Οι Κρητικοί σκοτώνουν τη χήνα που γεννά τα χρυσά αυγά;

Οι Κρητικοί σκοτώνουν τη χήνα που γεννά τα χρυσά αυγά;

Γνωρίζετε αυτήν την έκφραση; Υποδηλώνει ότι μπορεί να καταστρέφετε την πηγή του πλούτου σας.

Οι Κρητικοί επωφελούνται πολύ από τον τουρισμό και πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται την Κρήτη για να δουν τις όμορφες παραλίες και να κολυμπήσουν στην καθαρή θάλασσα. Όταν ήρθα για πρώτη φορά στην Κρήτη, πριν από περίπου τριάντα χρόνια, μέρη όπως το Λαφονήσι ή ο Μπάλος ήταν προσβάσιμα μόνο με βάρκα. Τότε άρχισαν να κατασκευάζονται δρόμοι και ο τουρισμός αυξήθηκε. Τώρα, οι περισσότεροι από τους ντόπιους θα πάνε εκεί μόνο πολύ νωρίς ή πολύ αργά την ημέρα, ή εκτός περιόδου διακοπών.

Εάν διαβάσετε τα σχόλια στο TripAdvisor, θα δείτε ότι παρόμοιες συμβουλές δίδονται τώρα σε παραθεριστές. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι το πλήθος χαλάει αυτές τις όμορφες περιοχές. Συχνά αναφέρονται οι χιλιάδες που φτάνουν με τα σκάφη, καθιστώντας αδύνατη την απόλαυση της ηρεμίας και της ομορφιάς. Με τα πλήθη, έρχονται τα σκουπίδια και η ρύπανση, καθώς και οι καιροσκόποι που θέλουν να κερδίσουν γρήγορα από το να πουλήσουν κάτι σε τουρίστες. Η φύση θυσιάζεται στον Θεό του Χρήματος!

Το πρόβλημα είναι ότι η δημοτικότητα αυτών των περιοχών θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει στην καταστροφή τους ως τουριστικών προορισμών. Το μοναδικό και τέλειο μπορεί εύκολα να χαλάσει! Αυτοί οι χώροι πρέπει να προστατεύονται, ώστε οι μελλοντικοί επισκέπτες να μπορούν να τους απολαύσουν, αλλά κυριαρχεί η απληστία και τα βραχυπρόθεσμα ενδιαφέροντα. Πώς μπορούν να συνεχιστεί αυτό;

Υπάρχουν συστάσεις σχετικά με τον αριθμό των επισκεπτών, αλλά αυτές αγνοούνται. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να εφαρμοστούν και να ασκηθούν. Ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να έρθουν σε διαφορετικές ώρες, μειώνοντας τις μαζικές αφίξεις, περιορίζοντας τον χρόνο παραμονής, αυτές είναι απλώς μερικές προτάσεις. Ο αριθμός των επισκεπτών που φτάνουν με πλοίο υπερβαίνει κατά πολύ τον ημερήσιο αριθμό που ορίζει η Natura και τα ίδια τα σκάφη προκαλούν περιβαλλοντική ζημία. Ο χώρος στάθμευσης δεν μπορεί να δεχθεί τον αριθμό των αυτοκινήτων που φτάνουν στην περιοχή και που στη συνέχεια σταθμεύουν παράλληλα με τον δρόμο. Πολλά από αυτά είναι ανασφάλιστα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σοβαρού ατυχήματος. Οι αριθμοί πρέπει να περιοριστούν!

Οι άνθρωποι χρειάζονται εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος και ελαχιστοποίησης των ζημιών και της εκμετάλλευσης. Οι κανονισμοί Διαχείρισης Περιοχής πρέπει να εφαρμοστούν κατά προτεραιότητα. Διαφορετικά, είναι πολύ πιθανό η ιδιαίτερη και μοναδική ομορφιά της δυτικής Κρήτης να χαθεί για πάντα.

Γράφει η Άβριλ Τάλλετ, μέλος της ISKA Διεθνής Κοινότητα Κισσάμου