Ένα… Νησί εκατομμυρίων στα χωρικά ύδατα του Mega

Ένα… Νησί εκατομμυρίων στα χωρικά ύδατα του Mega

Γράφει ο Δημήτρης Χαλιώτης
Η μικρή βάρκα, φορτωμένη άτακτα με μπόγους που είχαν περίεργο σχήμα και ήταν δεμένοι με σχοινί, χόρευε στο θαλασσινό νερό. Ο άντρας, σκυφτός, ανέβηκε πάνω της αργά, και άπλωσε το χέρι του για να βοηθήσει την κόρη του.

Ο άντρας έλυσε τον κάβο -δεν υπήρχε τίποτα περισσότερο να ειπωθεί ή να γίνει- και το ταξίδι τους άρχισε. Δεν ήταν η αρχή μιας σύντομης διαδρομής για την παράδοση προμηθειών. Ήταν η αρχή ενός ταξιδιού χωρίς επιστροφή, με προορισμό το ξεκίνημα μιας καινούργιας ζωής. Μιας ζωής σε αποικία λεπρών. Της ζωής στη Σπιναλόγκα…
Ένα διεθνές best seller με περισσότερες από 2.000.000 πωλήσεις σε 25 χώρες… Μία εντυπωσιακή τηλεοπτική υπερπαραγωγή με πρωτοφανή προϋπολογισμό για τα δεδομένα της ελληνικής τηλεόρασης, που αγγίζει τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ… Και ένα στοίχημα που μένει να κερδηθεί…
Ένα... Νησί εκατομμυρίων στα χωρικά ύδατα του MegaΕν μέσω οικονομικής κρίσης και με το budget των καναλιών να μειώνεται δραστικά, το Mega κάνει κυριολεκτικά κίνηση ματ και επενδύει σε ένα project, που δεν φιλοδοξεί να κάνει απλώς τη διαφορά, αλλά να αφήσει εποχή στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.
Στις 11 Οκτωβρίου, στις 21:50, οι Έλληνες τηλεθεατές θα σαλπάρουν για… Το Νησί.
Οι προετοιμασίες για να γίνει αυτή η σειρά πραγματικότητα έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Εδω και χρόνια για την ακρίβεια. Ήταν το 2007 όταν το βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ κυκλοφόρησε στην χώρα μας, δύο ακριβώς χρόνια μετά την κυκλοφορία του στη Μεγάλη Βρετανία. Και ήταν η Μιρέλλα Παπαοικονόμου, που συνέλαβε το όραμα για την μεταφορά του στη μικρή οθόνη.
Από τότε μέχρι σήμερα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Οι δυσκολίες αμέτρητες. Η παραγωγή τεράστια. Τα γυρίσματα πολύμηνα και στους φυσικούς χώρους. Για πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής τηλεόρασης μία σειρά στήνεται με αμιγώς κινηματογραφικό τρόπο και με βάση τα διεθνή πρότυπα. Ίσως γιατί είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ”Το Νησί” θα ταξιδέψει πολύ σύντομα και στις διεθνείς αγορές. Άλλωστε κανείς δεν είναι τόσο τρελός στις μέρες μας για να επενδύει τόσα λεφτά σε μία τόσο μικρή αγορά, όπως η Ελλάδα.
Το σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου (με τη συνεργασία της Βικτόρια Χίσλοπ), πιστό στο ομώνυμο μυθιστόρημα, μας ταξιδεύει από την Πλάκα, ένα όμορφο ψαροχώρι της Κρήτης, μέχρι τη Σπιναλόγκα, το νησί των λεπρών. Η ιστορία ξεκινάει με το ταξίδι της νεαρής αρχαιολόγου, Αλέξις, στην Κρήτη, γεννέτειρα της μητέρας της. Και το παρελθόν ξυπνά…
Η ιστορία…
Πλάκα, 1939. Ο Γιώργης και η Ελένη έχουν μία ζηλευτή οικογένεια. Εκείνος, ψαράς, μεταφέρει με τη βάρκα του προμήθειες στους απομονωμένους κατοίκους της Σπιναλόγκας. Εκείνη, δασκάλα, διδάσκει τα παιδιά του χωριού. Ζουν ευτυχισμένοι με τις δύο κόρες τους. Όταν ξαφνικά θα χτυπήσει η αρρώστια… Η Ελένη προσβάλλεται από τη νόσο του Χάνσεν, γνωστή και ως λέπρα. Ο Γιώργης θα είναι αυτός που θα την μεταφέρει στη Σπιναλόγκα. 
Παρ’ όλα αυτά η Ελένη δε χάνει την αισιοδοξία της. Συνεχίζει τα μαθήματα στα παιδιά της Σπιναλόγκας, ενώ οι συνατήσεις της με τον Γιώργη της δίνουν θάρρος να συνεχίσει. Η αγάπη είναι πάντα το φάρμακο…
Λίγα λόγια για τη Σπιναλόγκα
Βρίσκεται στη βόρεια είσοδο του κόλπου της Ελούντας, απέναντι από το χωριό Πλάκα. Άρχισε να οχυρώνεται το 1574, την περίοδο της Ενετοκρατίας και χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς. Μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους το 1649, η Σπιναλόγκα έμεινε στα χέρια των Ενετών μέχρι το 1715. Στη συνέχεια, στο νησί διαμορφώνεται σταδιακά ένας οικισμός αμιγώς οθωμανικός. Κατά τους πρώτους αιώνες της τουρκοκρατίας το φρούριο περιθωριοποιείται και χρησιμοποιείται ως τόπος εξορίας και απομόνωσης. Όμως, κατά το τέλος του 19ου αι., ο ρόλος του λιμανιού της Σπιναλόγκας αναβαθμίζεται καθώς αποκτά άδεια εξαγωγικού εμπορίου. Οι Τούρκοι φεύγουν από το νησί, όταν η Κρήτη ανακηρύχθηκε αυτόνομη το 1898. Η Σπιναλόγκα, από το 1903 χρησιμοποιήθηκε ως Λεπροκομείο, όπου οδηγήθηκαν εκεί όλοι οι λεπροί της Κρήτης που πρώτα βρίσκονταν απομονωμένοι σε μια περιοχή έξω από το Ηράκλειο. Αργότερα μεταφέρθηκαν και ασθενείς απ’ όλη την Ελλάδα. Τελικά, εγκαταλείφτηκε οριστικά, το 1957, όταν βρέθηκε η θεραπεία κατά της νόσου. Για αρκετά χρόνια έμεινε αναξιοποίητη αλλά σήμερα αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό μνημείο και τουριστικό αξιοθέατο. 

