Περισσότεροι Σκανδιναβοί τουρίστες φέτος στα Χανιά

Περισσότεροι Σκανδιναβοί τουρίστες φέτος στα Χανιά

Ένα ποσοστό 35-40% των επισκεπτών που είχαν επισκεφθεί τα Χανιά το 2019, θα έλθουν φέτος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εδώ προξενικών τους αρχών.

Το ίδιο ποσοστό το καλοκαίρι του 2020 ήταν 20% κάτι που σημαίνει πως οι τουρίστες από Δανία, Σουηδία, Νορβηγία θα είναι περισσότεροι φέτος σε σύγκριση με το πρώτο καλοκαίρι με κορωνοϊό, αλλά φυσικά θα απέχουν πολύ από τα ποσοστά του 2019.

Όπως εξηγεί στα “Χ.Ν.” η πρόξενος των Σκανδιναβικών χωρών (Δανίας, Σουηδίας, Νορβηγίας) κ. Συρματένια Παρασχάκη «ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει, βρίσκεται σε μια φάση που θέλει να πάει όπου να είναι αρκεί να έχει αεροπλάνα . Η Ελλάδα είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός, έχει καλό όνομα και η Κρήτη ακόμα πιο πολύ».

Αναφορικά με τους Σκανδιναβούς που αναμένονται φέτος οι προξενικές αρχές όπως σημειώνει η κ. Παρασχάκη «προετοιμαζόμαστε για να υποδεχθούμε ένα ποσοστό 35-40% των τουριστών που ήλθαν το 2019, δεν υπολογίζουμε παραπάνω. Και αυτό γιατί παλαιότερα οι πτήσεις ξεκινούσαν τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου ,τώρα αν ξεκινήσουν μετά τα μέσα Μαίου και βλέπουμε. Επίσης αν έχουμε τέταρτο κύμα της πανδημίας τέλη Σεπτέμβρη- αρχές Οκτώβρη δεν ξέρω αν οι εταιρείες κρατήσουν τις πτήσεις για αυτήν την περίοδο. Το καλό είναι ότι στις Σκανδιναβικές χώρες έχουν εμβολιαστεί οι άνθρωποι από 60 ετών και άνω και οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν δει καμία αλλαγή στα εισοδήματα τους. Θέλουν να ταξιδέψουν, επομένως από αυτούς σίγουρα θα έχουμε επισκεψιμότητα.»

Το προηγούμενο διάστημα οι τοπικές προξενικές αρχές είχαν επαφές με sales manager μεγάλων tour operator όπως το Apollo. «Και αυτοί μας επιβεβαίωσαν πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον αλλά η εικόνα ακόμα δεν είναι σαφής. Σε σύγκριση με πέρυσι αυτός που κλείνει πακέτο διακοπών μπορεί να αλλάξει ημερομηνία, προορισμό, ακόμα και το όνομα και να πάρει πίσω όλα τα λεφτά του αν τελικά ακυρώσει το ταξίδι του! (σσ. πέρυσι όσοι ακύρωναν τις διακοπές τους έπαιρναν vougher για κάποιο άλλο ταξίδι)» επισημαίνει η κ. Παρασχάκη, συμπληρώνοντας πως μέχρι στιγμής η πορεία των εμβολιασμών πηγαίνει καλά στις Σκανδιναβικές χώρες.

«Ειδικά στη Δανία υπολογίζουν ότι μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι αυτοί που επιθυμούν να εμβολιαστούν. Ένα ποσοστό περίπου 60%, η Νορβηγία είναι λίγο πιο πίσω, οι Σουηδοί εμβολιάζουν αυτούς που δεν έχουν κολλήσει καθώς ακολούθησαν μια διαφορετική τακτική. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα παραμένει δημοφιλής προορισμός, ο δεύτερος μετά την Ισπανία και η Κρήτη 1ος προορισμός για την Ελλάδα» καταλήγει η πρόξενος.

haniotika-nea.gr