Πανελλήνια θλίψη για τον θάνατο του Κρητικού μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου

Πανελλήνια θλίψη για τον θάνατο του Κρητικού μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου

Θλίψη προκάλεσε σε ολόκληρη την χώρα και ειδικά στην Κρήτη η αναγγελία του θανάτου του μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου σε ηλικία 84 ετών.

Το μουσικό του έργο είχε έντονες ρίζες από την μεγαλόνησο όπου γεννήθηκε (Ηράκλειο) και πέρασε τα παιδικά του χρόνια (Ιεράπετρα), στο Ωδείο της οποίας πήρε και τα πρώτα του μουσικά μαθήματα.

Μάλιστα το 2022 σε ειδική τελετή στην Λότζια του Ηρακλείου είχε ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Ηρακλείου.

Να σημειωθεί πως ο πατέρας του, Γεώργιος Μαρκόπουλος, είχε διατελέσει Νομάρχης Λασιθίου αλλά και Νομάρχης Χανίων μέχρι το 1967, όταν διώχθηκε από την δικτατορία.

Από την οικογένεια του Γιάννη Μαρκοπούλου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Με θλίψη ανακοινώνουμε ότι σήμερα το απόγευμα απεβίωσε, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, ο μεγάλος εθνικός μας συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος. Η μουσική ψυχή της Ελλάδας σίγησε. Όμως, θα μένει ζωντανή στη μνήμη μας, μέσα από τα τραγούδια του, που τραγουδήθηκαν και θα τραγουδιούνται από γενιές και γενιές Ελλήνων και Ελληνίδων”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ  Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Τα λόγια δεν μπορούν παρά να είναι «παραπονεμένα» για την απώλεια του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου. Ένα πλήγμα για τον πολιτισμό μας, που χάνει έναν πιστό υπηρέτη του. Αλλά και για την κοινωνία μας και την αγαπημένη του Κρήτη, που χάνει μία ευγενική μορφή της.

Επί δεκαετίες, ο Γιάννης Μαρκόπουλος συνόδευσε τη νεοελληνική ζωή με τις μελωδίες του. Μελοποιώντας αξεπέραστα ποιήματα. Συνθέτοντας πρωτοποριακά έργα για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Και ενώνοντας τους συμφωνικούς με τους παραδοσιακούς ήχους, σε ένα κίνημα που ο ίδιος όρισε ως «επιστροφή στις ρίζες για τον σχεδιασμό του μέλλοντος».

Τον αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη για όσα μας πρόσφερε τόσο μέσα από τη μουσική διαδρομή του, όσο και με την αξιοπρεπή δημόσια παρουσία του. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους πολλούς φίλους του.»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του αναφέρει:

Δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος συνθέτης.
Ήταν ένας άνθρωπος της μουσικής μπροστά από την εποχή του.
Όταν η ιδιοφυία του συνδύαζε τη συμφωνική ορχήστρα με τη λύρα, το σαντούρι και άλλα παραδοσιακά όργανα, αυτά ήταν πρωτόγνωρα, άγνωστα τοπία για τον κόσμο της διεθνούς μουσικής σκηνής.
Από το Χρονικό και την Ιθαγένεια μέχρι τη Θητεία και τους Ελεύθερους Πολιορκημένους.
Από τη Λένγκω και τα Παραπονεμένα λόγια μέχρι τα Μαλαματένια λόγια και Τα λόγια και τα χρόνια.
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ήταν βαθιά ελληνικός και απέραντα παγκόσμιος.
Και ταυτόχρονα, μία προσωπικότητα διαχρονικά ταγμένη στη δημοκρατία και την πρόοδο.
Σήμερα, ξεριζώθηκε ένα κομμάτι από τις Ρίζες μας.
Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους.

Συλλυπητήριο μήνυμα του υπηρεσιακού υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργου Κουμεντάκη

«Υπήρξε ένας πλήρης δημιουργός, με ξεχωριστή ταυτότητα, ο οποίος αγάπησε και τίμησε την ελληνική μουσική. Το σημαντικό έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου θα συνεχίσει να μας θυμίζει τη δημιουργική σχέση της έμπνευσης με τις ρίζες», υπογραμμίζει ο υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Κουμεντάκης στο μήνυμά του για τον θάνατο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη σε ηλικία 84 ετών, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο.