 

Σκηνές από τα γυρίσματα (μέσα από την εκπομπή ”Πρωταγωνιστές” του Σταύρου Θεοδωράκη)

 

Οι ήρωες…

Γιώργης Πετράκης (Στέλιος Μάινας)
Ο Γιώργης είναι ψαράς αλλά για να συμπληρώσει το λιγοστό εισόδημά του μεταφέρει προμήθειες απέναντι, στο νησί της Σπιναλόγκας. Η μοίρα θα σταθεί σκληρή μαζί του: θα τον αναγκάσει να μεταφέρει ο ίδιος στην Σπιναλόγκα, στην αποικία των λεπρών, αρχικά τη λατρεμένη του γυναίκα, την Ελένη και στη συνέχεια κάποιο άλλο πολυαγαπημένο του πρόσωπο… 

Ελένη Πετράκη (Κατερίνα Λέχου)
Η Ελένη Πετράκη, η γυναίκα του Γιώργη, είναι δασκάλα στην Πλάκα. Όταν μαθαίνει ότι πάσχει από λέπρα και μεταφέρεται στη Σπιναλόγκα, δεν χάνει την αισιοδοξία της. Συνεχίζει να διδάσκει τα παιδιά του νησιού, παρά τις αντιδράσεις κάποιων κατοίκων. Η Ελένη αποδεικνύει ότι ακόμα κι όταν κάποιες μάχες είναι γραφτό να χαθούν, αυτό που αξίζει είναι οι μνήμες της δοτικότητας, της προσφοράς, της φροντίδας. Κι η Ελένη είναι η προσωποποίηση αυτών των αρετών. Ψηλή και όμορφη σα λυγαριά, θα σταθεί και θα αντιμετωπίσει κατάματα και γενναία ό,τι της επιφυλάσσει η μοίρα…

Μαρία Πετράκη (Αναστασία Τσιλιμπίου-Γιούλικα Σκαφιδά)
Η Μαρία, η κόρη του Γιώργη και της Ελένης, είναι ήσυχη, υπομονετική κι ευγενική. Άνθρωπος της προσφοράς, όπως η μητέρα της, αναλαμβάνει να σταθεί στο πλευρό του πατέρα και της αδερφής της και να γεμίσει το κενό της απουσίας της Ελένης από το σπίτι. Το χτύπημα της μοίρας έρχεται βαρύ για την ευαίσθητη ψυχή της Μαρίας αλλά με την πάροδο των χρόνων, το φως θα ξανάρθει στη ζωή της όταν γνωρίσει κι αγαπήσει τον Μανόλη. Αλλά η Μαρία δεν έχει φτάσει ακόμα σε απάνεμο λιμάνι, αφού το πεπρωμένο τής επιφυλάσσει κι άλλο πόνο, κι άλλες δοκιμασίες αλλά και μιαν άλλη, μεγαλύτερη και πιο αληθινή αγάπη…

