Πάνω από 110 κρούσματα την ημέρα σε παιδιά κάτω των 17 ετών – Τι θα γίνει με τα σχολεία

Πάνω από 110 κρούσματα την ημέρα σε παιδιά κάτω των 17 ετών – Τι θα γίνει με τα σχολεία

Από την 1η Φεβρουαρίου τα Γυμνάσια και τα Λύκεια άνοιξαν ξανά τις αίθουσες για να υποδεχθούν μαθητές, με εξαίρεση τα Λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές.

Σταδιακά, βέβαια, έκλεισαν ακόμα περισσότερα σχολεία λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου σε πολλές περιοχές της χώρας, όμως, το ανησυχητικό εύρημα είναι αυτό που αφορά στα κρούσματα στις μικρές ηλικίες.

Μέχρι τώρα, υπήρχε η αίσθηση αλλά και τα στατιστικά στοιχεία, που έδειχναν ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο τόσο από το να νοσήσουν όσο κι από το να μεταδώσουν τον ιό, τα πράγματα όμως έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά. Ειδικότερα με την εμφάνιση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Νότιο Αφρική, στη χώρα μας.

Η ευκολότερη μετάδοση του ιού λόγω των μεταλλάξεων έχει φέρει σε δύσκολη θέση και τα παιδιά, και το δείγμα γραφής την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των Γυμνασίων και των Λυκειών αλλά και με τη συμπλήρωση τριών εβδομάδων από την επαναλειτουργία Δημοτικών, Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών είναι πια αντιπροσωπευτικό.

Στο διάστημα των οκτώ τελευταίων ημερών, από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 8η Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 895 κρούσματα σε ηλικίες 0-17 ετών. Ανάμεσά τους, δυστυχώς, και η 16χρονη Μαργαρίτα που έφυγε στις 4 Φεβρουαρίου από τον κορωνοϊό. Το πρόβλημα έχει μεγαλώσει αν αναλογιστεί κανείς πως σε αυτό το διάστημα των οκτώ ημερών, νοσούν κατά μέσο όρο 111 παιδιά κάτω των 17 ετών την ημέρα

Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά την τελευταία εβδομάδα

 

 

 

Ημερομηνία

Συνολικά Κρούσματα

Κρούσματα ηλικίας 0-17

1/2

543

56

2/2

1261

147

3/2

1151

123

4/2

1070

145

5/2

1195

150

6/2

1113

135

7/2

733

105

8/2

638

90

Πληθαίνουν οι φωνές για να κλείσουν τα σχολεία

Είναι λογικό με τέτοιους αριθμούς, που να αφορούν πλέον και τα παιδιά, να έχει «φουντώσει» ξανά η κουβέντα για το τι θα γίνει με τα σχολεία. Μπορεί από πλευράς κυβέρνησης αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση να κλείσουν ξανά, πλην όμως αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί και να παρθεί μια υπεύθυνη απόφαση. Μιλάμε, άλλωστε, για την υγεία παιδιών και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με αυτή.

Η απόφαση, προφανώς, δεν θα είναι εύκολη. «Το πρόβλημα εντείνεται από τις μεταλλάξεις του ιού, αφού η βρετανική μετάλλαξη βοηθά στην πιο γρήγορη εξάπλωση της πανδημίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια παθολογίας λοιμώξεων ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με τις έρευνες, η μετάδοση του ιού στα παιδιά δε γίνεται εντός των σχολικών αιθουσών αλλά «στο σπίτι του μαθητή, ή οι ενήλικες είναι εκείνου που μεταδίδουν τη λοίμωξη στα παιδιά».

Το πρόβλημα εντείνεται από τις μεταλλάξεις του ιού, αφού η βρετανική μετάλλαξη βοηθά στην πιο γρήγορη εξάπλωση της πανδημίας. Ωστόσο, τα «παιδιά που νόσησαν ήταν ασυμπτωματικά, αφού το χαρακτηριστικό του βρετανικού ιού είναι η ταχύτερη μετάδοση αλλά δεν κάνει βαρύτερη λοίμωξη».

Οποιεσδήποτε νέες αποφάσεις αφορούν τα σχολεία, θα εξεταστούν στη συνεδρίαση των επιδημιολόγων της Παρασκευή, αφού αναλυθούν όλα τα δεδομένα.

newsbomb.gr