«Η μελέτη της παραδοσιακής μουσικής, οι έντονες επιρροές από αυτήν και η ανανεωτική της προσέγγιση, μαζί με τη μελοποίηση των μεγάλων Ελλήνων ποιητών, του Ελύτη, του Σεφέρη, του Σολωμού, του Κατσαρού, μεταξύ πολλών άλλων, υπήρξαν από τα κύρια χαρακτηριστικά της πολύπλευρης πορείας του Γιάννη Μαρκόπουλου, ενός από τους τελευταίους της γενιάς των σπουδαίων μεταπολεμικών Ελλήνων συνθετών.

Με κλασικές σπουδές στη μουσική, ο Γιάννης Μαρκόπουλος άγγιξε στην παράδοση και μετέφερε μοτίβα της στα τραγούδια του, στο συμφωνικό του έργο και στις συνθέσεις του για τον κινηματογράφο και το θέατρο.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος υπήρξε ένας πλήρης δημιουργός, με ξεχωριστή ταυτότητα, ο οποίος αγάπησε και τίμησε την ελληνική μουσική. Το σημαντικό του έργο θα συνεχίσει να μας θυμίζει τη δημιουργική σχέση της έμπνευσης με τις ρίζες. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη Βασιλική Λαβίνα και στην κόρη τους».

Ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Αποχαιρετάμε σήμερα με θλίψη και συγκίνηση έναν μεγάλο Κρητικό. Έναν σπουδαίο άνθρωπο. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος δεν είναι πια μαζί μας. Θα μας συνοδεύουν όμως πάντα οι μελωδίες του, οι συνθέσεις του, τα μουσικά του έργα. Αφήνει ανεξίτηλο το προσωπικό του αποτύπωμα στη μουσική. Με έργα που χαρακτηρίζονται τομή στην ελληνική μουσική πραγματικότητα συνδιάζει αρμονικά συμφωνικά και τοπικά μουσικά όργανα.
Ο Γιαννης Μαρκόπουλος με το έργο του σηματοδότησε το μουσικό τοπίο της χώρας μας. Τίμησε την Ελλάδα και την Κρήτη.
Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην αγαπημένη του οικογένεια.
Καλό ταξίδι Γιαννη.

Συλλυπητήρια δήλωση του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη

«Η Ελλάδα αποχαιρετά σήμερα ένα μεγάλο δημιουργό. Η Κρήτη αποχαιρετά ένα δικό της άνθρωπο που υπηρέτησε πιστά τον πολιτισμό και την ιστορία της, αναδεικνύοντας τα ριζίτικα τραγούδια με τη φωνή του Αρχαγγέλου της Κρήτης, Νίκου Ξυλούρη.

Ως Περιφέρεια Κρήτης αποχαιρετούμε το δικό μας Γιάννη. Ένα σπουδαίο συντοπίτη μας. Τον ευχαριστούμε και τον τιμούμε για τη μεγάλη του προσφορά στην Ελλάδα, στην Κρήτη, στις τέχνες και τον πολιτισμό.

Με τα τραγούδια του σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά και αφήνει μοναδικό μουσικό και καλλιτεχνικό έργο ως διακριτή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Συλλυπητήρια δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος υπήρξε μια κορυφαία μορφή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Το μουσικό του έργο σφράγισε εδώ και δεκαετίες την πορεία του τόπου μας, συντρόφευσε και εγκαρδίωσε τους Έλληνες στα δύσκολα χρόνια της Επτάχρονης Δικτατορίας (1967-1974).

Δίπλα σε άλλους κορυφαίους συνθέτες της χώρας μας:  τον Μ. Χατζιδάκι, τον Μ. Θεοδωράκη, τον Ν. Μαμαγκάκη, τον Χρ. Λεοντή (όλοι Κρητικής καταγωγής), τον Στ. Ξαρχάκο, τον Δ. Μούτση, τον Γ. Σπανό, τον Δ. Σαββόπουλο, τον Θ. Μικρούτσικο, ο Γιάννης Μαρκόπουλος δημιούργησε μια απαράμιλλης σημασίας μουσική περιοχή, συνδυάζοντας μοναδικά: παραδοσιακά, έντεχνα, κλασικά, και σύγχρονα στοιχεία.

Το πολυσχιδές έργο του θα μείνει ως διαρκής παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές.

Ο Δήμος Ηρακλείου, κάνοντας το χρέος του απέναντι στον κορυφαίο συνθέτη που δόξασε την ελληνική μουσική και την ταξίδεψε κι έξω από τα σύνορα της χώρας, του απένειμε στις 3 Δεκεμβρίου του 2022 την σημαντικότερη διάκριση που δίδεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτήν του Επιτίμου Δημότη της πόλης.  Συλλυπούμαι θερμώς την οικογένειά του.

flashnews.gr