Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων: Ξεκινά την λειτουργία του – Τι περιλαμβάνει (φωτο)

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων: Ξεκινά την λειτουργία του – Τι περιλαμβάνει (φωτο)

Τα τελευταία 2,5 χρόνια, στα Χανιά δεν λειτουργούσε Αρχαιολογικό Μουσείο, για πρώτη φορά μετά το 1962 όταν ξεκίνησε την λειτουργία του το Αρχαιολογικό Μουσείο στον Άγιο Φραγκίσκο επί της οδού Χάληδων.

Χανιά: Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο μέσα από 50+ εικόνες

Ο λόγος ήταν η μεταφορά των αρχαιολογικών αντικειμένων και η οργάνωση των εκθεσιακών χώρων στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, στην ιστορική συνοικία της Χαλέπας.

Από τις 8 το πρωί του Σαββάτου 16 Απριλίου, 60 χρόνια μετά την πρώτη λειτουργία του μουσείου στην οδό Χάληδων, το νέο Μουσείο στην οδό Σκρά της Χαλέπας ανοίγει τις πύλες του για το κοινό, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους – μέσω των χιλιάδων εκθεμάτων – να περιηγηθούν στην ιστορία του τόπου από τους προϊστορικούς μέχρι τους όψιμους ρωμαικούς χρόνους, αλλά και όχι μόνο.

foto ktirio.gr

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, πέραν των εκθεσιακών χώρων και των χώρων συντήρησης και αποθήκευσης ευρημάτων, έχει τις αναγκαίες υποδομές για να αποτελέσει έναν χώρο πολιτισμού, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας μέσω της διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. 

Η κατασκευή του κτιρίου σε σχέδια του αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη, ολοκληρώθηκε το 2012 με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κρήτης – ΕΣΠΑ 2007-2013. Όμως λόγω της οικονομικής κρίσης χρειάστηκαν να περάσουν μερικά χρόνια έως ότου ενταχθεί στο ΠΕΠ Κρήτης – ΕΣΠΑ 2014-2020 η οργάνωση της μόνιμης έκθεσης και των αποθηκευτικών χώρων.

Το Φθινόπωρο του 2020 έκλεισε το παλαιό μουσείο στην Χάληδων και ξεκίνησε η γιγαντιαία επιχείρηση μεταφοράς των αρχαιολογικών αντικειμένων η οποία ολοκληρώθηκε τέλη του 2021, με απόλυτη ασφάλεια και επιτυχία χάρη στο προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων με επικεφαλής την προϊσταμένη της Εφορείας Ελένη Παπαδοπούλου.

foto ktirio.gr

(Φωτο απο την είσοδο πριν την τοποθέτηση εκθεμάτων)

Και ενώ όλοι ανέμεναν να ορισθεί η ημερομηνία των εγκαινίων, κάτι που καθυστερούσε λόγω των περιορισμών της πανδημίας ενώ ακολούθησε και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ξαφνικά ανακοινώνεται γη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων την Παρασκευή 15 Απριλίου στις 19:00 μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, και η έναρξη της λειτουργίας του για το κοινό, από το πρωί του Σαββάτου 16 Απριλίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος που οδήγησαν στην απόφαση να ανοίξει το Μουσείο χωρίς τελετή εγκαινίων, ήταν αφενός το ότι παραμένουν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, ενώ και οι γενικές συνθήκες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι οι κατάλληλες για λαμπρές εκδηλώσεις και αφετέρου το ότι λόγω του Πάσχα των Καθολικών έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

‘Άλλωστε στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το νέο «τους» Αρχαιολογικό Μουσείο οι πολίτες των Χανίων αλλά και της Κρήτης γενικότερα, πριν αρχίσει να κατακλύζεται από τους ξένους επισκέπτες, ενώ τα επίσημα εγκαίνια με την δέουσα λαμπρότητα αναμένεται να γίνουν – αναλόγως των συνθηκών – τον ερχόμενο Ιούνιο.

Τι περιλαμβάνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

(Φωτο ΥΠΠΟ απο την τοποθέτηση εκθεμάτων)

Η έκθεση ακολουθεί την πορεία μέσα στον χρόνο, που διαπερνά τους προϊστορικούς οικισμούς και τις πόλεις των ιστορικών χρόνων της Περιφερειακής Ενότητας των Χανίων, αναδεικνύοντας την κοινωνική και διοικητική οργάνωση, τη θρησκεία, το εμπόριο, την καθημερινή ζωή των κατοίκων τους. 

