Ο Μπιλ Γκέιτς πιστεύει ότι σχεδόν όλα τα εμβόλια για τον κορωνοϊό θα είναι αποτελεσματικά

Ο Μπιλ Γκέιτς πιστεύει ότι σχεδόν όλα τα εμβόλια για τον κορωνοϊό θα είναι αποτελεσματικά
aeweb

Ο Μπιλ Γκέιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σχεδόν όλα» τα εμβόλια για τον κορωνοϊό θα «δουλεύουν» και θα «δουλεύουν καλά».

Η Pfizer και η Moderna έχουν ανακοινώσει ότι οι κλινικές δοκιμές έδειξαν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους. Ο Γκέιτς, μιλώντας στο CNN, είπε πως αναμένει ότι και τα εμβόλια των AstraZeneca, Johnson & Johnson και Novavax θα έχουν παρόμοια επιτυχία σύντομα.

«Είμαι αισιόδοξος ότι έως τον Φεβρουάριο είναι πολύ πιθανό ότι όλα θα έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά και ασφαλή», είπε ο συνιδρυτής της Microsoft.

Το Σάββατο οι ΗΠΑ κατέγραψαν πάνω από 177.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού και περίπου 1.400 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Ο Μπιλ Γκέιτς εκτίμησε πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται ενώ πρόσθεσε ότι μπορεί στις ΗΠΑ να πεθαίνουν καθημερινά πάνω από 2.000 άνθρωποι τη χειμερινή περίοδο.

«Ακόμη ανεβαίνουμε στα κρούσματα και αυτή η άνοδος αναμένεται να συνεχιστεί κυριολεκτικά ως τον Φεβρουάριο. Και τότε πιθανόν θα έχουμε πάνω από 2.000 νεκρούς την ημέρα σε αυτή την περίοδο του χειμώνα», ανέφερε και κάλεσε τους Αμερικανούς να εντείνουν την προσπάθεια προστασίας από τον κορωνοϊό, σημειώνοντας ότι το εμβόλιο θα αρχίσει να «ρίχνει» τους αριθμούς των κρουσμάτων την άνοιξη.

Ο Γκέιτς εκτίμησε ότι αρκετοί άνθρωποι θα θελήσουν να πάρουν από νωρίς μέρος στον εμβολιασμό και ότι «με τον καιρό θα φτάσουμε στο επίπεδο άνω τους 70% που χρειάζεται για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού».

Σήμερα ο επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμού για τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ, δρ. Μονσέφ Σλάουι, δήλωσε ότι οι πρώτοι Αμερικανοί μπορεί να εμβολιαστούν ακόμη και στις 11 Δεκεμβρίου.

Το σχέδιο είναι να «σταλούν τα εμβόλια στα κέντρα εμβολιασμού εντός 24 ωρών» από την έγκριση ενός εμβολίου, είπε στο CNN. Την Παρασκευή, η Pfizer και η BioNTech κατέθεσαν αίτηση στην FDA (υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) για άδεια έκτακτης χρήσης του εμβολίου που ανέπτυξαν. Η αρμόδια επιτροπή της FDA αναμένεται να συνεδριάσει στις 10 Δεκεμβρίου για να συζητήσει το αίτημα των δύο εταιρειών.

Ο δρ. Σλάουι δήλωσε ότι το εμβόλιο μπορεί να κυκλοφορήσει «ίσως τη δεύτερη ημέρα μετά την έγκριση, στις 11 ή 12 Δεκεμβρίου». Έως τον Μάιο, οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν πετύχει «ανοσία αγέλης» με τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού, συμπλήρωσε.

Πηγή: www.lifo.gr