Νίκος Κυρίτσης (Αλέξανδρος Λογοθέτης)
Ο Νίκος Κυρίτσης, γιατρός στο νοσοκομείο του Ηρακλείου, είναι φίλος του Χρήστου Λαπάκη. Ξεκινά να επισκέπτεται τη Σπιναλόγκα, στα πλαίσια μιας έρευνας για τη θεραπεία της λέπρας. Προσφέρει τη βοήθειά του στον Λαπάκη και υποβάλλουν τους ασθενείς στα πειραματικά φάρμακα. Όταν γνωρίζει τη Μαρία, το ενδιαφέρον του, εκτός από επαγγελματικό, γίνεται και προσωπικό. Ο Κυρίτσης φέρνει τη θεραπεία της λέπρας και κερδίζει την καρδιά της Μαρίας… 

Άννα Πετράκη (Ιφιγένεια Τζόλα-Ευγενία Δημητροπούλου)
Η Άννα, η μικρότερη κόρη του Γιώργη και της Ελένης, ήταν πάντοτε αυθόρμητη, απείθαρχη, μερικές φορές ανεξέλεγκτη… Όταν η μητέρα της φεύγει για τη Σπιναλόγκα, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, αντιδρά σε όλα και δεν κάνει καμιά προσπάθεια να στηρίξει τον πατέρα και την αδερφή της. Ονειρεύεται να φύγει από το χωριό και την φτώχια των κατοίκων του και να ζήσει τη μεγάλη ζωή. Και το καταφέρνει, όταν γνωρίζει και παντρεύεται το γιο του μεγαλοκτηματία της περιοχής. Ζει μέσα στα πλούτη, αλλά η ανικανοποίητη όρεξή της για ζωή θα την οδηγήσει σε μονοπάτια επικίνδυνα, με ολέθρια αποτελέσματα για όλους…

Αντρέας Βανδουλάκης (Γιάννης Στάνκογλου)
Ο Αντρέας είναι γιος του Αλέξανδρου Βανδουλάκη, του πλούσιου κτηματία της περιοχής. Όταν γνωρίζει την Άννα γοητεύεται και γρήγορα ξεπερνά όλα τα εμπόδια και της κάνει πρόταση γάμου. Ο γάμος τους έχει όλα όσα θα έπρεπε για να είναι ευτυχισμένος εκτός ίσως από το πιο σημαντικό: τον αληθινό έρωτα. Η Άννα αισθάνεται εγκλωβισμένη σ’ αυτόν, ο Αντρέας δεν μπορεί να παρακολουθήσει τα ταξίδια του μυαλού και της καρδιάς της γυναίκας του… Και μένει αμέτοχος και απαθής μέχρι που η αποκάλυψη της τρομερής αλήθειας θα τον κάνει να αντιδράσει με τρόπο που θα καθορίσει το μέλλον όλων… 

Μανόλης Βανδουλάκης (Αιμίλιος Χειλάκης)
Ο Μανόλης είναι ανιψιός του Αλέξανδρου Βανδουλάκη, γιος του νεκρού αδερφού του. Με τον Αντρέα μεγαλώνουν μαζί, σαν αδέρφια, αν και οι χαρακτήρες τους είναι τελείως διαφορετικοί. Ο Μανόλης έχει ελεύθερο πνεύμα και γρήγορα εγκαταλείπει την Κρήτη για να ταξιδέψει, ξοδεύοντας την περιουσία του πατέρα του. Γυρίζει στην πατρίδα του και στην οικογένειά του. Αρραβωνιάζεται τη Μαρία, αλλά παραμονές του γάμου χωρίζουν… 

Σοφία Φίλντινγκ (Δέσποινα Κιαπέκου-Νεφέλη Κουρή-Φιλαρέτη Κομνηνού)
Η Σοφία είναι η κόρη της Άννας. Παντρεμένη με τον Μάρκους, ζει χρόνια στην Αγγλία και δεν κοιτάζει πίσω. Η οικογένειά της γνωρίζει την καταγωγή της αλλά τίποτα άλλο. Η Σοφία αποφάσισε σε νεαρή ηλικία να κόψει τις γέφυρες με το παρελθόν της, ένα παρελθόν με το οποίο δεν συμφιλιώθηκε ποτέ. Κλειστός άνθρωπος, κουβαλά σιωπηλά τα βάρη επιλογών που δεν ήταν οι δικές της. Θυμώνει όταν η κόρη της, η Αλέξις θα τινάξει στον αέρα μια εξαιρετική προοπτική ζωής,  χωρίς προφανή λόγο και ανησυχεί για το τι θα προκύψει από την επίσκεψη της νεαρής στην πατρίδα της… 