Διαρθρώνεται σε πέντε θεματικούς άξονες.

Ο πρώτος άξονας αφορά στη γνωριμία με την ιστορία του μουσείου των Χανίων, ενώ ο δεύτερος εισάγει τον επισκέπτη στη νέα έκθεση μέσα από οπτικό και ψηφιακό υλικό καθώς και αρχαιολογικά ευρήματα, που αφορούν στο νέο μουσείο και στην αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή των Χανίων, την ιστορία των ανασκαφών και τη θέση της Κρήτης στο ευρύτερο μεσογειακό περιβάλλον.

Οι άλλοι δύο θεματικοί άξονες, είναι και οι μεγαλύτεροι καθώς αφορούν στην προϊστορική και ιστορική περίοδο όπου παρουσιάζονται οι πολιτισμοί που αναπτύχθηκαν στην περιοχή των Χανίων από την προϊστορική περίοδο έως και τα όψιμα ρωμαϊκά χρόνια. Μάλιστα η γνωριμία του επισκέπτη με την ιστορία του τόπου, ξεκινά από την πρώτη παρουσία ανθρώπων στην  Γαύδο της παλαιολιθικής εποχής.

foto ΥΠΠΟΑ

(Φωτο ΥΠΠΟ απο τοποθέτηση εκθεμάτων)

Στους ίδιους άξονες αναπτύσσονται επιμέρους θεματικές ενότητες με ευρήματα από σπήλαια, προανακτορικούς οικισμούς, την Κυδωνία με το «Σφράγισμα του Ηγεμόνα» και τον καθημερινό βίο των Μινωιτών, το Ασκληπιείο της Λισσού κ.α.

Ο πέμπτος θεματικός άξονας αφορά σε ιδιωτικές συλλογές – δωρεές, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση έχει η συλλογή Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία παρουσιάζεται ολόκληρη και όχι τμήμα της, όπως είχε γίνει στο παλαιό μουσείο της οδού Χάληδων, λόγω έλλειψης χώρου.

Άλλωστε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στα περίπου 5.500 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου, περιλαμβάνει περισσότερα από 3.500 αντικείμενα εκ των οποίων περίπου 1.000 εκτίθενται για πρώτη φορά.

foto ktirio.gr

(Φωτο πριν την τοποθέτηση εκθεμάτων)

Να σημειωθεί ότι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων παρέχει μεγάλους χώρους για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων, με αποτέλεσμα να μην αποτελεί απλώς έναν εκθεσιακό χώρο, αλλά έναν  χώρο πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.

Από το πρωί του Σαββάτου, με την έναρξη λειτουργίας του μουσείου αναμένεται να ανοίξει και το πωλητήριο του ΟΔΑΠ, ενώ είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την μίσθωση του αναψυκτηρίου.

foto ktirio.gr

(Φωτο του χώρου του αναψυκτηρίου)

Στοιχεία έργου (από ktirio.gr)

Αρχιτεκτονική μελέτη: Bobotis+Bobotis Architects
Στατική μελέτη: Ελληνική Μελετητική Α.Τ.Ε.
Η/Μ μελέτη: Α. Πανταζής & Συνεργάτες Α.Ε. μελετών & πληροφορικής
Επίβλεψη: Υπουργείο Πολιτισμού
Γεωτεχνική μελέτη: θ. Κοκολέτσος
Κατασκευή: J&P ΑΒΑΞ Α.Ε.
Τοποθεσία: Χαλέπα δήμου Χανιών, Κρήτης
Ιδιοκτήτης: Υπουργείο Πολιτισμού, διεύθυνση μελετών μουσείων & πολιτιστικών κτιρίων
Εμβαδό: 5.656,26 m² (υπόγειο: 506,41 m², περιβάλλων χώρος: 8.119,33 m²)
Χρόνος μελέτης: 2005 – 2008
Χρόνος κατασκευής: 2010 – 2012
Παρουσίαση: Bobotis+Bobotis Architects
Φωτογραφίες: Θωμάς Γερασόπουλος

flashnews.gr (Φωτο από ΥΠΠΟ – ktirio.gr)