Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ

Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ

Ο Δούκας του Εδιμβούργου και επί 73 χρόνια σύζυγος της βασίλισσας Ελισσάβετ άφησε την τελευταία του πνοή στο κάστρο των Γουίνδσορ

Ο δούκας του Εδιμβούργου πέρασε τις τελευταίες ημέρες του στο κάστρο Γουίνδσορ, με την σύζυγό του, μετά από έναν μήνα σχεδόν παραμονής στο νοσοκομείο όπου είχε εισαχθεί στα μέσα Φεβρουαρίου για λοίμωξη και προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση.

Η αυτού Μεγαλειότητα ανακοίνωσε το θάνατο του συζύγου της σήμερα το μεσημέρι. Το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανέφερε: «Με βαθιά θλίψη, η Αυτού Μεγαλειότητα η βασίλισσα ανακοίνωσε τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, του αυτού βασιλικής υψηλότητας πρίγκιπα Φιλίππου, δούκα του Εδιμβούργου. Η αυτού βασιλική υψηλότητα πέθανε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο κάστρο Γουίνδσορ».

Ο θάνατός του βυθίζει την Αγγλία και την βασιλική οικογένεια σε πένθος και δίνει ένα τέλος σε μια ζωή υπηρεσίας στη Βρετανία και την βασίλισσα Ελισάβετ, τη βασίλισσα που τον λάτρευε από τα εφηβικά της χρόνια.

«Ήταν πολύ απλά, η δύναμή μου και το στήριγμά μου όλα αυτά τα χρόνια» είχε δηλώσει η βασίλισσα Ελισάβετ στο δείπνο για την χρυσή επέτειο του γάμου τους το 1997. «Εγώ και ολόκληρη η οικογένειά του, και αυτή και πολλές άλλες χώρες, του χρωστάμε ένα χρέος μεγαλύτερο από ότι θα αξιώσουμε ποτέ ή θα γνωρίσουμε ποτέ».

Ο παράξενος, πνευματώδης, πιστός και συχνά αμφιλεγόμενος, δούκας του Εδιμβούργου, ήταν η μεγαλύτερη πηγή στήριξης της βασίλισσας Ελισάβετ και ο άνδρας στον οποίο βασιζόταν πάνω απ’ όλους. Μέχρι το θάνατό του, ο Φίλιππος ήταν ο μακροβιότερος σύζυγος τη βρετανική ιστορία και ο μακροβιότερος σύζυγος μονάρχη.

Ο διά βίου ρόλος του πρίγκιπα Φιλίππου ήταν να διασφαλίσει πως ποτέ δεν θα απογοήτευε τη βασίλισσα Ελισάβετ και ο μακροχρόνιος γάμος τους ήταν μία από τις πιο γνωστές σχέσεις στον κόσμο.

Ο Δούκας του Εδιμβούργου χαρακτηρίστηκε κάποτε από τη βασίλισσα ως «η δύναμή της» της και η παρουσία του δίπλα της ήταν διαρκής για περισσότερα από 70 χρόνια.

The Truth About Prince Philip's Life Before He Met The Queen

Γεννημένος το 1921, ο Φίλιππος, πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας,  υπηρέτησε στο Βασιλικό Ναυτικό. 

Αφού γνώρισε για πρώτη φορά τη βασίλισσα, η Ελισάβετ «δεν κοίταξε ποτέ κανέναν άλλο».

Παραμερίζοντας τις δικές του φιλοδοξίες σταδιοδρομίας, απέδειξε την έντονη αίσθηση του καθήκοντος να υπηρετεί τη χώρα κάθε χρόνο, αρνούμενος να σταματήσει να εργάζεται ακόμη και στη δεκαετία του ’90.

000_ARP1704195
000_DV2063750

Νοσηλεύτηκε για 28 μέρες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ο Φίλιππος ταλαιπωρήθηκε με από προβλήματα υγείας, ενώ υποβλήθηκε και σε επέμβαση στην καρδιά

Συγκεκριμένα, ο δούκας του Εδιμβούργου εισήχθη στο ιδιωτικό νοσοκομείο King Edward VII στις 16 Φεβρουαρίου καθώς αισθάνθηκε αδιαθεσία και υποβλήθηκε σε θεραπεία για αδιευκρίνιστη, μη συνδεόμενη με την COVID-19. Στην αρχή του μήνα μεταφέρθηκε για λίγο σε ειδικό καρδιολογικό κέντρο σε άλλο νοσοκομείο του Λονδίνου, όπου υποβλήθηκε σε επιτυχημένη επέμβαση για προϋπάρχον πρόβλημα στην καρδιά. Ο δούκας έφυγε από το νοσοκομείο King Edward στις 16 Μαρτίου και επέστρεψε στον πύργο του Ουίνδσορ, τη βασιλική κατοικία δυτικά του Λονδίνου.

Ο Φίλιππος έγινε υποστηρικτής ή πρόεδρος σε 800 οργανισμούς, ίδρυσε τα Βραβεία του Δούκα του Εδιμβούργου το 1956 και κέρδισε μια θέση στις καρδιές του έθνους για τα πνευματώδη αστεία και τις «γκάφες» του.

Ο Φίλιππος αποσύρθηκε από τον ενεργό δημόσιο βίο τον Αύγουστο του 2017, σε ηλικία 96 ετών, μετά την ολοκλήρωση 22.219 βασιλικών υποχρεώσεων από το 1952.

Η σχέση του με την Ελλάδα

Η μητέρα του ήταν η Πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ και ο πατέρας του ήταν ο Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας και ήταν ο μόνος γιος τους, με τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές.

tsolias_filipos

Η οικογένειά του εξορίστηκε από την Ελλάδα όταν ήταν μωρό και ο Φίλιππος σπούδασε στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αφήνει πίσω του τέσσερα παιδιά – τον πρίγκιπα Κάρολο, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Άντριου και τον πρίγκιπα Εντουαρντ – οκτώ εγγόνια και οκτώ δισέγγονα.

Οκταήμερο πένθος από τη Βασίλισσα Ελισσάβετ