Οι πολλαπλές ακυρώσεις προς την Τουρκία στρέφουν τα κρουαζιερόπλοια προς την Κρήτη

Οι πολλαπλές ακυρώσεις προς την Τουρκία στρέφουν τα κρουαζιερόπλοια προς την Κρήτη

Σύμφωνα με την Hurriyet Daily News οι ακυρώσεις αφορούν κρουαζιέρες του πλοίου Crystal Symphony, στις 24 Απριλίου και την 1η Μαΐου οπότε είχαν προγραμματιστεί επισκέψεις στην Κωνσταντινούπολη και στο Κουσάντασι. Αντ ‘αυτού, το πλοίο θα πάει προς τα λιμάνια της στην Ελλάδα.

Επίσης, όπως αναφέρει η rodiaki.gr ακυρώνονται κρουαζιέρες σε τουρκικά λιμάνια από το Crystal Esprit, που είχαν προγραμματισθεί για τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο.

Οι κινήσεις της παραπάνω εταιρείας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και την ευκαιρία της Κρήτης να ανεβάσει κι άλλο τον τουρισμό κρουαζιέρας. Αρκεί η Κρήτη, που έτσι κι άλλιως αποτελεί ένα από τους πρώτους προορισμούς των τουριστών εκμεταλλευτεί με σωστές και καίριες κινήσεις την όλη κατάσταση.

Γιατί αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως και το νησί μας, δεν παραμένει ανεπηρέαστο από τη συνολική εικόνα που παρουσιάζει η ανατολική Μεσόγειος γενικά λόγω του προσφυγικού ζητήματος. Πρέπει λοιπον να γίνουν ενέργειες, να παρθουν πρωτοβουλίες και να υλοποιηθούν με χειρουργική ακρίβεια.

Πολλά τα προβληματα- νεα δεδομένα

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει ο θαλάσσιος τουρισμός, λόγω του «εκρηκτικού κλίματος» που έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο. Εταιρείες με κρουαζιερόπλοια, αλλά και mega yachts ακυρώνουν δρομολόγια στο Αιγαίο λόγω τόσο της συνεχιζόμενης κρίσης στην Τουρκία από τις τρομοκρατικές επιθέσεις όσο και του μεταναστευτικού/προσφυγικού.

Οι προβλέψεις για μείωση της κίνησης κρουαζιερόπλοιων το 2016 στις ελληνικές θάλασσες επιβεβαιώνονται και από την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ).

Τα νέα δεδομένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι τα εξής:

1. Ο Πειραιάς ανεβαίνει σημαντικά παίρνοντας αρκετές προσεγγίσεις από τις ακυρώσεις της Τουρκίας και ορισμένοι επιβάτες μεγαλώνουν το διάστημα παραμονής τους επισκεπτόμενοι διάφορους κοντινούς προορισμούς.

2. Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, Μυτιλήνη, Χίος, Κως, Σύμη, Ίος κ.ά., φαίνεται να χάνουν έδαφος όπως είχε προβλεφθεί. Με εξαίρεση τη Σάμο που έχει αύξηση στις προσεγγίσεις, αλλά αυτό συμβαίνει λόγω ακυρώσεων στην Τουρκία.

3. Η μείωση της κίνησης στην Κεφαλονιά είναι ένα γεγονός που μας εκπλήσσει ιδιαίτερα για την αποχώρηση των μεγάλων μεγεθών κρουαζιερόπλοιων, που είναι γεγονός ότι έχουν μεταφερθεί τα περισσότερα στην Ασία – Αυστραλία.

4. Στο λιμάνι του Λαυρίου, λόγω της αλλαγής της Celestyal Cruises να προτιμά αυτή τη λύση και κυρίως λόγω του home porting, έχει βελτιωθεί πολύ η κίνηση και φυσικά λειτουργεί ανταγωνιστικά με τον Πειραιά.

5. Η AIDA Cruises αποφάσισε να μεταφέρει τακτικά προγράμματα του «AIDA Stella» από την ανατολική Μεσόγειο προς τη δυτική, ακυρώνοντας πλέον των 50 προσεγγίσεων σε ελληνικά λιμάνια.

6. Ορισμένα μικρά κρουαζιερόπλοια, όπως επίσης και mega yachts, έχουν ακυρώσει τελείως το πρόγραμμά τους στο Αιγαίο και την Τουρκία.

Οι φορείς της ελληνικής κρουαζιέρας, με προεξέχουσα την ΕΕΚΦΝ, επισημαίνουν ότι για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την επερχόμενη κρίση στον κλάδο θα πρέπει να στραφεί σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού αφορούν κυρίως τον ιατρικό και το θρησκευτικό τουρισμό. Ο θρησκευτικός τουρισμός έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και η Ελλάδα αποτελεί σίγουρα έναν ιδιαίτερα δελεαστικό προορισμό, διότι μαζί με τη γειτονική Τουρκία και το Ισραήλ έχει να επιδείξει υπέροχα μνημεία εκκλησιαστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα, αλλά και στα περισσότερα ελληνικά νησιά, στο Βόλο, στα Μετέωρα, στη Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος, στην Πάτμο (Σπήλαιο της Αποκάλυψης) κ.ά.

Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι κρουαζιέρες που αφορούν σε πόλεις όπου περιόδευσε και δίδαξε το χριστιανισμό ο Απόστολος Παύλος, με σοβαρό ενδιαφέρον να εκδηλώνεται όχι μόνο από ορθόδοξους και καθολικούς, αλλά και από άλλα χριστιανικά δόγματα.

creteplus.gr