«Ο κορωνοϊός δεν είναι μια απλή γρίπη» – Κρύο και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη προμηνύουν επιδείνωση τον χειμώνα

«Ο κορωνοϊός δεν είναι μια απλή γρίπη» – Κρύο και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη προμηνύουν επιδείνωση τον χειμώνα

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι ενδεικτικά της εικόνας που παρουσιάζει η πανδημία, καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα, έναν χειμώνα που αναμένεται να είναι διαφορετικός από τον περσινό.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η κόπωση των πολιτών από τον κορωνοϊό δείχνει πως οι επόμενοι μήνες θα σημαδευτούν από σημαντική αύξηση νοσηρότητας, τόσο αναφορικά με τη γρίπη όσο ενδεχομένως και με τον κορωνοϊό.

«Η πτώση θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο έχει φέρει αύξηση των κρουσμάτων, την οποία περιμέναμε κιόλας, ωστόσο είναι ηπιότερη λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού» σημείωσε για το θέμα ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μοιρασμένη η επιδημιολογική εικόνα της χώρας

Η διάδοση του ιού στη βόρεια Ελλάδα παραμένει το πεδίο που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ να πιέζουν το σύστημα υγείας την τελευταία εβδομάδα.

Την κατάσταση στις ΜΕΘ στην τρίτη και τέταρτη ΥΠΕ παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και, όπως είπε, υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι, με την πλειονότητα να είναι ανεμβολίαστοι.

Επίσης, σε κοινούς θαλάμους με μεγάλη υποστήριξη οξυγόνου οι περισσότεροι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι.

Πώς αποτυπώνεται η κατανομή του κορωνοϊού ανά περιφέρεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο στην Αττική καταγράφηκαν 703 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με το κέντρο της Αθήνας να ξεπερνά σήμερα τα 200 περιστατικά (217 μολύνσεις).

Την ίδια ώρα, η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 496 νέες μολύνσεις από τον κορωνοϊό, πλησιάζοντας στον ημερήσιο μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα, τα 400 κρούσματα. Φαίνεται πως η διάδοση στη συμπρωτεύουσα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ παρουσιάζει και αυξητικές τάσεις.

Η κατανομή κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο

Αυξημένη είναι η διάδοση του κορωνοϊού στη Λάρισα με 258 κρούσματα, στην Ημαθία με 123 κρούσματα, τη Μαγνησία με 136, την Πιερία με 94, την Πέλλα με 80 και τις Σέρρες με 94 νέα περιστατικά.

Αυξητικές είναι οι τάσεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όμως, όπως η Δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος και συγκεκριμένα οι περιφερειακές ενότητες Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας.

Κατά 28% αυξημένο το επιδημιολογικό φορτίο

Αυξήθηκε κατά 28% το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, ανέφερε εξάλλου κατά την ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Επίσης, όπως είπε, έχει αυξηθεί και το ποσοστό της θετικότητας.

Αναφερόμενη στη Βόρεια Ελλάδα, είπε ότι η πορεία που διαγράφει η πανδημία είναι διαφορετική από την υπόλοιπη επικράτεια, καθώς παρατηρείται σημαντική αύξηση.

Στη Θεσσαλονίκη το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, εμφανίζοντας σημεία σταθερότητας. Αυξήθηκαν κατά 30% οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, και ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα παρατηρείται αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, όπου η κάλυψη των ΜΕΘ είναι στο 90%.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί της Επιτροπής για τον κορωνοϊό τηρούν στάση αναμονής, καθώς η πλήρης εικόνα της πανδημίας και κατά πόσο αυτή παρουσιάζει αυξητικές τάσεις θα φανεί στις αρχές Νοεμβρίου.

«Ο κορωνοϊός δεν είναι απλή γριπούλα»

Η Βάνα Παπαευαγγέλου παρουσίασε και στοιχεία μεγάλης ανασκόπησης για τις μακροχρόνιες συνέπειες του κορωνοϊού, στην οποία φαίνεται πως η λοίμωξη δεν είναι τόσο απλή όσο μια λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ένας στους δύο αναρρώσαντες από την Covid επισήμαναν συμπτώματα ακόμη και έξι μήνες μετά. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται χρόνια κόπωση, κινητικά προβλήματα, άγχος, δυσκολία στη συγκέντρωση.

«Η λοίμωξη από τον κορωνοϊό δεν είναι μια απλή γριπούλα» τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Πηγή:  iefimerida