντρο των Τούρκων ήταν η Πλατεία της Σπλάντζιας, ενώ των χριστιανών ήταν ο ευρωπαϊκότερος Τοπανάς; Μάλιστα ο πλάτανος που υπάρχει μέχρι σήμερα χρησιμοποιήθηκε για παραδειγματικές θανατικές εκτελέσεις των χριστιανών.

-ο ναός του Αγίου Νικολάου στη Σπλάντζια είναι ο μοναδικός που έχει και καμπαναριό και μιναρέ;

-η δημοτική αγορά εγκαινιάστηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο τρεις ημέρες μετά την ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα; Εκείνη την εποχή στο ανατολικό και δυτικό τμήμα στεγάζονταν κρεοπωλεία, στο άκρο της δυτικής στοάς τα ιχθυοπωλεία και στο βόρειο και νότιο τα οπωρολαχανοπωλεία.

– Ο Φάρος ανακατασκευάστηκε το 1830 από τους Αιγύπτιους κατακτητές; Η βάση στην οποία χτίστηκε ήταν οχυρή λίθινη και ήταν δημιούργημα των Ενετών τον 16ο αιώνα.

-Μεγάλες προσωπικότητες κατάγονται από τα Χανιά; Συγκεκριμένα οι Σοφοκλής Βενιζέλος, Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Μινωτής, διάσημος ηθοποιός του θεάτρου, Μάνος Κατράκης, διάσημος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Μίκης Θεοδωράκης, διάσημος μουσικοσυνθέτης, Μάρω Δούκα, συγγραφέας, Ιωάννα Καρυστιάνη, συγγραφέας.

-στα Χανιά, στην περιοχή Ακρωτήρι, βρίσκονται οι τάφοι του γνωστού Ελληνα πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου και του γιού του Σοφοκλή;

-τα Χανιά έπαψαν να είναι πρωτεύουσα της Κρήτης το 1971 έπειτα από 686 χρόνια;

-οι Οθωμανοί πολιορκούσαν την πόλη επί δύο μήνες μέχρι τελικά να την καταλάβουν το 1645;



travelstyle.gr – Κατερίνα Κωνσταντοπούλου