Αλέξις Φίλντινγκ (Ευγενία Δημητροπούλου)
Η Αλέξις, είναι η κόρη της Σοφίας, η δισέγγονη της Ελένης, της σπουδαίας δασκάλας της Πλάκας και της Σπιναλόγκας… Η τελευταία μιας σειράς σημαντικών γυναικών, που άφησαν το σημάδι τους στην εποχή τους και καθόρισαν την πορεία των πραγμάτων με την παρουσία τους. Η νεαρή Αλέξις αποφασίζει να πάει στον τόπο καταγωγής της μητέρας της και να ψάξει η ίδια για τις ρίζες της, να δει πού μεγάλωσε η Σοφία, να γνωρίσει ανθρώπους που έζησαν με τη μητέρα της, τη γιαγιά της και τον παππού της…

Δείτε το trailer

 

Τα γυρίσματα

Η επιλογή των ηθοποιών, που θα έπαιρναν μέρος στη σειρά, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Όλοι ανεξαιρέτως πέρασαν από ένα ή περισσότερα δοκιμαστικά. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης απαιτήθηκε από την παραγωγή η αναστολή οπιασδήποτε άλλης παράλληλης επαγγελματικής δραστηριότητας για όσους ηθοποιούς συμμετέχουν στο βασικό καστ της σειράς. Αυτό σημαίνει ότι οι πρωταγωνιστές της σειράς όφειλαν να απέχουν από το θέατρο, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του ”Νησιού”, τα οποία σημειωτέον ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Ο βραβευμένος Χανιώτης σκηνοθέτης, Θοδωρής Παπαδουλάκης, και η Μιρέλλα Παπαοικονόμου ήθελαν όλα τα γυρίσματα να πραγματοποιηθούν σε φυσικούς χώρους. Και για την ακρίβεια, στους χώρους που διαδραματίζεται πραγματικά η ιστορία. Τα γυρίσματα στη Σπιναλόγκα διήρκησαν από τον Δεκέμβριο του 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2010. Καθ’ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων στη Σπιναλόγκα, αλλά και στην Ελούντα και τα Χάνια, οι ηθοποιοί έμεναν αποκλειστικά στην Κρήτη.

Συναντήθηκαν με ανθρώπους που πέρασαν τον έφιάλτη της λέπρας, κουβαλώντας μνήμες από τη Σπιναλόγκα, ενώ μελέτησαν βιβλία που έχουν να κάνουν με την αρρώστια και την εποχή.

Η σειρά, που θα ολοκληρωθεί σε 26 επεισόδια, συγκέντρωσε ένα εξαιρετικό επιτελείο συνεργατών. 

Η εικόνα αποτυπώνεται άριστα μέσα από τη ματιά του διευθυντή φωτογραφίας Βαγγέλη Κατριτζιδάκη. Ο σκηνογράφος Αντώνης Χαλκιάς και οι συνεργάτες του έφτιαξαν από την αρχή όλα τα σκηνικά, προκειμένου να αναπαραστήσουν πιστά την περίοδο από το 1939 έως το 1957. Η Ξανθή Κόντου και η Μαρία Κοντοδήμα, που υπογράφουν την ενδυματολογία, έκαναν έρευνα επί 8 μήνες για τα περίπου 2.000 κοστούμια, που θα χρησιμοποιηθούν στη σειρά. Ο Μίνως Μάτσας, ο οποίος έχει διαπρέψει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ντύνοντας με τις μελωδίες του κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικά προγράμματα, υπογράφει τη μουσική. 

”Είναι μεγάλο στοίχημα, ένα προσωπικό μου στοίχημα. Δεν πίστευα ποτέ σε διασκευές βιβλίων. Σε αυτό όμως πιστεύω.” λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής προγράμματος του Mega, Πέτρος Μπούτος.

Δείτε το ρεπορτάζ της εκπομπής ”Κοινωνία Ώρα Mega” για τη σειρά, με συνεντεύξεις των συντελεστών και πρωταγωνιστών

https://www.youtube.com/watch?v=S6bzlEovmWc

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την μεγάλη πρεμιέρα μίας σειράς, που είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει τον ”φάρο” στο ηφαιστειακό τοπίο της φετινής τηλεοπτικής σεζόν.

Τα πάντα βρίσκονταν στο φως τώρα, οι πληγές είχαν εκτεθεί στον αέρα, κι επιτέλους υπήρχε η πιθανότητα να γιατρευτούν. Δεν υπήρχε καμιά ντροπή σε όλα αυτά. Δεν είχε πλέον τίποτα να κρύψει, και για πρώτη φορά σε είκοσι πέντε χρόνια τα δάκρυά της κύλησαν ελεύθερα…

Καλή πρεμιέρα και… καλό μας ταξίδι!

ΠΗΓΗ ΝΟΟΖ